Idealny dodatek do każdego obiadu. Okres gromadzenia zimowych zapasów czas zacząć ! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 1 kg cebuli, 1 kg cukinii młodej, 1 kg kiszonych ogórków, 1 kg pomidorów, 1 kg
Zobacz więcej
Taką fasolkę dała mi kiedyś teściowa, okazała się rewelacyjna. Zimą wyciągam słoik i mam fasolkę szparagową do obiadu. Można ją ugotować i podać z bułką tartą albo wykorzystać do sałatek. Polecam!
Zobacz więcej
« Suszone pomidory w oliwie Pieczarki marynowane Czasami kiedy uda mi się kupić ładne, malutkie pieczarki marynuję je w occie. Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, przystawek czy
Zobacz więcej
Aktualnie wokół nas znajduje się wiele dobrodziejstw. Smakujemy owoce, warzywa... A jak będzie zimą? Poza standardowymi dżemami dobrze jest zamknąć w słoiku ulubione warzywa. Dzięki takim przetworom w
Zobacz więcej
Oto przepis na najlepsze buraczki jakie jadłam. Najlepsze, bo w domu robiło się je w ten sposób "od zawsze". Marynowane w całości - te najmniejsze - lub krojone na kawałki. Zalewa ma składniki w
Zobacz więcej
Składniki: 1 kg małych pieczarek pół szkl octu 3 szkl wody łyżeczka soli łyżka cukru pieprz ziarnisty ziele angielskie liście laurowe kwasek cytrynowy Wykonanie: W wrzącej wodzie z dodatkiem kwasku
Zobacz więcej
Postanowiłam wypróbować przepis Siostry Anastazji na groszek konserwowy na zimę, który pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne" Czy posmakuje mojej rodzince ? Nie wiem, ale warto
Zobacz więcej
Przepis na te buraczki jest przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Robiła tak babcia mojej babci, sama babcia, mama i ja. Buraki są smaczne, nie wymagają leżakowania w zalewie.
Zobacz więcej
Zostałam obdarowana fasolką szparagową, więc postanowiłam zrobić kilka słoików, bo zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4
Zobacz więcej
To świetny sposób na przygotowanie tartych buraków na zimę. Sprawdza się, gdy nie posiadamy piwnicy i buraki straciły by jędrność podczas przechowywania. A zimą, gdy tylko zamarzy nam się barszcz
Zobacz więcej
Fasolka szparagowa na zimę z przepisu babci :) Składniki (na garnek o pojemności 5litrów): 3/4 5-litrowego garnka fasolki szparagowej 1,5 łyżki soli 3 łyżki cukru szczypta kwasku cytrynowego
Zobacz więcej
Seler konserwowy postanowiłam zrobić z tego względu, że w sklepie dobry seler sporo kosztuje, a w zawartości słoiczka znajduje się go niewiele. Dlatego też zaczęłam chodzić po sklepach i czytać
Zobacz więcej
Rok temu po raz pierwszy robiłam taką fasolkę na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę - wykorzystałam ją do różnych sałatek i do przygotowania z bułką tartą. Polecam gorąco. Składniki: 1 kg fasolki
Zobacz więcej
Przygotowanaw tensposóbfasolkasmakujepobardzopodobniedo świeżej. Jest to świetny sposób na zachowaniesmakulatana zimowe obiady. Składniki: fasolkaszparagowaw dowolnejilości 1l wody
Zobacz więcej
To już ostatni przepis w tym roku na przetwory. Tym razem zamknęłam na zimę selera. Niech tam siedzi i czeka na lepsze czasy:)) Składniki: 2 kg selera 1L wody 3 łyżki octu 1 łyżka soli 2 łyżeczki
Zobacz więcej
Witam Serdecznie Przygotowałam jeszcze jedną sałatkę na zimę tym razem z cukinią i pomidorami , może komuś się spodoba taka mieszanka smaków i też przygotuje podobną sałatkę :) Będziemy potrzebować :
Zobacz więcej
Na surówkę z czerwonej kapusty jest pewnie wiele przepisów. Ja pochwalę się Wam moim. Przepis jest prosty i szybki. Taka suróweczka to wspaniały dodatek do klusek śląskich i zawijańców. SKŁADNIKI
Zobacz więcej
Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym
Zobacz więcej
Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść
Zobacz więcej