zakwas żytni na żurek

Święta coraz bliżej a ja wczoraj nastawiłam zakwas na żurek w tym roku całkowicie żytni, dlatego też na zdjęciach dość ciemny. Dzisiaj pogoda dopisuje, na termometrze 20 stopni i zakwas pięknie już Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez domowego żurku na prawdziwym domowy zakwasie. To ostatni już dzwonek, aby przygotować zakwas na żurek. Nastawiliście już Wasz zakwas? Składniki: 1 szkl. Zobacz więcej
Ostatni moment żeby nastawić zakwas na domowy żurek. Fermentacja trwa około 3 do 5 dni więc zdążycie przed Wielkanocą. Dotychczas kupowałam gotowy zakwas, ale postanowiłam wreszcie spróbować domowej Zobacz więcej
Święta Wielkanocne zbliżają się już wielkimi krokami i najwyższa pora by nastawić zakwas na żurek. Nic tak nie smakuje jak żurek na naturalnym żytnim zakwasie. Ostatnio dowiedziałam się że zakwas na Zobacz więcej
Zakwas żytni do Wielkanocnego żurku Dzisiaj jest ostatni dzień aby wstawić zakwas na Wielkanocny żurek. Wykonanie jest banalnie proste, a smak nie ma porównania z kupnymi zakwasami. Przez kilka dni w Zobacz więcej
je ciepłą wodą. 2. Czosnek obierz i lekko zgnieć nożem. Przełóż go razem z pozostałymi składnikami do słoika. Przykryj naczynie ściereczką. 3. Zakwas codziennie zamieszaj. 4. Kiedy zakwas zacznie się Zobacz więcej
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego do produkcji domowego zakwasu na żur często używa się skórki z razowego chleba? To proste – po to, aby poprzez stworzenie korzystniejszych warunków przyspieszyć Zobacz więcej
Uwaga, żurek z proszku: nie smakuje jak zupa zrobiona samemu w niczym nie przypomina gęstej zupy z reklamy nie ma naturalnego, domowego smaku może przyprawić nas o zgagę i wzdęcia Prawdziwy żurek, Zobacz więcej
Święta praktycznie już za 2 tygodnie, a dni mijają tak błyskawicznie ... bardzo trudno jest mi zorganizować czas na zamieszczanie przepisów dla Was :( Wybaczcie. Dziś się udało i mam dla Was przepis Zobacz więcej
Przedstawiam,,,,zakwas. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli domowego żuru. Ten jest z mąki żytniej razowej, cudownie pachnie czosnkiem i jest już odpowiednio kwaśny. Będzie idealny do zalewajki lub Zobacz więcej
Kiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak Zobacz więcej
Ostatnia szansa, żeby nastawić zakwas na żurek wielkanocny. Mam jednak nadzieję, że nie jadacie żurku jedynie podczas tych świąt. Dziś propozycja trzech różnych zakwasów. Dwa żytnie, jeden owsiany. Do Zobacz więcej
Co potrzebowałam? 1,5 kubka mąki żytniej 0,5 kubka mąki pszennej 1/4 kubka zakwasu na żurek 1/4 kubka wody 1 łyżeczka soli morska 10 g drożdży 1/4 łyżeczki cukru Z podanych składników wychodzi mały Zobacz więcej
chleba, ale teraz rozpiszę to dokładniej. Zakwas żytni do chleba Przygotować duży szklany słoik lub gliniany garczek, gazę lub ściereczkę do przykrycia (u mnie najlepiej służy kawałek tetrowej Zobacz więcej
Pozostając w klimatach wielkanocnych zrobiłam żurek na własnoręcznie przygotowanym i (o zgrozo!) wyczekanym zakwasie- kto mnie czyta ten wie, że co jak co ale jestem bardzo niecierpliwa:)). Ale na Zobacz więcej
W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na żytni zakwas na żurek. „Robi się” go przez 3-4 dni. W sytuacjach, kiedy ma się mało czasu i nie ufa się zakwasom sklepowym, idealnie sprawdza się zakwas Zobacz więcej
Dziś przedstawiam ciekawą inspirację- żurek z francuskim warkoczem z pieczarkami. Na blogu widnieje już przepis na żurek na zakwasie z płatków owsianych, szczerze polecam!- Zobacz więcej
Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć. Rzeżucha już posiana. Zaczyna pięknie rosnąć. Pora, aby nastawić zakwas na żurek. Lepiej nie czekać z tym na ostatnią chwilę. Gotowy zakwas może przecież Zobacz więcej
w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 Zobacz więcej
Tradycyjnie przynajmniej większość z nas w Święta Wielkanocne przygotowuje żurek. Część z nas posiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam iż kiedyś także bazowałam Zobacz więcej