zalewa na kaczkę

Nigdy za kaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do Zobacz więcej
Smaczna i zdrowa sałatka, która doskonale pasuje do obiadu Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko, ok. 6 małych ogórków konserwowych sól, świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy ok. 6 Zobacz więcej
iwkuchni
iwkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mieszam, mieszam...
Gruszki w occie.

Gruszki w occie. 2224

1
M. podarowała nam skrzynkę gruszek ze swojego ogródka. Malutkie, słodkie królewny... Część z nich zjedliśmy od razu, ale tym szczęściarom podarowaliśmy dłuższe życie w słoikach... GRUSZKI W OCCIE 3 kg Zobacz więcej
Buraczki w zalewie goździkowej -słodko kwaśnej , na zimę Dzisiaj wydarłam ostatnią partię buraczków z ogródka i to chyba ostatni pomysł na ich przerób .. Całkiem fajna wersja , pasująca do mięs Zobacz więcej
Najwyższy czas na zaplanowanie świątecznych potraw... Co zagości na Waszych stołach poza tradycyjnym karpiem? Oto kilka propozycji na świąteczne przysmaki :) Przygotowania: Zakwas na barszcz Śledzie w Zobacz więcej
Pierś kaczki z chrupiącym imbirem Składniki na pyszną kolację we dwoje :) 2 kacze piersi ząbek czosnku 3 cm kawałek imbiru 3 łyżki sosu sojowego świeżo zmielony pieprz garść kolendry Piersi umyć, Zobacz więcej
Składniki: mięso z 1 piersi kaczki, pieczonej lub gotowanej 1/2 świeżego ananasa pół szklanki rodzynek słoik selera w słodkiej zalewie 150 g sera żółtego ok. 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (użyłam Zobacz więcej
Składniki: - 3,5 kilogramowa kaczka - 5l wody - 5-6 marchewek - 3-4 liście laurowe - 3-4 ziarna ziela angielskiego - przypieczona cebula - por - seler z natką - lubczyk - pieprz, sól - natka Zobacz więcej
Składniki: 300 g świeżego szpinaku kilka suszonych pomidorów 2 czubate łyżki kaparów 3 łyżki zielonych oliwek 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka octu Zobacz więcej
Skład: filet z kaczki sałata lodowa bazylia pomidorki cherry papryka suszone pomidory słonecznik Naszą kaczuszkę pieczemy według znanego Wam już przepisu, czyli tak jak robiłyśmy to w przypadku Zobacz więcej
Pierwszy raz gotowałam rosołek z kaczki. Pyszna zupka, idealna na taką pogodę jak teraz, czyli śnieg, lekki mróz - rozgrzeje każdego :) Składniki: porcja rosołowa z kaczki, ok 1kg marchew seler por Zobacz więcej
Modra Kapusta klasyka śląskiego domu. Jak dla mnie pycha. 1 główka modrej kapusty 2 jabłka 3 łyżki konfitury z żurawiny 1 łyżka cukru sól pieprz 1 łyżka masła Kapustę szatkujemy, jabłka obieramy i Zobacz więcej
Według mnie kaczka jest bardzo wymagająca. Co prawda pierwszy raz się za nią zabrałam, ale wiem z relacji osób, które ją przygotowywały, że często wychodzi łykowata i gumowa Podeszłam więc do jej Zobacz więcej
Składniki (na 4 porcje): 4 pojedyncze piersi kaczki 300 g makaronu tagliatelle 4 suszone pomidory w oliwie 1/3 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej 8 różyczek brokuła 8 mini kolb kukurydzy 8 Zobacz więcej
Pierś z kaczki z żurawiną gru 22, 2011 W przedświątecznym okresie można bez problemu kupić świeżą żurawinę. Warto wykorzystać okazję i przygotować z niej aromatyczną konfiturę do mięsa. Wraz z Zobacz więcej
agnieccha
agnieccha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co w kuchni?
Nadziewana kaczka pieczona

Nadziewana kaczka pieczona 2888

0
duże cebule – 1 duża marchew – oliwa z oliwek – 1/4 kostki margaryny Zalewa: – 2 łyżki ostrego sosu chili – 2 łyżki jasnego sosu sojowego – 2 łyżki miodu – 1 łyżka octu jabłkowego – sok z 1/2 limonki Zobacz więcej
Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, Kaczkę i Zająca ogarnął przedsesyjny szał. Przyznam, że sama sesja to pikuś - chociaż się wyspać można, ale tydzień przed jest koszmar. Zaliczenie na zaliczeniu i Zobacz więcej
"Kaczki młode też są daniem smacznem i w najlepszych jadłospisach figurować mogą" - tak pisała Maria Disslowa w 1930 roku. Kaczka przygotowana według tego przepisu to soczyste kruche mięso z chrupiącą Zobacz więcej
Klasyczne francuskie rilettes, to rodzaj pasztetu przygotowywanego z mięsa, na przykład wieprzowego, z kaczki lub gęsi. Mięso piecze się powoli w dużej ilości smalcu (np. gęsiego), co trwa nawet 3 Zobacz więcej
potem cebulę z sokiem po upieczeniu zalewa się deserowym winem, które się odparowuje. W efekcie otrzymujemy mega aromatyczną duszoną cebulę ze słodką nutką i odrobiną sosu. Szklane lub ceramiczne Zobacz więcej