zaczyn do chleba

Ten chlebek piekłam już kilka razy i jest znakomity. Znalazłam go u Tatter ale ostatnio jest odmowa dostępu do jej bloga więc jeśli Wam się uda to do niej zajrzyjcie. Dziś opiszę Wam moją wersję, z Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb na zaczynie poolish

Chleb na zaczynie poolish 301

6
Oglądając odcinek programu Bake off ale ciacho zaciekawił mnie zaczyn poolish. Zaczęłam szperać w internecie, znalazłam przepis nastawiłam wieczorem zaczyn. Muszę przyznać, że chleb wyszedł Zobacz więcej
Na ten chleb czekałam 35 godzin. Tak, zgadza się. Po przełożeniu ciasta do foremki włożyłam chleb do lodówki. Było już późno, a nie chciało mi się czekać aż wyrośnie i piec w nocy. Zaglądam rano do Zobacz więcej
Polubiłam zabawę z zaczynami. Po zaczynie z jabłkiem, zaczynie z ziemniakami, zaczynie z rodzynek przyszła pora na zaczyn piwny. Najbardziej przekonujący i prosty przepis znalazłam u Mirabbelki. Zobacz więcej
Uwielbiam piec chleb, taki domowy, pachnący. Nie ma nic smaczniejszego, a ten zapach w całym domu. Są to dla mnie wyjątkowe chwile, od razu przypomina mi się dzieciństwo i chleb pieczony przez moją Zobacz więcej
kasiekw
kasiekw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kasiekw gotuje
chleb na zaczynie

chleb na zaczynie 141

0
Lubię domowy chleb, choć rzadko mam okazję go wypiekać. Chyba brakuje mi zaangażowania, szczególnie dlatego, że u nas w domu chleba mało się spożywa. Mam jednak kilka chlebowych sprawdzonych Zobacz więcej
Zapraszam Was dzisiaj do mojej domowej piekarni, na pyszny, cudowny, chrupiący chleb. Po prostu tak wspaniały, że nie można się od niego oderwać. Jestem nim po prostu zachwycona, jeżeli lubicie takie Zobacz więcej
xagness
xagness Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coraz słodsze
Chleb na zaczynie biga

Chleb na zaczynie biga 76

1
Pierwszy raz robiłam taki chleb, zazwyczaj robię swój sprawdzony, przy którym nie trzeba się namęczyć. Wystarczy zaczyn (który mam zawsze w lodówce) wymieszać z resztą składników i gotowe, bo później Zobacz więcej
Od ponad pół roku wykonujemy przepis na chleb wyłącznie z tego przepisu. Przepis jest dość czasochłonny, i choć wyrabianiem zajmuje się robot, to po pierwszej próbiebędziecie zmęczeni- stres. Podczas Zobacz więcej
Prawdziwy, wiejski, domowy chleb z masłem. Nie tylko zdrowy, bo bez konserwantów, ale przede wszystkim smaczny. Przypominający smak dzieciństwa! Zaczyn ze słoika+ 1 szklanka mąki na żurek lub graham+ Zobacz więcej
Odkąd moja kolekcja mąk się powiększyła, wzrosł także mój apetyt na chleby, które wymagają większego zaangażowania ze strony piekącego;) Ten przepis zaintrygował mnie, bo zaczyn dokarmia się jak Zobacz więcej
Popełniłam chleb żytni na drożdżach i cieszy się on sporą popularnością [ klik ] a dziś dodaję wersję na zaczynie drożdżowym. Popróbujcie , na pewno Wam się uda i będzie zdrowo i pachnąco. Składniki: Zobacz więcej
Pszenny chleb na zakwasie, o delikatnym miąższu i łagodnym smaku. Ciasto przyjemnie się wyrabia i pięknie rośnie. Jest dość rzadkie i nie trzyma formy. Podczas przekładania na blachę rozlewa się Zobacz więcej
Spelt Bread Chociaż jestem zdecydowanyą fanką chlebów na zakwasie, czasem zdarzy mi się upiec taki na drożdżach. Ten jest tylko z razowej mąki orkiszowej. Wilgotny, pełny, pyszny. Dodałam zaledwie Zobacz więcej
Dawno nie było przepisu na chleb ... ;) Tym razem chleb na zakwasie z dodatkiem piwa. Smaczny, o miękkim miąższu, delikatnie słodkawy. Piwo nie jest wyczuwalne :) Jego przygotowanie (chleba, nie piwa Zobacz więcej
Czy może być coś cudowniejszego od zapachu chleba wypełniającego nasz dom ....wkradającego się powoli w każdy jego zakamarek ..... czy jest coś lepszego niż bochenek własnoręcznie upieczonego chleba, Zobacz więcej
Długość przepisu może zniechęcać - wydaje się, jakby zrobienie tego chleba było strasznie czasochłonne. Ale tak naprawdę jest to typowy przepis z kilkunastogodzinną fermentacją zaczynu, autolizą i 2 x Zobacz więcej
Witam Serdecznie Tym razem upiekłam chleb domowy mieszany na zaczynie . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Zobacz więcej
Migdały lubimy. A że są zdrowe, to wiadomo. Zawierają dużo wapnia, magnezu, cynku, fosforu, potasu. Są skarbnicą witamin, głównie witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Więcej o Zobacz więcej
Ostatnio stawiam na prostotę. Bo czasami mniej znaczy naprawdę więcej. Tak jak w przypadku niektórych chlebów. Mój ulubiony Tartine na przykład, najlepiej wychodzi w czystej postaci. Dzięki temu można Zobacz więcej