zaczyn orkiszowy

Spelt Bread Chociaż jestem zdecydowanyą fanką chlebów na zakwasie, czasem zdarzy mi się upiec taki na drożdżach. Ten jest tylko z razowej mąki orkiszowej. Wilgotny, pełny, pyszny. Dodałam zaledwie Zobacz więcej
Bardzo lubię piec chleby i bagietki na zaczynie drożdżowym, dzięki temu miąższ takich wypieków jest sprężysty i ma urocze dziurki. Do tego wypieki takie nabierają wyrazistego smaku, a ich skórka Zobacz więcej
Jeśli perfekcyjny, to znaczy, że według receptury Adama Piekarza, który rozpisuje precyzyjnie wszystkie swoje przepisy tak, że najlepiej nic nie zmieniać. I tym razem naprawdę nic nie zmieniałam, Zobacz więcej
Chleb na zaczynie rodzynek już piekłamkiedyś według receptury Jeffreya Hamelmana i teraz też bazowałam na tym przepisie. Proces tworzenia jest dość czasochłonny, ale pracy w sumie nie jest więcej niż Zobacz więcej
egzemplarzy :)), to dziś pojawi się tutaj pewna chlebowa powtórka, a mianowicie nieznacznie zmieniona receptura zeszłorocznego pszenno-żytniego chleba z dynią na zakwasie (wg Wisły), tym razem jednak Zobacz więcej
w starożytności był podstawą diety człowieka. W dzisiejszych czasach jest niestety mało popularny i uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa bogata jest w białko, błonnik Zobacz więcej
Chleb pomidorowy na mące orkiszowej upiekłam w ramach comiesięcznego wspólnego wypiekanie pieczywa.Pierwszy raz piekłam chleb orkiszowy i przyznaję, że współpraca z mąką orkiszową układała mi się Zobacz więcej
elatonie
elatonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HARRISA
OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY

OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY 21

1
SKŁADNIKI 350 g mąki orkiszowej 20 g drożdży ok 3/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wsypujemy mąkę do miski, robimy dołek, rozkruszamy drożdże do dołka posypujemy cukrem i wlewamy Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 593

1
Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego… ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą Zobacz więcej
BaBka
BaBka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pożeraczka
Chleb pszenno orkiszowy

Chleb pszenno orkiszowy 99

0
Jestem w szale pieczenia chleba. Mam kolejny ciąg Dziś orkiszowo- pszenny z odrobiną jogurtu. Potrzebujesz: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki orkiszowej, 1/2 szklanki mleka, 15 gdrożdży Zobacz więcej
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem Składniki: -zaczyn 2 łyżki aktywnego zakwasu 75 g mąki pszennej 90 g wody -ziarno 35 g siemienia lnianego 100 g wody -ciasto chlebowe 280 g mąki pszennej 100 Zobacz więcej
50g pszenicy zmielonej na pełnoziarnistą mąkę 350 mąki razowej/pełnoziarnistej/orkiszowej 220ml ciepłej wody łyżka kminku 40g drożdży pół łyżeczki cukru brązowego łyżeczka soli 3 suszone pomidory Zobacz więcej
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g sera feta 1 łyżka oleju kilka różyczek brokułów 20 g świeżych drożdży ok. 150 ml ciepłej wody a łyżeczka cukru sól, pieprz zioła do posypania pierożków Zobacz więcej
5 ziaren pieprzu 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej albo orkiszowej Zobacz więcej
Składniki Zaczyn 140 g wody 100 g aktywnego zakwasu orkiszowego 100 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa Ciasto właściwe zaczyn cały 150 g mąki żytnio razowej typ 2000 Młyn Kopytowa 200 g mąki Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
ŻYTNI NA ZAKWASIE

ŻYTNI NA ZAKWASIE 93

0
Składniki zaczyn 140 g wody letniej 100g zakwasu orkiszowego 100 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa Ciasto właściwe zaczyn cały wody 250 g 250 g mąki żytnio razowej typ 2000 Młyn Kopytowa 100 g Zobacz więcej
Zaczyn: - ok. 200 g zakwasu żytniego - szklanka ciepłej wody - 200 g mąki żytniej. Łączymy wszystkie składniki w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Chleb: - zaczyn Zobacz więcej
Chlebek pyszny, miękki i aromatyczny. Składniki ( 40 porcji ) Zaczyn: 3/4 szklanki zakwasu żytniego szklanka mąki orkiszowej szklanka letniej wody wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Orkiszowy z miodem

Orkiszowy z miodem 73

0
autor przepisu Liska, Pracownia wypieków. zaczyn 50 g zakwasu żytniego 75 g mąki orkiszowej 100 g wody ciasto właściwe 275 g wody 30 g miodu 500 g mąki orkiszowej ( ja dodałam typ 2000) 1 łyżeczka Zobacz więcej