zaczyn drożdżowy

Chcąc zrobić ciasto drożdżowe ze świeżymi drożdżami zaczynamy od zrobienia zaczynu. Żeby zrobić zaczyn drożdżowy odmierz ilość mąki potrzebną do zrobienia wybranego wypieku i przesiej ją przez sito do Zobacz więcej
Nie od dziś wiadomo, że ważnym elementem każdego drożdżowego chleba lub ciasta są oczywiście drożdże. Można używać do tego drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąka, solą i wodą, aby Zobacz więcej
Od ponad pół roku wykonujemy przepis na chleb wyłącznie z tego przepisu. Przepis jest dość czasochłonny, i choć wyrabianiem zajmuje się robot, to po pierwszej próbiebędziecie zmęczeni- stres. Podczas Zobacz więcej
Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe, na dodatek bez potrzeby przygotowania zaczynu. Składniki najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową. Ciasto jest dobre nawet w kolejnym dniu. Polecam wszystkim Zobacz więcej
Spelt Bread Chociaż jestem zdecydowanyą fanką chlebów na zakwasie, czasem zdarzy mi się upiec taki na drożdżach. Ten jest tylko z razowej mąki orkiszowej. Wilgotny, pełny, pyszny. Dodałam zaledwie Zobacz więcej
smakuje równie dobrze, a nawet lepiej. Czemu lepiej? Bo tym razem, zamiast niecierpliwie skracać czas wyrastania, najpierw przygotowałąm zaczyn. Dzięki zaczynowi drożdżowemu, który potrzebuje kilku Zobacz więcej
na tym co najważniejsze- skórce i miąższu. Chleby na długo-fermentującym zaczynie drożdżowym (poolish) skradły już niejedno serce. Przygotowanie go jest bardzo proste, leżakuje bez naszej ingerencji Zobacz więcej
Bardzo lubię piec chleby i bagietki na zaczynie drożdżowym, dzięki temu miąższ takich wypieków jest sprężysty i ma urocze dziurki. Do tego wypieki takie nabierają wyrazistego smaku, a ich skórka Zobacz więcej
g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 g (1/2 łyżeczki) suszonych drożdży 80 ml letniej wody Składniki na zaczyn: 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 g suszonych drożdży 1 łyżeczka Zobacz więcej
Pieczenie domowego chleba to dla mnie wciąż wielka frajda. Rzadko zdarza się, żebym upiekła taki sam bochenek kilka razy, bo bardzo lubię eksperymenty. Na taki chleb już dawno miałam ochotę, z tym, że Zobacz więcej
Chleb ma coś w sobie, że mimo że jemy go codziennie nie nudzi się. I tak jest od lat wielu. Ma różne formy i smaki ale w ciąż ma to coś w sobie. Jedyna wadą w tych zwariowanych czasach, że gdzie mamy Zobacz więcej
dokonałam, było przygotowanie chleba na zaczynie drożdżowym (poolish), a nie na zakwasie jak w oryginalnej recepturze, gdyż chleb miał trafić również do osób, które zakwasowców muszą unikać; Zobacz więcej
Zakochałam się w tym chlebie całym sercem. Jest absolutnie niesamowity. Ma piękne podłużne dziurki i bardzo chrupiącą skórkę.Po prostu ideał i to tak małym kosztem! Do stworzenia go użyłam zaczynu z Zobacz więcej
Dostałam od Was kilka maili z pytaniem - "jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy?" . Abyście mieli wszystko na blogu, postanowiłam umieścić wpis na ten temat. Mam nadzieję, że Wam to ułatwi pracę w Zobacz więcej
Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego – krok po kroku Jeśli do wypieku ciasta drożdżowego używacie świeżych drożdży, warto najpierw zrobić zaczyn. Dzięki temu upewnimy się, że drożdże nie są stare Zobacz więcej
Jest to chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. To mój pierwszy chleb kukurydziany, nigdy wcześniej nie piekłam, nie jadłam i jestem mile zaskoczona smakiem, chrupkością, Zobacz więcej
egzemplarzy :)), to dziś pojawi się tutaj pewna chlebowa powtórka, a mianowicie nieznacznie zmieniona receptura zeszłorocznego pszenno-żytniego chleba z dynią na zakwasie (wg Wisły), tym razem jednak Zobacz więcej
Dzień dobry, Na zakończenie mojej akcji "Włoskie smaki" razem z Bartkiem,Martynosią, Mirabelką i Panną Malwinną przygotowałyśmy najukochańszą włoską potrawę - pizzę :) Odmian, kształtów, a także Zobacz więcej
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie - przepis krok po kroku. Bardzo lubię domową pizzę. Jest (prawie) tak dobra jak z pizzerii, a co najważniejsze, jej przygotowanie sprawia mi Zobacz więcej
tle nerwowym i depresjach. Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowymz nasionami chia i suszonym czosnkiem niedźwiedzim: Składniki na zaczyn: -100g mąki orkiszowej typ 750 -100 ml letniej wody -3/4 Zobacz więcej