zaczyn

doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Chleb na dwóch zaczynach

Chleb na dwóch zaczynach 115

1
{{headerMessage}}
Ten chlebek piekłam już kilka razy i jest znakomity. Znalazłam go u Tatter ale ostatnio jest odmowa dostępu do jej bloga więc jeśli Wam się uda to do niej zajrzyjcie. Dziś opiszę Wam moją wersję, z Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb na zaczynie poolish

Chleb na zaczynie poolish 428

6
{{headerMessage}}
Oglądając odcinek programu Bake off ale ciacho zaciekawił mnie zaczyn poolish. Zaczęłam szperać w internecie, znalazłam przepis nastawiłam wieczorem zaczyn. Muszę przyznać, że chleb wyszedł Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Idealny zaczyn to podstawa każdego drożdżowego ciasta. Jeżeli zaczyn wyjdzie nam tak jak trzeba to ciasto na pewno też. Ten zaczyn nadaje się zarówno do wypieków słonych jak i słodkich. Robię go tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki Zaczyn: mąka pszenna, 150 gram letnia woda, 150 gram drożdże instant, 1 szczypta Ciasto właściwe: zaczyn, 300 gram mąka pszenna, 300 gram letnia woda, 150 gram sól, 10 gram drożdże instant, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chcąc zrobić ciasto drożdżowe ze świeżymi drożdżami zaczynamy od zrobienia zaczynu. Żeby zrobić zaczyn drożdżowy odmierz ilość mąki potrzebną do zrobienia wybranego wypieku i przesiej ją przez sito do Zobacz więcej
Kluska800
Kluska800 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Razowa Kromka
Bagietki na zaczynie poolish

Bagietki na zaczynie poolish 312

3
{{headerMessage}}
robią się miękkie i gumiaste. Bardzo długo pozostają chrupiące a ich zapachowi nie można się oprzeć!! Zaczyn poolish: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g ciepłej wody 4 g drożdży instant Wszystkie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bagietki robią się same. Najpierw przez noc sam zrobi się zaczyn, a później czas poświęcamy głównie wyrastaniu. To prosty, ale efektowny sposób na bagietki bez dodatków. Oczywiście na etapie Zobacz więcej
joduha.
joduha. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
joduha. kuchenna
Ciabatty na zaczynie biga

Ciabatty na zaczynie biga 77

2
{{headerMessage}}
Tym razem będą ciabatty. Włoskie pieczywo o nieregularnym kształcie i wnętrzem z dużą zawartością dziur. Zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Składniki na zaczyn biga: 2 g świeżych drożdży 100 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W Nowy Rok wchodzimy z nasząpiekarnią u Amberz pysznym domowym pumperniklem. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
pumpernikiel na zaczynie

pumpernikiel na zaczynie 15

0
{{headerMessage}}
. Pumpernikiel na zaczynie zaproponowany przez Amber, pieczony na podstawie tegoprzepis zawiera dodatek kawy i melasy, i jest przepyszny. Piecze się go krótko, ma wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przy wypiekaniu tego chleba nie mogło mnie zabraknąć. Kiedy Amber zgłosiła w styczniowej piekarni pumpernikiel to byłam pewna, że muszę go upiec. oryginalny przepis – klik! Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czwartek, 22 września 2011 08:52 Poolish to dość luźny, drożdżowy zaczyn. Ten rodzaj zaczynu został przywieziony przez polskiego piekarza do Francji. Zaczyn poolish powstaje z wymieszania równej Zobacz więcej
Bastet
Bastet Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód - Mleko - Cynamon
Chleb na zaczynie piwnym

Chleb na zaczynie piwnym 121

0
{{headerMessage}}
Na ten chleb czekałam 35 godzin. Tak, zgadza się. Po przełożeniu ciasta do foremki włożyłam chleb do lodówki. Było już późno, a nie chciało mi się czekać aż wyrośnie i piec w nocy. Zaglądam rano do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polubiłam zabawę z zaczynami. Po zaczynie z jabłkiem, zaczynie z ziemniakami, zaczynie z rodzynek przyszła pora na zaczyn piwny. Najbardziej przekonujący i prosty przepis znalazłam u Mirabbelki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jak piec chleb, świetne zdjęcia, metody i wszystko dokładnie opisane. Jak dla mnie świetna książka, bardzo przydatna, polecam ją Wam bardzo. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Zaczyn - 500 g mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dom jest przytulny. Sprawia, że chce się do niego wracać. W jednym z wcześniejszych postów zamieściłam przepis na chałkę na mlecznym zakwasie przygotowanym metodą trójstopniową. I choć, z nazwy, może Zobacz więcej
kasiekw
kasiekw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kasiekw gotuje
chleb na zaczynie

chleb na zaczynie 147

0
{{headerMessage}}
Lubię domowy chleb, choć rzadko mam okazję go wypiekać. Chyba brakuje mi zaangażowania, szczególnie dlatego, że u nas w domu chleba mało się spożywa. Mam jednak kilka chlebowych sprawdzonych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sobie że przypilnuje… Pech w tym że wcale w kuchni nie siedziała tylko krzątała po całym mieszkaniu (jak to przed świętami). Ja przed kompem (niby w pracy), Kuchcia w ruchu i wyszło jak wyszło – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miałam w planie upiec ciabattę według J. Hamelmana z książki „Chleb”. Jednak w trakcie pieczenia uległam jego wskazówkom pozostawionym w przepisie i zdecydowałam upiec je w wersji mini, czyli jako Zobacz więcej