zalewa do peklowania

Dziś polecam wam marynatę peklującą z nutą pikanterii :) dzięki niej nasz szyneczka będzie soczystka i krucha, znajdziecie u mnie na blogu również w zakładce "marynata na szynkę" inne pomysły... Zobacz więcej
Składniki 400 g schabu bez kości 1 kg szynki wieprzowej na schab dwa ząbki czosnku przyprawy: majeranek na szynkę wieprzową szynka wieprzowa 1 kg zalewa peklująca przez 4 dni (obracając codziennie Zobacz więcej
Domowa szynka gotowana, to najlepszy przepis na najlepszą domową wędlinę, bez wcześniejszego peklowania, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Szynka gotowana z tego przepisu wychodzi soczysta, Zobacz więcej
Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła Zobacz więcej
przyprawy do zalewy: -listek laurowy - ziele angielskie - pieprz - majeranek - czosnek Robimy zalewę do peklowania na mokro wg. dziadka Peklujemy wycięte wcześniej ze skórką i tłuszczykiem szyneczki Zobacz więcej
Dzisiaj pora na domowy schab peklowany – upieczony w piekarniku. W dobie różnych dziwnych substancji chemicznych stawiam na swoje Mój schab peklowałem na mokro – czyli wymoczyłem go w roztworze wody z Zobacz więcej
Zawsze jak mam jakąś wyjątkową imprezę robię tą szynkę. super smakuje z sosem tatarskim, czosnkowym oraz można na chlebek. Rozrobić sól peklową jak na opakowaniu, wlać do naczynia w którym będzie się Zobacz więcej
Polędwica Spoocka - na exsport 1978r. Polędwica sopocka – na exsport 1978r. Składniki: - polędwica wieprzowa obrobiona - jajka - peklosól Polędwice oczyścić z mizdry i tłuszczu oraz tzw. warkocza, a Zobacz więcej
Polędwica wieprzowa wędzona Polędwica wieprzowa wędzona Składniki: - polędwice z wieprzowa Polędwicę zakupiona w sklepie pozbawiamy mizdry, czyli błony i warkocza, czyli takiego mięśnia z boku. Ma Zobacz więcej
Szynki z haka z dziczyzny Nazwa wzięła się od sposobu zawieszenia jednego kawałka szynki. Nie używamy tu siatek wędliniarskich. Należy wybrać ładny kawałek mięśnia, który wędzimy w całości na haku. Zobacz więcej
Szynka wieprzowa peklowana pieczona SKŁADNIKI: szynka wieprzowa 1,5-2 kg 2 łyżeczki ziaren kolendry 2 goździki 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku łyżeczka Zobacz więcej
ŁOWCA SMAKU
ŁOWCA SMAKU Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łowca Smaku
Domowa szynka

Domowa szynka 819

1
SKŁADNIKI: 1 kg ładnej łopatki wieprzowej sól peklowana siatka wędliniarska ZALEWA: 2 l wody 2 łyżki przypraw (np. majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, rozmaryn ) kilka ziarenek ziela Zobacz więcej
Szynka wielkanocna, tym razem pieczona w ziołach. Rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczna ;) Potrzebne składniki : 2 kg szynki wieprzowej . Zalewa : 2,5 l wody, 1/2 szklanki soli Zobacz więcej
Anna R
Anna R Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozczochrane okruszki
Schab na kanapki.

Schab na kanapki. 1010

1
dodatkowo: 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do mięs 1 zmiażdżony ząbek czosnku odrobinę pieprzu, majeranku W naczyniu układamy schab, w przegotowanej wodzie mieszamy przyprawy i zalewamy mięso. Zobacz więcej
Szynka słoikowa z łopatki. Nie ma jak to szynka domowej roboty Składniki 1 kg łopatki zalewa: 1 l wody 2 listki laurowe 8 - 10 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego dodatkowo 4 - 6 ząbków Zobacz więcej
Idąc za Wikipedią: Bento (弁当 bentō) porcja jedzenia, na ogół dla jednej osoby, przygotowana i zapakowana na wynos domowym sposobem, forma lunchu popularna w Japonii. Tradycyjne bento składa się z Zobacz więcej
lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik Zobacz więcej
kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez 5 dni,pamiętając aby raz dziennie obrócić mięso. Schab musi być w całości przykryty płynem.Temperatura peklowania 4-6 stopni Celsjusza. Po tym Zobacz więcej
Szynki cielęce Składniki: - udziec, karkówka lub górka cielęca - peklosól - ziele angielskie, pieprz, czosnek Z udźca wycinamy szynki, z karkówki odcinamy kość, a z górki wycinamy schab. Robimy Zobacz więcej