zaczyn

Ten chlebek piekłam już kilka razy i jest znakomity. Znalazłam go u Tatter ale ostatnio jest odmowa dostępu do jej bloga więc jeśli Wam się uda to do niej zajrzyjcie. Dziś opiszę Wam moją wersję, z Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb na zaczynie poolish

Chleb na zaczynie poolish 297

6
Oglądając odcinek programu Bake off ale ciacho zaciekawił mnie zaczyn poolish. Zaczęłam szperać w internecie, znalazłam przepis nastawiłam wieczorem zaczyn. Muszę przyznać, że chleb wyszedł Zobacz więcej
Idealny zaczyn to podstawa każdego drożdżowego ciasta. Jeżeli zaczyn wyjdzie nam tak jak trzeba to ciasto na pewno też. Ten zaczyn nadaje się zarówno do wypieków słonych jak i słodkich. Robię go tak Zobacz więcej
Składniki Zaczyn: mąka pszenna, 150 gram letnia woda, 150 gram drożdże instant, 1 szczypta Ciasto właściwe: zaczyn, 300 gram mąka pszenna, 300 gram letnia woda, 150 gram sól, 10 gram drożdże instant, Zobacz więcej
Chcąc zrobić ciasto drożdżowe ze świeżymi drożdżami zaczynamy od zrobienia zaczynu. Żeby zrobić zaczyn drożdżowy odmierz ilość mąki potrzebną do zrobienia wybranego wypieku i przesiej ją przez sito do Zobacz więcej
robią się miękkie i gumiaste. Bardzo długo pozostają chrupiące a ich zapachowi nie można się oprzeć!! Zaczyn poolish: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g ciepłej wody 4 g drożdży instant Wszystkie Zobacz więcej
bagietki robią się same. Najpierw przez noc sam zrobi się zaczyn, a później czas poświęcamy głównie wyrastaniu. To prosty, ale efektowny sposób na bagietki bez dodatków. Oczywiście na etapie Zobacz więcej
Tym razem będą ciabatty. Włoskie pieczywo o nieregularnym kształcie i wnętrzem z dużą zawartością dziur. Zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Składniki na zaczyn biga: 2 g świeżych drożdży 100 Zobacz więcej
czwartek, 22 września 2011 08:52 Poolish to dość luźny, drożdżowy zaczyn. Ten rodzaj zaczynu został przywieziony przez polskiego piekarza do Francji. Zaczyn poolish powstaje z wymieszania równej Zobacz więcej
miękisz. Przepis z książki pani Małgorzaty Zielińskiej, znanej szerzej jako Mirabbelka. Niniejszym chciałabym też podziękować pani Małgosi, gdyż to z jej książki głównie zaczerpnęłam podstawową Zobacz więcej
Polubiłam zabawę z zaczynami. Po zaczynie z jabłkiem, zaczynie z ziemniakami, zaczynie z rodzynek przyszła pora na zaczyn piwny. Najbardziej przekonujący i prosty przepis znalazłam u Mirabbelki. Zobacz więcej
jak piec chleb, świetne zdjęcia, metody i wszystko dokładnie opisane. Jak dla mnie świetna książka, bardzo przydatna, polecam ją Wam bardzo. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Zaczyn - 500 g mąki Zobacz więcej
dom jest przytulny. Sprawia, że chce się do niego wracać. W jednym z wcześniejszych postów zamieściłam przepis na chałkę na mlecznym zakwasie przygotowanym metodą trójstopniową. I choć, z nazwy, może Zobacz więcej
kasiekw
kasiekw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kasiekw gotuje
chleb na zaczynie

chleb na zaczynie 141

0
Lubię domowy chleb, choć rzadko mam okazję go wypiekać. Chyba brakuje mi zaangażowania, szczególnie dlatego, że u nas w domu chleba mało się spożywa. Mam jednak kilka chlebowych sprawdzonych Zobacz więcej
sobie że przypilnuje… Pech w tym że wcale w kuchni nie siedziała tylko krzątała po całym mieszkaniu (jak to przed świętami). Ja przed kompem (niby w pracy), Kuchcia w ruchu i wyszło jak wyszło – Zobacz więcej
Miałam w planie upiec ciabattę według J. Hamelmana z książki „Chleb”. Jednak w trakcie pieczenia uległam jego wskazówkom pozostawionym w przepisie i zdecydowałam upiec je w wersji mini, czyli jako Zobacz więcej
Nie od dziś wiadomo, że ważnym elementem każdego drożdżowego chleba lub ciasta są oczywiście drożdże. Można używać do tego drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąka, solą i wodą, aby Zobacz więcej
poświęcenia mu ciut pracy i uwagi, ale naprawdę warto. Musi mieć po prostu czas, aby wyrósł i upiekł się tak wspaniały bochen. Nie ma nic lepszego niż zapach pieczonego chleba i jego smak. Zapraszam Zobacz więcej
xagness
xagness Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coraz słodsze
Chleb na zaczynie biga

Chleb na zaczynie biga 76

1
Pierwszy raz robiłam taki chleb, zazwyczaj robię swój sprawdzony, przy którym nie trzeba się namęczyć. Wystarczy zaczyn (który mam zawsze w lodówce) wymieszać z resztą składników i gotowe, bo później Zobacz więcej