Przepis na zaczyn

Przy wypiekaniu tego chleba nie mogło mnie zabraknąć. Kiedy Amber zgłosiła w styczniowej piekarni pumpernikiel to byłam pewna, że muszę go upiec. oryginalny przepis – klik! Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 Zobacz więcej
Prawdziwy, wiejski, domowy chleb z masłem. Nie tylko zdrowy, bo bez konserwantów, ale przede wszystkim smaczny. Przypominający smak dzieciństwa! Zaczyn ze słoika+ 1 szklanka mąki na żurek lub graham+ Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Pumpernikiel na zaczynie

Pumpernikiel na zaczynie 29

W Nowy Rok wchodzimy z nasząpiekarnią u Amberz pysznym domowym pumperniklem. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale Zobacz więcej
kasiekw
kasiekw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kasiekw gotuje
chleb na zaczynie

chleb na zaczynie 158

Lubię domowy chleb, choć rzadko mam okazję go wypiekać. Chyba brakuje mi zaangażowania, szczególnie dlatego, że u nas w domu chleba mało się spożywa. Mam jednak kilka chlebowych sprawdzonych Zobacz więcej
Do pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
pumpernikiel na zaczynie

pumpernikiel na zaczynie 37

Domowym pumperniklu to główny bohater styczniowej piekarni Amber. Jest to chleb bardzo charakterystyczny i szczególny, tociemny chleb bogatym w błonnik, prawdopodobnie mającym rodowód w Niemczech. Aby Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb na zaczynie poolish

Chleb na zaczynie poolish 486

Oglądając odcinek programu Bake off ale ciacho zaciekawił mnie zaczyn poolish. Zaczęłam szperać w internecie, znalazłam przepis nastawiłam wieczorem zaczyn. Muszę przyznać, że chleb wyszedł Zobacz więcej
Witam Serdecznie Dzisiaj pokaże jak przygotować domowy chleb wiejski na zaczynie poolish .Pomimo tego że przygotowanie chleba wymaga odrobinę czasu to smak i jakość chleba to rekompensuje . Przepis Zobacz więcej
Chleby piekę już od dwóch lat. Regularnie, co drugi, trzeci dzień, wyciągam z piekarnika piękne, parujące bochny. Początkowo przerabiałam wszelkie przepisy jak leci. Część chwaliłam, jednakże Zobacz więcej
Na forum cincin podpatrzyłam przepis na chleb na zaczynie z ziemniaków. Zaczęłam się już bawić zaczynem, chcę coś zmieniać, ulepszać, eksperymentować. Piekłam już chleb na zaczynie z jabłkiem, teraz Zobacz więcej
venka
venka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poszukiwania Smaku
Jak zrobić zaczyn drożdżowy?

Jak zrobić zaczyn drożdżowy? 183

Chcąc zrobić ciasto drożdżowe ze świeżymi drożdżami zaczynamy od zrobienia zaczynu. Żeby zrobić zaczyn drożdżowy odmierz ilość mąki potrzebną do zrobienia wybranego wypieku i przesiej ją przez sito do Zobacz więcej
Zaczyn do chleba przetrzymujemy zazwyczaj w lodówce. Jeśli chcemy upiec chleb, to go wyciągamy i pozwalamy mu dojrzeć przez 2-3 dniowe dokarmianie. Ale bywa tak, że z różnych przyczyn ta odrobina Zobacz więcej
Co innego pieczywo żytnie. Na mące razowej, albo jeszcze z dodatkiem otrąb. Same drożdże mogą sobie nie poradzić, zakwas też należy wzmocnić. Nie jest to trudne ani pracochłonne. Nawet nie Zobacz więcej
magi1
magi1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Chleb na zaczynie Biga

Chleb na zaczynie Biga 175

Zapraszam Was dzisiaj do mojej domowej piekarni, na pyszny, cudowny, chrupiący chleb. Po prostu tak wspaniały, że nie można się od niego oderwać. Jestem nim po prostu zachwycona, jeżeli lubicie takie Zobacz więcej
Chlebki na zaczynie z czerstwego chleba - Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Chlebki na Zobacz więcej
Migdały lubimy. A że są zdrowe, to wiadomo. Zawierają dużo wapnia, magnezu, cynku, fosforu, potasu. Są skarbnicą witamin, głównie witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Więcej o Zobacz więcej
Bastet
Bastet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miód - Mleko - Cynamon
Chleb na zaczynie piwnym

Chleb na zaczynie piwnym 126

Na ten chleb czekałam 35 godzin. Tak, zgadza się. Po przełożeniu ciasta do foremki włożyłam chleb do lodówki. Było już późno, a nie chciało mi się czekać aż wyrośnie i piec w nocy. Zaglądam rano do Zobacz więcej
Każda z pór roku rządzi się swoimi prawami i walorami również w kuchni. Jesień to czas pięknych kolorów, a także niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni, który rozgrzewa nas w zimowe dni to Zobacz więcej
Uwielbiam bajgle, ale jakoś tak się złożyło, że dawno ich nie robiłam. Postanowiłam to nadrobić i przygotować bajgle doskonałe. Wykorzystałam zatem kilka ulubionych technik wypieku, dzięki którym Zobacz więcej
Polubiłam zabawę z zaczynami. Po zaczynie z jabłkiem, zaczynie z ziemniakami, zaczynie z rodzynek przyszła pora na zaczyn piwny. Najbardziej przekonujący i prosty przepis znalazłam u Mirabbelki. Zobacz więcej