zaciąganie żółtkiem

{{headerMessage}}
Najważniejsze-muszą być jadalne! Zupę gotujemy na rosole lub na wywarze z warzyw. Można zaciągać śmietaną, żółtkami lub zasmażką. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, łazankami czy ziemniakami Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowite Dania
Sos szczypiorkowy + film

Sos szczypiorkowy + film 90

0
{{headerMessage}}
być z kostki ) pół szklanki śmietany 18% żółtko szczypta cukru szczypta soli przepis Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę a następnie rozprowadzamy ją bulionem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
!/, związujemy w pęczek i gotujemy w sporej ilości osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła. /do wody, w której gotują się szparagi wkładamy także obierki/. Po 10 minutach wyciągamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skład: pęczek białych szparagów 1 cebula 70g masła 1 litr bulionu domowego z kury 200g śmietany 2 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki tymianku Zobacz więcej
patison w kuchni
patison w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
patison w kuchni
Zupa cytrynowa.

Zupa cytrynowa. 191

1
{{headerMessage}}
Zupę cytrynową ugotowałam i jadłam po raz pierwszy. Brzmi egzotycznie, a okazuje się, że przepis na nią można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Ja znalazłam ją w miesięczniku Pani i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Amoniaczki to lekkie i delikatne ciasteczka. Dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne jako słodka przekąska pokulinarnie intensywnych świętach;) Przepis z rodzinnego zeszytu. Składniki: 1 kg mąki Zobacz więcej
patison w kuchni
patison w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
patison w kuchni
Zupa cytrynowa.

Zupa cytrynowa. 93

0
{{headerMessage}}
Zupę cytrynową ugotowałam i jadłam po raz pierwszy. Brzmi egzotycznie, a okazuje się, że przepis na nią można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Ja znalazłam ją w miesięczniku Pani i Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magia w kuchni
Odwrócone ciasto z morelami

Odwrócone ciasto z morelami 406

0
{{headerMessage}}
1 szklanka mąki pszennej 140g 400 g moreli bez pestek Masło utrzeć z z 1/4 szklanki cukru na puszek, dodać żółtka i połączyć z masłem. Następnie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skład: 6 białych kiełbas (własnej roboty - przepis TUTAJ) 1 kość wędzona 8 jajek 160g chrzanu (ja użyłam takiego ze słoiczka) 2 większe marchewki (ja dodałam 4 małe) kawałek selera 1 pietruszka 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
% śmietany 2 żółtka łyżkę masła łyżkę mąki 1/3 pęczka natki pietruszki pół cytryny sól Masło ucieramy z mąką i razem ze śmietaną dodajemy do bulionu. Wyciskamy sok z cytryny (ilość zależy od tego, jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Po zdjęciu zupy z ognia zaciągamyżółtkiem. 2.Kulki makowe: *puszka masy makowej *garść makaronu łazanki *odrobina cynamonu świeżo startego *kilka suszonych żurawin Do gotowej masy makowej dodaję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 pora, 1/2 selera) 1 biała cebula 1 cytryna ok 3 cm świeżego imbiru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku makaron (ja użyłam vermicelli) 1,5 l wody Obraną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Orkiszowa bułeczka jogurtowa z waniliową nutą podana z ricottą, miodem i malinami Nieoczekiwany przypływ energii, który roznosi cię od środka. Nie możesz jednak jej spożytkować tak jak chcesz, gdyż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. I papierówki: kwaskowate, nawet lekko cierpkawe na surowo i mączyste. Idealne do klasycznej szarlotki. Delikatna szarlotka z papierówkami przepis inspirowany szarlotką z White Plate Składniki: Zobacz więcej
jestemzosia
jestemzosia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jestem zosia
Biały sos

Biały sos 633

0
{{headerMessage}}
. Dodaję przelane wrzątkiem rodzynki, sok z cytryny oraz cukier. Chwilę gotuję i próbuję. Dodaję mięso a na koniec zaciągam żółtkiem rozbełtanym z odrobiną bulionu. Po tej czynności już nie można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos cytrynowy. Będzie on puszysty i bardzo orzeźwiający. Oddzielamy żółtko od białka – białko nie będzie potrzebne. Do rondelka wyciskamy sok z cytryny, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miałam w planach zrobić krem z zielonego groszku ale mąż właśnie wrócił ze Szwecji ze smakiem cudnego kremu z kurek zapisanym w pamięci. Nie musiał mnie długo przekonywać, bo po pierwsze to on czyścił Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Toril tolosenc,

Toril tolosenc, 32

0
{{headerMessage}}
wodę i do wrzątku wrzucamy lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy tłuszcz, bouquet garni, szałwię, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na niedużym ogniu przez około 15-20 minut (zupa ma pykać). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodajemy do masy, mieszamy silikonową szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 40 minut. Studzimy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
losu?!), ale nie zdążyłam podzielić się tym przepisem tutaj. Ula pewnie parsknie śmiechem, gdy zobaczy co też „przygotowałam” do jej akcji… Zupa piwna to ciekawe danie. Myślę, że każdy miłośnik Zobacz więcej