zaczyn orkiszowy

Ciabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, Zobacz więcej
Na blogu jest już przepis naciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu(klik). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa,choć w nieco bardziej wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje Zobacz więcej
Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się bułkami z piekarni GSu. Były mięsiste, z chrupiącą skórką i syte. Wystarczyło posmarować je masłem. Po zjedzeniu jednej człowiek miał dość. Zresztą dziś też Zobacz więcej
elka72
elka72 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolorowa kuchnia Elki
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 61

Naszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Budyń orkiszowy

Budyń orkiszowy 34

Budyń orkiszowy Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Makaron z pesto Budyń orkiszowy Budyń orkiszowy to mój pomysł na śniadanie, Zobacz więcej
Bardzo lubię piec chleby i bagietki na zaczynie drożdżowym, dzięki temu miąższ takich wypieków jest sprężysty i ma urocze dziurki. Do tego wypieki takie nabierają wyrazistego smaku, a ich skórka Zobacz więcej
Pyszny i wilgotny. Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka. Zrównoważony i delikatny smak. Zasmakował mi od pierwszej kromki :)) Przepis z książki "Pieczenie chleba". Składniki na zaczyn: 130 g mąki Zobacz więcej
Spelt Bread Chociaż jestem zdecydowanyą fanką chlebów na zakwasie, czasem zdarzy mi się upiec taki na drożdżach. Ten jest tylko z razowej mąki orkiszowej. Wilgotny, pełny, pyszny. Dodałam zaledwie Zobacz więcej
olka
olka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne zapiski Olki
ORKISZOWY HABERMUS

ORKISZOWY HABERMUS 24

Witajcie :) zapraszam dziasiaj na śniadanko, które bardzo lubię również dlatego, że jest bardzo zdrowe. Orkiszowy habermus wg. św. Hildegardy od podobnych tego typu śniadań różni użycie płatków Zobacz więcej
Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : Zobacz więcej
Jeśli perfekcyjny, to znaczy, że według receptury Adama Piekarza, który rozpisuje precyzyjnie wszystkie swoje przepisy tak, że najlepiej nic nie zmieniać. I tym razem naprawdę nic nie zmieniałam, Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Pumpernikiel na zaczynie

Pumpernikiel na zaczynie 23

W Nowy Rok wchodzimy z nasząpiekarnią u Amberz pysznym domowym pumperniklem. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale Zobacz więcej
Do pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Zobacz więcej
Przy wypiekaniu tego chleba nie mogło mnie zabraknąć. Kiedy Amber zgłosiła w styczniowej piekarni pumpernikiel to byłam pewna, że muszę go upiec. oryginalny przepis – klik! Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
pumpernikiel na zaczynie

pumpernikiel na zaczynie 27

Domowym pumperniklu to główny bohater styczniowej piekarni Amber. Jest to chleb bardzo charakterystyczny i szczególny, tociemny chleb bogatym w błonnik, prawdopodobnie mającym rodowód w Niemczech. Aby Zobacz więcej
jaglusia
jaglusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaglusia
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 63

O dobroczynnych właściwościach orkiszu pewnie nie raz słyszeliście. Jest to rodzaj mąki pszennej, ale tej o wiele zdrowszej! Od razu wpadłam na pomysł zrobienia chleba na drożdżach jedynie z mąki Zobacz więcej
Puszysty, elastyczny, bardzo regularny i gładki miąższ. Do tego chrupiąca skórka i ciekawy składnik w postaci piwa, którego absolutnie nie czuć. Ten bochenek zachowuje świeżość przez dobre kilka dni. Zobacz więcej
Lubię piec chleb. Zagniatam, składam ciasto i potem czekam z niecierpliwością na efekt. Czy tym razem też się uda? Czy będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze o dużych oczkach tak, jak lubię? Zobacz więcej
Korzystałem z przepisu na bagietki opublikowanego przez Siergieja z blogaХЛЕБ & ХЛЕБ, na podstawie książkiFrédérica Laclosa"Le pain l'envers du decor" . Poolish jest jednym z pierwszych zaczynów Zobacz więcej
Chleb na zaczynie rodzynek już piekłamkiedyś według receptury Jeffreya Hamelmana i teraz też bazowałam na tym przepisie. Proces tworzenia jest dość czasochłonny, ale pracy w sumie nie jest więcej niż Zobacz więcej