zaczyn na chleb z watykanu

Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : Zobacz więcej
Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się bułkami z piekarni GSu. Były mięsiste, z chrupiącą skórką i syte. Wystarczyło posmarować je masłem. Po zjedzeniu jednej człowiek miał dość. Zresztą dziś też Zobacz więcej
Ciabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, Zobacz więcej
Puszysty, elastyczny, bardzo regularny i gładki miąższ. Do tego chrupiąca skórka i ciekawy składnik w postaci piwa, którego absolutnie nie czuć. Ten bochenek zachowuje świeżość przez dobre kilka dni. Zobacz więcej
Lubię piec chleb. Zagniatam, składam ciasto i potem czekam z niecierpliwością na efekt. Czy tym razem też się uda? Czy będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze o dużych oczkach tak, jak lubię? Zobacz więcej
Na blogu jest już przepis naciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu(klik). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa,choć w nieco bardziej wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje Zobacz więcej
O tym chlebie dowiedziałam się od kolegi z pracy. Nawet nie wiedziałam, że jest taki chleb. Dostałam zakwas i postanowiłam go "dokarmiać" według wskazówek, które otrzymałam. Nie trzymałam się ściśle Zobacz więcej
Cześć. Jakie plany na długi weekend? Ja w niedziele szykuję wielkie gotowanie, między innymi kiszenie własnej kapusty do słoików, ale o szczegółach napiszę później. Dziś chciałbym przedstawić przepis, Zobacz więcej
pieczarkamysia
pieczarkamysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieczarkamysia
Chleb z Watykanu

Chleb z Watykanu 113

W zeszły poniedziałek dostałam do przyjaciółki ze studiów słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem: "Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać Zobacz więcej
pieczarkamysia
pieczarkamysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieczarkamysia
Chleb z Watykanu

Chleb z Watykanu 164

W zeszły poniedziałek dostałam do przyjaciółki ze studiów słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem: "Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać Zobacz więcej
braczo
braczo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lekko i przyjemnie!
Chleb szczęścia z Watykanu

Chleb szczęścia z Watykanu 165

Gdy w poniedziałek zadzwoniła do mnie przyjaciółka i mówiła coś o chlebie z Watykanu, do zrobienia którego chce mi dać zakwas i że przyniesie mi szczęście, to od razu skojarzyłam to z czymś, co kiedyś Zobacz więcej
pieczarkamysia
pieczarkamysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieczarkamysia
Chleb z Watykanu

Chleb z Watykanu 49

W zeszły poniedziałek dostałam do przyjaciółki ze studiów słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem: „Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać Zobacz więcej
Żytnio-pszenny chleb na zaczynie poolish - Pieczywo - lekkonatalerzu - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lekkonatalerzu Żytnio-pszenny chleb na zaczynie poolish (25.11.2016)Torcik Zobacz więcej
Nie mogłam się doczekać- kroiłam chlebek, gdy był jeszcze ciepły (widać to na zdjęciach, gdzie masełko mi się topi ;)). Na zakwasie, z mąki orkiszowej, żytniej i odrobiny mąki pszennej. Mimo braku Zobacz więcej
Bawicie się w łańcuszki szczęścia? Ja do tej pory nie brałam udziału w takich zabawach. Ten dzisiejszy przepis na Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu jest pewną formą łańcuszka Zobacz więcej
Przy wypiekaniu tego chleba nie mogło mnie zabraknąć. Kiedy Amber zgłosiła w styczniowej piekarni pumpernikiel to byłam pewna, że muszę go upiec. oryginalny przepis – klik! Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
pumpernikiel na zaczynie

pumpernikiel na zaczynie 27

Domowym pumperniklu to główny bohater styczniowej piekarni Amber. Jest to chleb bardzo charakterystyczny i szczególny, tociemny chleb bogatym w błonnik, prawdopodobnie mającym rodowód w Niemczech. Aby Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Pumpernikiel na zaczynie

Pumpernikiel na zaczynie 23

W Nowy Rok wchodzimy z nasząpiekarnią u Amberz pysznym domowym pumperniklem. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale Zobacz więcej
Do pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Zobacz więcej
czyli z dopalaczem, jak stwierdzila KASS. kiedy szukam pomyslu na pyszny chleb, pierwsze kroki kieruje na jej niesamowity blog. Wszystkie jej wypieki chlebowe są takie sliczne, te chlebki az pachną Zobacz więcej