zalewa z peklosoli

Surowiec -paski żeberek Wykonanie Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i przechowujemy w lodówce po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą Robimy Zobacz więcej
Domowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 Zobacz więcej
Pin It To kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe. Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Zobacz więcej
Schab prasowany Składniki - schab wieprzowy - sos sojowy (dobrej jakości) - trawa żubrowa - peklosól - żelatyna - woda - osłonki barierowe Schab z mizdrą i warkoczem peklujemy na mokro. Zalewę Zobacz więcej
maj 24thWędliny – peklowanie Własnoręczna produkcja wędlin to radość z przygotowania (wcale nie aż tak czasochłonnego), ale przede wszystkim z jedzenia: pachnąca, pyszna szynka czy baleron Zobacz więcej
: 200 ml sosu sojowego 100 ml wody 3 łyżki cukru trzcinowego 15 goździków 10 ziaren ziela angielskiego ziarna z kopru anyżowego - około 1 łyżeczki pieprz czarny grubo mielony - 2-3 łyżki 10 ząbków Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron

Domowy baleron 448

3
Cincin.cc. Domowy baleron Czas przygotowania:marynowanie7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody 50 g cukru 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 10ziarnek Zobacz więcej
Szynka wieprzowa tylna, gotowana Szynka wieprzowa tylna, gotowana Składniki: - mięsień tylnej szynki: myszka, kulka, skrzydło, - peklosól - szpagat, ja użyłem siatki Wycięte mięśnie szynki wieprzowej Zobacz więcej
zamykamy i wkładamy do lodówki na 40 godzin. Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Mięso parzymy w szynkowarze, aż temperatura wewnątrz Zobacz więcej
wodę, dodajemy papryki, sól peklową, zioła, liść laurowy i ziele angielskie - mieszamy. Do zalewy wkładamy mięso. Odkładamy schab w zimne miejsce (u mnie do lodówki na minimum 3 doby). Następnie Zobacz więcej
smaki obydwu szynek: z tłuszczykiem lub bez. Jak się domyślaciesmaczniejsza okazała się oczywiście ta z tłuszczykiem. Oto przepis jak ją przygotować. Szynka domowa wędzona Czas przygotowania: 7 dni Zobacz więcej
1kg szynki zalewa na 1l wody 60 g peklosoli 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku (inne ulubione przyprawy- papryka, jałowiec, rozmaryn, cząber -co kto lubi) Najlepiej na Zobacz więcej
Szynka z dzika pachnąca łąką Składniki: - szynka z kością - peklosól - pieprz naturalny - liść laurowy - ziarna jałowca - czosnek - rozmaryn - trawa żubrówka - miód naturalny - sos sojowy (dobrej Zobacz więcej
fileta z indyka; 0,40 dag mięsa mielonego z indyka; 1 łyżka żelatyny; 1 łyżka przyprawy do drobiu; 1 łyżeczka peklosoli. WYKONANIE Filet kroimy na kawałki takie, jakie przygotowujemy na gulasz. Zobacz więcej
Szynka gotowana to przepis na pyszną domową wędlinę, idealną na święta, urodziny czy też inne okazje. Przepis ten nie jest czasochłonny, wręcz nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Składniki: Zobacz więcej
. Po tym czasie mięso parzymy w szynkowarze w temperaturze 75 - 80 stopniCelsjusza przez 2 godziny. ważne jest aby temperatura nie przekroczyła 80 stopni. Po upływie 2 godzin szynkowar chłodzimy pod Zobacz więcej
Rillettesto smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a Zobacz więcej
Bez peklosoli i bez wędzenia, bo jak wszem i wobec wiadomo, tego typu wędliny zbyt często na stole nie gościmy. A poza tym budowa przydomowej wędzarni czeka na lepsze warunki atmosferyczne. Nie Zobacz więcej
3 golonki 2 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół Zobacz więcej
Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Kawałki mięsa należy uformować i przyciąć Zobacz więcej