zakwas buraczany na szybko

Upały wciąż dają w kość, więc wskazane jest jedzenie lekkie i raczej chłodne. Jeśli chodzi o jedzenie chłodne - najlepsze są chłodniki. Szybki chłodnik z ogórkowym serduszkiem. 1 litr zsiadłego mleka Zobacz więcej
Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżeczka masła 82% tłuszczu sól, Zobacz więcej
Marynujecie jajka? Te kolorowe cudeńka są całkowicie naturalne i pyszne. Trzy lata temu pokazałam Wam jaja marynowane w zakwasie buraczanym tu.W tym roku jest dużo łatwiej i szybciej, dlatego jeszcze Zobacz więcej
także są świetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam :) Składniki: - buraczki Zobacz więcej
Ostatni weekend przed świętami to najlepszy czas aby przygotować domowy zakwas buraczany. Można go robić z kromką chleba pieczonego na prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas Zobacz więcej
Czas biegnie coraz szybciej, odliczamy już dni dzielące nas do Świąt. Nastawiłam już zakwas buraczany, po trzech dniach odcedzę go i będzie czekał w chłodzie na Wigilię. Udało mi się zrobić parę Zobacz więcej
Najlepszy barszcz, to oczywiście ten domowy, taki jakie przygotowywały nasze mamy i babcie. Na co dzień często brakuje czasu, żeby przygotować dobry zakwas na barszcz, ale wigilia jest właśnie takim Zobacz więcej
Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki: 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku Zobacz więcej
Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny Barszcz jest wprowadzeniem do wigilijnej wieczerzy. Jego wyjątkowy smak pamięta się później przez cały rok. Barszcz wigilijny Zobacz więcej
Odkąd tylko pamiętam taki zakwas z buraków robiła moja mama i babcia. Przepyszny jest pity zarówno na zimno, prosto ze słoika, jak i stanowi wspaniałą bazę dla domowego barszczu. Ja robię go podobnie Zobacz więcej
z wodą z grzybów ( czekamy aż grzyby napuchną a woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i sokiem buraczanym. Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą, Zobacz więcej
the byk
the byk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
the byk
kanapka # 89

kanapka # 89 77

0
tak zwanej "podeszwy" - takiej nie lubię bardzo:( Szybko przekładam ją na talerz obok, bo zostawiona na gorącej patelni dochodzi nawet poza ogniem! Kromkę chleba kładę na gorącą patelnię grillową, Zobacz więcej
Kochani, życzę wszystkim, którzy do mnie zaglądają lub wpadną przypadkowo, spokojnych i radosnych Świąt, wszystkiego co najlepsze ! Na moim stole pojawi się wegetariański bigos (klik), czysty Zobacz więcej
anjax
anjax Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AnjaxGotuje
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany 440

1
Nastawiłam dziś swój pierwszy w życiu zakwas na barszcz czerwony, od razu ostrzegam, że nie wiem co z tego wyjdzie:), ale jestem dobrej myśli. Przeczytałam i obejrzałam kilkanaście przepisów na dobry Zobacz więcej
pani Kanka
pani Kanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pani Kanka
Kwas buraczany

Kwas buraczany 560

0
przygotowywania kwasu dodają do słoika kawałek razowego chleba, który ma przyśpieszyć proces kiszenia. Z mojego (i mamy;) doświadczenia wynika, że nie jest to potrzebne, buraki ukiszą się same dość Zobacz więcej
Świąteczne przygotowania kulinarne (i nie tylko) trwają! Pierniczki leżakują w puszce, a niektóre, zaopatrzone w dziurkę, zawisną na choince. Staropolski piernik kruszeje pod wpływem śliwkowych Zobacz więcej
Naturalne sposoby na kacasą skuteczniejsze niż apteczne specyfiki. Dzięki nim szybko pozbędziemy się imprezowego, noworocznego bólu głowy, mięśni, nieprzyjemnych mdłości czy drżenia rąk. Jakskutecznie Zobacz więcej
. Składniki brzozowej pomadki to: masło karite, wosk pszczeli, olej sojowy, olej jojoba, olej z wiesiołka, masło kakaowe, betulina i wosk carnauba. Muszę przyznać, że spisuje się całkiem nieźle Zobacz więcej
Rok temu pokazywałam Wam różowe piklowane jajka - urocze i smaczne, proste w wykonaniu. Zrobiły furorę na wielu stołach, a ja od ubiegłego roku nie mogłam przestać myśleć o tym, aby spróbować zrobić Zobacz więcej
Tradycyjna zupa, którą warto zrobić samemu….. barszcz z torebki czy słoika niech zostanie na półce i czeka, aż wyruszymy gdzieś na wędrówkę i będziemy chcieli szybkosięposilić. Składniki z pewnością Zobacz więcej