zakwas ciasto

Wykonanie: jeden dzień przed pieczeniem, godz 19:00 Dokarmiony wcześniej zakwas mieszamy z 35 g wody i 40 g mąki. Odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na całą noc. dzień pieczenia, godz Zobacz więcej
Przepis na to ciasto maślane na zakwasie znalazłam dawno temu na forum CinCin. Korzystałam już z tej receptury wielokrotnie. To jeden z moich ulubionych wypieków “śniadaniowych”, ma taki Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Ciasto na pizzę na zakwasie

Ciasto na pizzę na zakwasie 27

3
Zdarzyło mi się ostatnio parę razy, że miałam nadmiar zakwasu. Szkoda wyrzucić, a chleba też nie piekę codziennie. Ten przepis jest idealny na wykorzystanie zakwasowej nadwyżki. Powiem więcej - ciasto Zobacz więcej
geograficznej.co istotnew kuchni - zdecydowanie bardziej nadaje siędo smażenia, gdyż jego temperatura dymienia to 230 st.C, a oliwy z oliwek 210 st. Ci oleju słonecznikowego 170 st. C. dlaczego o Zobacz więcej
Przyszedł czas na trzecią i chyba najważniejszą odsłonę poradnika z cyklu ciasto krok po kroku. Po omówieniu ciasta drożdżowego oraz ciasta na bazie proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, mogę Zobacz więcej
Powtórka z rozrywki - ... » Psychologia zakwasu i ciasto na pizzę. środa, 23 stycznia 2013, gotujebolubi Komentarze Zobacz więcej
Pierwsze drożdżowe ciasto na zakwasie upiekłam z tego przepisu. To dzisiejsze natomiast pochodzi z niewiadomego źródła: cóż, po raz kolejny sięgnęłam po recepturę “z karteluszka”... Ciasto wychodzi Zobacz więcej
Kiedy pierwszy raz upiekłam ciasto czekoladowe z przepisu Mirabbelki, przepadłam - odtąd wszyscy się go domagają. Wygląda co prawda trochę chlebowo, ale w smaku jest przepyszne. Różni się sporo od Zobacz więcej
Nie mogę powiedzieć, że piekę takie ciasto od zawsze, bowiem dopiero niedawno odkryłam, jakie może być dobre. Wiedziałam, że zakwas może wiele dokonać, ale czy smak takiego ciasta może dorównać Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe bez drożdży – jak najbardziej możliwe. Jeśli ktoś ma własny zakwas, z którym się już nieźle zaprzyjaźnił – tak jak ja J - myślę, że może wiec troszkę poszaleć i upiec ciasto na Zobacz więcej
Chleb ten wymaga odrobinę starania ale jest go wart. Jeśli pieczemy go pierwszy raz najlepiej rozpisać sobie harmonogram. Każde kolejne pieczenie będzie łatwiejsze aż wejdzie w krew i będziecie go Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki i aromaty
Dynia

Dynia 568

2
/naleśniki z dynią cukinią i pieczarkami/ /chleb dyniowy na zakwasie z orzechami i rodzynkami/ /drożdżówka kefirowa z karmelizowaną dynią/ /pasztet z cukinii i dyni/ /drożdżówka dyniowa/ /ciasto z Zobacz więcej
alexis_
alexis_ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Breakfast-alexis :)
171.

171. 84

0
Bananowe kluski kładzione na mleku, kawałek sernika ~~*~~ Niedawno utworzyli u nas nową piekarnię, wszystkie bułki i chleby robią sami na zakwasie bez polepszaczy a ich bułki słodkie i ciasta są po Zobacz więcej
Na śniadanie chleb na miodzie z dużą ilością słonecznika i siemienia lnianego. Podstawowy przepis na chleb z tą różnicą, że do wody dodajemy 4 łyżki stołowe miodu, a do ciasta ziarna. Przepis Zobacz więcej
składniki: -2 szklanki mąki gryczanej -1 szklanka mąki razowej -1 szklanka pestek słonecznika -1/2 szklanki siemienia lnianego - 3 łyżki zakwasu razowego - szklanka ciepłej przegotowanej wody - Zobacz więcej
1 szklanka startej i odciśniętej cukinii 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki żytniej 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szkl zakwasu żytniego 1 szkl wody łyżeczka soli pół Zobacz więcej
500 g mąki pszennej 150 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka soli 300 g wody 8 g drożdży Wszystkie składniki połączyć, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste, przykryć ściereczka i Zobacz więcej
Jakiś czas temu otrzymałam słoiczek z zakwasem na chleb, w zasadzie to chyba ciastem, bo jego konsystencja była dość gęsta. Z niego upiekłam 3bochenki chleba według załączonego przepisu,wskazaną Zobacz więcej
Mój pierwszy chleb to chyba najpopularniejszy przepis na chleb wśród kulinarnych blogerów - Tatterowiec z blogu - Piekarnia Tatter Przepis ma wspaniałe proporcje i wszystko idzie jak po sznurku. To Zobacz więcej
Długi weekend, wizyta u rodziny, przeglądanie starych dokumentów i zdjęć, długie rozmowy przy nalewce z pigwy. Stare książki kucharskie, jeszcze po babci, otrzymane w prezencie. Cynie w wazonie, Zobacz więcej