zakwas do chleba zytniego

Netka
Netka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Netka w kuchni
Tatterowiec

Tatterowiec 385

0
Tym razem nic nie zmienialam,upieklam tak jak go Tatter stworzyla:) Kochamy Tatterowca,jest pyszny! Skladniki: 400g zakwasu zytniego (u mnie gesty) 150ml wody 100g maki zytniej razowej 300g maki Zobacz więcej
KeJt
KeJt Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy z serca domu
Chleb razowy 80%

Chleb razowy 80% 122

0
zakwasu zytniego ok 1 szklanki letniej wody 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej razowej Całość mieszam, zawijam folią spożywczą i odstawiam na na noc. Do zaczynu dadaję: 1,5 Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cookingMarta
Tatterowiec

Tatterowiec 199

0
Wspaniały, domowy chleb. Przepis idealny dla tych, którzy dopiero zaczynają piec chleb na zakwasie, czyli dla mnie :) Wykonanie nie jest zbyt pracochłonne, raczej potrzeba czasu. Ale efekt wart jest Zobacz więcej
zakwasu zytniego 150 ml wody(moze byc mniej lub wiecej,w zaleznosci od tego jak gesty mamy zakwas) 300 g maki pszennej chlebowej 100 g maki pszennej razowej 1-1,5 lyzki soli 1/4 lyzeczki miodu Zakwas Zobacz więcej
Dzisiaj upieklam moj chleb orkiszowy. Jesli tylko mam pod reka make orkiszowa,to mam rowniez ten chleb. Chleb jest bardzo dobry,sprezysty ,dlugo zachowuje swiezosc,bardzo nam smakuje. Dzisiaj troszke Zobacz więcej
Pyszny chleb dla amatorów żytniego i mieszanego pieczywa. Chleb ma sprężysty i miękki środek oraz chrupiąca skórkę :). Do tej pory przygotowywałam chleby na niewielkiej ilości zakwasu, które Zobacz więcej
Wracam do tematyki pieczywa, tym razem proponując szybki i bardzo smaczny chlebek na zakwasie zytnim. Moj zakwas mam juz kilka lat, na bieząco dokarmiany i wykorzystywany wlasciwie nie przebywa w Zobacz więcej
Caly czas marzy mi sie graham ,ale taki jak za dawnych lat.I choc wszyscy psiocza na pszenna make ( ja sama ja powoli eliminuje ze swojej kuchni) to smak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Chleb Tatterowiec

Chleb Tatterowiec 72

0
Krótko i na temat: dołączam do grona fanów tego chleba zaczerpniętego od Tatter. Wyszedł miękki, z wilgotnym miąższem, idealny chleb na co dzień. Będę go piekła regularnie! Udał mi się naprawdę dobry, Zobacz więcej
Bardzo popularny w latach dzieciństwa i również w chwili obecnej chleb smażony w rozkłóconym jajku prawdziwą ojczyznę ma we Francji – tak zwane „francuskie tosty”, można je przygotować z wielu Zobacz więcej
Pyszny pelnoziarnisty chleb na zakwasie z mieciutkim, dziurkowanym wnetrzem i chrupiaca skorka. Przepis umiescila niedawno na swoim blogu kabamaiga. Kiedy tylko go zobaczylam wiedzialam, ze wczesniej Zobacz więcej
Pyszny chleb razowy, jak z piekarni:) Bo jest z piekarni - Tatter:) Wszedł już do naszego menu na stałe. Aż dziwne, że jeszcze go nie mam na blogu! Na początku robiłam go z odrobiną drożdży, teraz Zobacz więcej
Oj, bardzo dawno juz nie pieklam chleba, az moj prawie juz 4loetni zakwas zasnal w lodowce i bardzo trudno bylo go ponownie ozywic. Niemniej jednak operacja sie udala i chleb wyszedl przepyszny. Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Chleb ziolowy

Chleb ziolowy 76

2
Pora znow na chleb. Z ziolami z wlasnego ogrodka i z ziolowym twarozkiem :) Pycha :) Na 1 bochenek o wadze ok. 800 g: 100 g maki zytniej ciemnej 375 g maki pszennej typ 1050 75 g zakwasu zytniego 1 Zobacz więcej
Uwielbiam pieczywo na zakwasie. Jest pachnace, pyszne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Wpiekarniachdzis bardzo trudno o dobry chleb. Kroluja watowate gnioty z dluga lista chemikaliow w swoim Zobacz więcej
Pyszny chlebek, z mniejszymi i wiekszymi dziurkami, chrupiaca skorka i mieciutkim miazszem. Wymaga przygotowania wieczor wczesnej dwoch zaczynow: pszennego i zytniego. Nastepnego dnia wystarczy tylko Zobacz więcej
Pyszny chleb na zakwasie pieczony w zeliwnym garnku. Z chrupiaca skorka i miazszem o regularnych, malych dziurkach (moj chleb jest bardzo mocno wypieczony poniewaz wlasnie takie lubimy:) Nie wymaga Zobacz więcej
na naszym stole :) : Na 1 bochenek 430 g aktywnego zakwasu zytniego 180 g maki zytniej 70 g maki orkiszowej 70 g otrab orkiszowych 130 g makirazowej orkiszowej ca. 230 ml letniej wody 16 g soli 7 g Zobacz więcej
po przepisy na dlugo wyrastajace, przesmaczne chleby na zakwasie. Ten przepis wykorzystuje najczęsciej, w roznych kombinacjach i zawsze sie udaje. Mirabbelko- dzieki za te recepture, chleb jest Zobacz więcej
Witajcie po swietach :) Na poczatku dziekuje za wszystkie swiateczne zyczenia. Mam nadzieje, ze Swieta uplynely Wam w pysznej, rodzinnej atmosferze :) A teraz zapraszam na pyszny chleb pszenny na Zobacz więcej