zalewa do opieniek

wrażenia? Teraz musimy wszystko zmieścić w bagażniku i do domu. Czas rozpocząć mycie i zaprawianie. Wszystkie grzybki dokładnie czyścimy i segregujemy. Duże kapelusze odkładamy dopóźniejszej Zobacz więcej
Grzybki marynowane, wszyscy je uwielbiamy, szczególnie jak są zakrapiane ;). Według mnie w tym wydaniu najlepsze są opieńki i gąski. Dziś przedstawiam Wam przepis na marynowane opieńki z własnego Zobacz więcej
Katerina2804
Katerina2804 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Katerina&Kuchnia
MARYNOWANE OPIEŃKI

MARYNOWANE OPIEŃKI 9444

1
SKŁADNIKI grzyby opieńki (1-1,5kg) 2-4 cebule ZALEWA 2 szklanki wody pół szklanki octu 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Ponadto na każdy słoik; 1-2 ziele angielskie 1 listek laurowy kilka ziaren gorczycy 1/ Zobacz więcej
Składniki: 1 pierś z kurczaka sól,pieprz, oregano 200 g opieniek 1 szkl śmietany 30 % 1 łyżka mąki kasza gryczana Pierś z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oregano. Całą pierś rumienimy na patelni z Zobacz więcej
Sałatka z opieniek na zimę Składniki: (Na 8 słoików 330ml.) 1kg. kapeluszy opieniek 3 cebule 2 marchewki sól Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 200g.koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli. Zobacz więcej
Tym razem postanowiłam zamarynować podpinki :) Potrzebne składniki: Sposób wykonania: Opieńki delikatnie myjemy. Gotujemy 2 l wody, solimy, wrzucamy 1 pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone opieńki. Zobacz więcej
Bogusia82
Bogusia82 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajeczna Kuchnia
Opieńki marynowane

Opieńki marynowane 2640

0
W tym roku opieńki pojawiły się na mojej działce i to w dużej ilości, uwielbiam te grzyby, są bardzo smaczne szczególnie marynowane, ja robię je w lekkiej słodkiej zalewie octowej. Składniki: 2,5 Zobacz więcej
Cześć =) Wczoraj Kasztanowa Kuchnia odwiedziła jeden ze sklepów sieci Krakowski Kredens, gdzie poczynione zostały małe zakupy. Kupione zostały m .in.: ogórki kiszone z liściem dębu, kawa Awangarda, Zobacz więcej
Po dzisiejszym grzybobraniu jestem bogatsza o kilka słoiczków marynowanych podgrzybków i opieniek, 3 sznurki z suszącymi się już grzybkami i pyszną jajecznicę. Już nie pamiętałam jak smakuje. Była Zobacz więcej
Jesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki. Składniki: opieńka - dowolna ilość Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
grzyby marynowane

grzyby marynowane 1055

0
Prawdziwa kwintesencja jesieni... :) Przepis na zalewę mam od mojej znajomej, która od wielu, wielu lat, rozpieszcza nas tymi pysznymi przetworami... Przygotowałam w ten sposób prawdziwki, podgrzybki, Zobacz więcej
również zabraknąć zupy grzybowej :) a podgrzybki i opieńki zostały przeznaczone do marynowania. Zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 2 łyżeczki soli, 6 łyżeczek cukru. Przyprawy: liście Zobacz więcej
Jesień, nawet ta późna to dobry czas na wszelkiego rodzaju grzyby tzw blaszkowate. Opieńków całe zatrzęsienie i szkoda byłoby tego nie wykorzystać i nie zamarynować. Zimową porą będą idealnym Zobacz więcej
zrobione przez siebie wg przepisu na opieńki w zalewie octowej) -150 ml gęstego jogurtu naturalnego -3 łyżki majonezu -pieprz i sól do smaku Seler ścieramy na grubych oczkach, pora drobno kroimy, Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Opieńki - cz.2

Opieńki - cz.2 218

2
Grzybki, które przygotowujemy od lat w ten sam sposób, każdego roku na nie czekamy, zbieramy w tym samym lesie a potem zaprawiamy do słoiczków. Przepis na opieńki w zalewie octowej zapoczątkował 3 Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 3087

2
Grzybki w occie to nieodłączny element mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, robiła moja mama. Słoiczki otwierane były tylko na rodzinne imprezy a my dzieciaki zawsze strofowani, by nie jeść Zobacz więcej
Zaczęła się jesień, a wraz z nią przyszedł czas na grzybobranie. Jestem wielbicielką grzybów.Uwielbiam zbierać grzyby i oczywiście potrawy z nich przygotowane. Dziś zrobiłam prosty sos z podgrzybków, Zobacz więcej
Pyszne leśne grzybki a w dodatku w sosie śmietanowym to marzenie wielu smakoszy grzybów.Grzyby nie wymagają dużej obróbki więc sos przygotowuje się bardzo szybko.Opieńki w sosie podane z ziemniakami Zobacz więcej
g grzybów (u mnie tym razem dominowały opieńki - uwielbiam ich chrupkość) dwie czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ugotuj bulion z włoszczyzny lub włoszczyzny z dwoma Zobacz więcej
świetnie nadają się do różnych sosów, zup czyczegotylko zapragniecie. Wcześniej z takimi opieńkami przygotowywałam zapiekanki. Tak możecie przechowywaćwszystkiegrzyby, nie tracąc przy tym ich Zobacz więcej