zaczyn z maki razowej

Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim z zarodkami pszennymi Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g maki pszennej razowej 300 g wody 12-24 Ciasto właściwe 320 g zaczynu 100 g wody 250g mąki Zobacz więcej
. Składniki: Zaczyn - 2 łyżki żytniego zakwasu - 125 g maki pszennej - 75 g wody Ciasto właściwe - zaczyn - 250 g mąki pszennej 550 - 70 g mąki pszennej razowej - 180 g wody - 1 łyżeczka soli Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Rustic bread

Rustic bread 262

0
Zaczyn: · 250 g pszennej maki chlebowej (użyłam mąki Manitoba) · 150 g wody · 5g soli · 1/16 łyżeczki drożdży instant (ja dałam okruszek świeżych drożdży) Do mąki dodać drożdże, potem sól, na końcu Zobacz więcej
temperaturę zmniejszyłam do 190 st C i piekłam kolejne 40-45 minut. *Zaczyn zakwasowy można przygotować metodą 3 stopniową lub wymieszać 50g zakwasu żytniego razowego150g maki żytniej razowej Zobacz więcej
Chleb mieszany na zaczynie piwnym (źródło: Mirabbelka, strona: chleb.info.pl) zaczyn: 200g butelkowego jasnego piwa 100g maki żytniej chlebowej b 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego Piwo podgrzewamy, Zobacz więcej
Składniki na 12 dużych, okrągłych bułek. Blaszkę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrze nagrzewamy piekarnik. Składniki: 450 g maki żytniej razowej 1 łyżka duża miodu 1 szklanka Zobacz więcej
Był chleb z musztardą,a teraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware.. 250 g maki pszennej 250 g mąki Zobacz więcej
Prosty chleb żytni na zakwasie, tym razem z dodatkiem ziaren dyni oraz słonecznika. Chleb żytni na zakwasie od TatterZACZYN: 32 g zakwasu żytniego razowego 96 g maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 Zobacz więcej
Składniki na 12 dużych, okrągłych bułek. Blaszkę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrze nagrzewamy piekarnik. Składniki: 450 g maki żytniej razowej 1 łyżka duża miodu 1 szklanka Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Rozum ludzi początkiem jest wszelkiej substancji. Daniel Defoe Ostatnio nie mam czasu na inne chleby niż foremkowe. Przepis znaleziony tutaj. Wpis znajdzie się na liście "Na Zobacz więcej
Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem Od jakiegoś czasu przestałam piec chleby na drożdżach. Oswoiłam zakwas, mam go zawsze pod ręką. Dziś przedstawiam chlebek razowy mieszany, na podstawie Zobacz więcej
Pin It Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z Zobacz więcej
Chlebki które polecam zrobić samemu i podzielić się z rodziną. Będą zachwyceni, takim domowym chlebkiem do koszyczka. Oczywiście można kupić ale po co jak taki domowy jest lepszy. Polecam piec przy Zobacz więcej
. CHLEB ORKISZOWO-PSZENNO-RAZOWY Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM „Szybki i prosty przepis na pyszny chleb. Puszysty i delikatny, pachnący miętą i tymiankiem. Łagodny smak muśnięty nutą odświeżających ziół.” Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Chleb polski

Chleb polski 128

2
Ciastka z suszonymi ... » Chleb polski Powoli juz cwicze prze Swiatowym Dniem Chleba 16 pazdziernika :) Tym razem padlo na calkiem latwy do wykonania lecz pyszny zakwasowiec. Przepis od mojeslodkie z Zobacz więcej
piętkę dla synka :) Chleb jest przepyszny, z prażonym słonecznikiem, z miękkim sprężystym miąższem i chrupiącą skórką. Pięknie wyrasta. Upieczcie a nie pożałujecie :) Składniki na zaczyn: 3 łyżki Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki ogrodu
CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM

CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM 115

1
Pyszny chlebek ze słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu Olcik, której bardzo dziękuję, jednak aby był bardziej słonecznikowy ilość słonecznika podwoiłam i posypałam nim również z wierzchu. Bardzo Zobacz więcej
Krzepa
Krzepa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fantazje kulinarne
Chleb...

Chleb... 1243

3
do obsypania 30 g orzechów włoskich Mąkę, sóli orzechy wymieszaćrazem. Wlać wodę, zakwas, oliwęi miód. Wszystko dobrze wyrobić ręka ok 10 minut. Ciasto jest dość klejące, ale nie dodawać więcej maki. Zobacz więcej
Dzisiaj udało mi się dorwać ekologiczną mąkę graham. W związku z trwającym sezonem jagodowym postanowiłam upiec i zaprezentować przepyszne, zdrowe jagodzianki. Mąka graham jest zdecydowanie lżejsza Zobacz więcej