zalewa z saletry

{{headerMessage}}
Dziś propozycja zrobienie pysznej golonki do słoika.Można ją jeść prosto z niego lub zrobić ją w piwie albo w magii,jak kto uważa. Golonki ze skórką Zalewa do peklowania mięsa: Zobacz więcej
Anna Wiśniewska
Anna Wiśniewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy z sercem
Peklowana szynka

Peklowana szynka 11891

4
{{headerMessage}}
Szynkę peklowaną piekę i zjadamy ją jako wędlinę do chleba. Do tego np. ćwikłą z chrzanem i cały weekend podjadamy tylko to. Kiedyś kupowałam do pieczenia szynkę peklowaną. Jednak kiedy zdarzyło się, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ze zrobiłam z 1/3 porcji 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 łyżeczki soli peklosól ziele angielskie liść laurowy suszona, mielona papryka ostra pieprz świeżo zmielony Pokroiłam z namaszczeniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kładzie się szynkę i zalewa zimną ropą, znów przesypuje korzeniami, nakrywa denkiem i przyciska kamieniem. Na Litwie marynują wędlinę bez ropy, tylko pozostawiają je we własnym soku. Ropę robi się w Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 21590

6
{{headerMessage}}
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wędliny - zdrowsze i smaczniejsze. Ogórki - 1,5 roku temu robiłam sałatkę "na zimę". Kroiłam obrane ogórki w plastry, umytą paprykę (czerwoną i żółtą) oraz cebulkę + zalewa (nie pamiętam, jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianku. Zamiast tych wszystkich składników można też użyć gotowej mieszanki ziół do peklowania. I przypominam, że to są składniki na 2 kg Zobacz więcej
migotka28
migotka28 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Monia miesza i gotuje
Domowa szynka wędzona

Domowa szynka wędzona 6078

0
{{headerMessage}}
szynki wieprzowej ok 15-18 l wody sól ok 1,5 kg 1 łyżeczka saletry spożywczej (saletra potasowa) 10 listków laurowych garść ziarenek pieprzu garść ziarenek jałowca oraz 1 mały ziemniak do sprawdzenia Zobacz więcej
jakpomasle.pl
jakpomasle.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak Po Maśle
Peklowana pieczona szynka

Peklowana pieczona szynka 3756

1
{{headerMessage}}
Szynek u nas w sklepach pod dostatkiem, ale tym są podobne do prawdziwych, że zawierają nawet 60% mięsa. Postanowiłam, że sama taką zrobię, więc kupiłam mięso i zabrałam sie do roboty. Moja pieczona Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zalewa - składniki na 5 litrów wody: 15 liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy (w całości) 1 łyżka kolendry (w całości) 1 łyżka pieprzu kolorowego 1 łyżeczka goździków 6 ząbków Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Schab wędzony

Schab wędzony 3541

0
{{headerMessage}}
Soczysty, bardzo przyjemny kawałek schabu. Przyprawy nie dominują nad mięsem, nie wybijają się w smaku. Wędlina jest różowiutka, łagodna, soczysta i bardzo smaczna. Składniki: 2 kg schabu, 48 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wędliny ze sklepu. Saletra od wieków była używana do peklowania mięsa i jakoś ludzie żyli i byli zdrowsi to chętnym do pouczania o jej szkodliwości dziękuję za rady ale z nich nie skorzystam, nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
6 rozkruszonych liści laurowych 7 ziaren owocu suszonego jałowca 7 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren czarnego pieprzu około 1 litr wody ( szynka musi być całkowicie przykryta marynatą) dwie łyżki Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa wędzona karkówka

Domowa wędzona karkówka 2037

0
{{headerMessage}}
• sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) • sól • saletra WYKONANIE Karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa (wspaniała kompozycja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na peklowanie golonki pochodzi jeszcze sprzed wojny. W ten sam sposób można peklować szynkę, karczek, żeberka, łopatkę. Jego największą wadą jest długi czas oczekiwania na należyty efekt. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jadem kiełbasianym nie jest dużo, ale wolę nie podejmować takiego ryzyka. W rezultacie robię tak: nie używam peklosoli, bo nie ufam wszelkim mieszankom. Dodaję sól kamienną i saletrę potasową (azotan Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łyżka wędzonej papryki – 10 g saletry potasowej – 200 g soli Kupując karkówkę wybierajcie raczej kawałek węższy, pamiętając o rozmiarach szynkowaru Przygotujcie zalewę: do 2 litrów wody dodajcie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kiełbasa drobiowa Dziś pragnę przedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u miłośników delikatnych i dietetycznych wyrobów. Będzie to bowiem kiełbasa, ale jej skład w ogromnej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, poznałam jeden sposób wędzenia na gorąco, przed którym mięso marynuje się ok. 14 dni w solance z przyprawami. Idą święta, pobawić się naprawdę warto, satysfakcja gwarantowana:) składniki: - ok. po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
noga) peklówka sól 1 łyżeczka pieprzu (w ziarnach) 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżeczka majeranku 8 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3-4 ząbki czosnku 10 g saletry 20 g Zobacz więcej