zakalec

nie wszystko da się napisać. Nie ma 100 % pewności że potrawa się uda. Potem oczywiściemożnawszystko zwalić na przepis. Dostałam kiedyś taki komentarz: "No cóż faktycznie łatwe ciasto, ale mi Zobacz więcej
jankiigarnki
jankiigarnki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Janki i Garnki
Zakalec idealny

Zakalec idealny 431

0
Ostatni raz zakalec wyjęłam z piekarnika rok temu. Spodziewałam się tego, że ciasto nie wyjdzie, bo robiłam je pod wpływem silnych i trudnych emocji. Moja rodzina bardzo się ucieszyła, bo uwielbia Zobacz więcej
Nastoletnie Wypiekanie: Zakalec-porady expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'> Strony Strona główna Nagrody O mnie Konkursy Zdjęcia czytelników Przelicznik kulinarny Porady kulinarne Zobacz więcej
Dzień 1 kwietnia zobowiązuje do refleksji niekoniecznie górnolotnych, a nawet przewrotnych. Przekąską niech będą więc literackie zakalce. Wybór rodzynek w nieudanym cieście jest jak najbardziej Zobacz więcej
Brownie jest to mocno czekoladowe ciasto pochodzące z kuchni amerykańskiej, nazwa powiązana jest z jego ciemno brązowym kolorem. Brownie po przekrojeniu wygląda jak zakalec i jest to jego cechą Zobacz więcej
Kolega, który popadł w moje lody cytrynowe stał się dla mnie wyzwaniem deserowym. Tak pewnie poczułam się w temacie, że wymyśliłam mu ciasto, które miało być bardziej cytrynowe od cytryny... Powstał Zobacz więcej
Ines
Ines Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Makecooking
Zakalec na walizkach

Zakalec na walizkach 117

0
składaniu albo dodać jakiegoś za dużo, co w rezultacie powoduje postanie „zakalca”. No i co z tym fantem zrobić? Przecież nie można wyrzucać jedzenia… Postanowiłam, zatem zrobić recykling owego Zobacz więcej
Wymagania co do blogów kulinarnych rosną. Żyłujemy zdjęcia, komponujemy serwetki i talerzyki, układamy składniki w wyrafinowane kształty. Pieczemy na próbę. Mało która blogerka przyzna się do klapy. Zobacz więcej
Nie można jednoznacznie stwierdzić, co jest przyczyną zakalca. Nie da się sprecyzować, "nie dodawaj tego, bo zrobi się zakalec". Mamy jednak wiele hipotez, które w większości przypadków są poprawne. Zobacz więcej
centka
centka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cooking & eating
Zakalec z rodowodem

Zakalec z rodowodem 208

0
Zakalec ma niezasłużoną opinię porażki kulinarnej, zmory gospodyń domowych i wisi niczym klątwa nad co niektórymi ciastami. Jednocześnie nie znam nikogo, kto nie lubiłby zakalca. Z Maleństwem wręcz Zobacz więcej
z jaką się je wykonuje, za smak, a w końcu za wspomnienia. Bo to było (zaraz po karpatce) ulubione ciasto mojego Taty. I właśnie dlatego, że jest takie pyszne i pomimo tego, że jednak zrobił się Zobacz więcej
) bywa tak, że nie przestrzegam żadnej z powyższych zasad i ciasto rośnie jak trzeba. A czasem... Trzeba zakalec przerobić na bajaderki albo polubić. Ciasto ze zdjęcia ma zbyt ciasno nałożone owoce, Zobacz więcej
z jaką się je wykonuje, za smak, a w końcu za wspomnienia. Bo to było (zaraz po karpatce) ulubione ciasto mojego Taty. I właśnie dlatego, że jest takie pyszne i pomimo tego, że jednak zrobił się Zobacz więcej
Zamiast biszkopta wyszedł zakalec Skocz do listy ostatnich wpisów LIFE IN KITCHEN Wpis « Poprzedni wpis Następny wpis » poniedziałek, 30 grudnia 2013 Zamiast biszkopta wyszedł zakalec Hej! Dzisiaj Zobacz więcej
O ciastach cytrynowych pisałam już nieraz. Głównie o tym, że kiedyś za nimi nie przepadałam, a dzisiaj wręcz uwielbiam. Czy zdążyłam się Wam pochwalić moim pierwszy w życiu zakalcem? Sytuacja miała Zobacz więcej
Tak sobie dziś namieszałam no i wyszedł zakalec. Wydaje mi się, że z powodu dodatku jabłka w masie, ale jak było naprawdę to do końca nie wiem. Tym bardziej, że jabłka pięknie prezentowały się z korą Zobacz więcej
No cóż.. nawet najlepszym kucharzom trafi się czasem zakalec, ale nie ma co panikować, bo zawsze można go uratować, robiąc takie oto pyszne bajaderki;) Składniki: 70dag pokruszonych ciast, ciasteczek Zobacz więcej
Bajaderki to wdzięczne, małe kuleczki, które można zrobić z niczego. W cukierniach zazwyczaj robią je z tych resztek, których już nie będą mogli wykorzystać, dlatego i my je tak robimy :) Możecie Zobacz więcej
, że w ogóle nie wyszedł. Na kruchym spodzie zrobił się wielki zakalec, masa serowa opadła, a smak całego ciasta mnie rozczarował :( Mimo wszystko podaję przepis, może komuś wyjdzie lepiej niż mi... Zobacz więcej