zalewa z saletry

{{headerMessage}}
Dziś propozycja zrobienie pysznej golonki do słoika.Można ją jeść prosto z niego lub zrobić ją w piwie albo w magii,jak kto uważa. Golonki ze skórką Zalewa do peklowania mięsa: Zobacz więcej
Anna Wiśniewska
Anna Wiśniewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy z sercem
Peklowana szynka

Peklowana szynka 11939

4
{{headerMessage}}
Szynkę peklowaną piekę i zjadamy ją jako wędlinę do chleba. Do tego np. ćwikłą z chrzanem i cały weekend podjadamy tylko to. Kiedyś kupowałam do pieczenia szynkę peklowaną. Jednak kiedy zdarzyło się, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ze zrobiłam z 1/3 porcji 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 łyżeczki soli peklosól ziele angielskie liść laurowy suszona, mielona papryka ostra pieprz świeżo zmielony Pokroiłam z namaszczeniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sposób: zwyczajną sól sypie się na patelnię albo do rondla i przykrywszy trzyma się tak długo na węglach aż trzaskać przestanie. Szynka przeznaczona na marynowanie, powinna parę dni wisieć w Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 21655

6
{{headerMessage}}
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wędliny - zdrowsze i smaczniejsze. Ogórki - 1,5 roku temu robiłam sałatkę "na zimę". Kroiłam obrane ogórki w plastry, umytą paprykę (czerwoną i żółtą) oraz cebulkę + zalewa (nie pamiętam, jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianku. Zamiast tych wszystkich składników można też użyć gotowej mieszanki ziół do peklowania. I przypominam, że to są składniki na 2 kg Zobacz więcej
migotka28
migotka28 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Monia miesza i gotuje
Domowa szynka wędzona

Domowa szynka wędzona 6090

0
{{headerMessage}}
szynki wieprzowej ok 15-18 l wody sól ok 1,5 kg 1 łyżeczka saletry spożywczej (saletra potasowa) 10 listków laurowych garść ziarenek pieprzu garść ziarenek jałowca oraz 1 mały ziemniak do sprawdzenia Zobacz więcej
jakpomasle.pl
jakpomasle.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak Po Maśle
Peklowana pieczona szynka

Peklowana pieczona szynka 3758

1
{{headerMessage}}
Szynek u nas w sklepach pod dostatkiem, ale tym są podobne do prawdziwych, że zawierają nawet 60% mięsa. Postanowiłam, że sama taką zrobię, więc kupiłam mięso i zabrałam sie do roboty. Moja pieczona Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zalewa - składniki na 5 litrów wody: 15 liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy (w całości) 1 łyżka kolendry (w całości) 1 łyżka pieprzu kolorowego 1 łyżeczka goździków 6 ząbków Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Schab wędzony

Schab wędzony 3602

0
{{headerMessage}}
schab puści sok, przykrywamy go pokrywką i wynosimy do chłodnego miejsca ( balkon, piwnica ) na 10-14 dni. Mięso nadal pozostaje obciążone. Co 1-2 dni mięso przekładamy na drugi bok. Przed wędzeniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ziołowa rolada z kurczaka | Po Prostu Gotuje Search for: Po Prostu Gotuje Łatwe gotowanie 13 września 2015 Basia Mięso Leave a comment Ziołowa rolada z kurczaka Zawsze jestem zdziwiona widząc długą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
6 rozkruszonych liści laurowych 7 ziaren owocu suszonego jałowca 7 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren czarnego pieprzu około 1 litr wody ( szynka musi być całkowicie przykryta marynatą) dwie łyżki Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa wędzona karkówka

Domowa wędzona karkówka 2072

0
{{headerMessage}}
Wszyscy to wiemy – domowe wędliny nie mają sobie równych. A zwłaszcza karkówka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso jest soczyste, delikatne, pachnące drzewem olchowym. I bez żadnych niepotrzebnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na peklowanie golonki pochodzi jeszcze sprzed wojny. W ten sam sposób można peklować szynkę, karczek, żeberka, łopatkę. Jego największą wadą jest długi czas oczekiwania na należyty efekt. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mięso dotąd nie gościło na moim blogu, choć produkuję i wyroby mięsne. Ale ponieważ sama ich nie lubię, to ciężko było mi dokonać prezentacji czegoś, do czego w sumie nie jestem przekonana. Moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łyżka wędzonej papryki – 10 g saletry potasowej – 200 g soli Kupując karkówkę wybierajcie raczej kawałek węższy, pamiętając o rozmiarach szynkowaru Przygotujcie zalewę: do 2 litrów wody dodajcie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kiełbasa drobiowa Dziś pragnę przedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u miłośników delikatnych i dietetycznych wyrobów. Będzie to bowiem kiełbasa, ale jej skład w ogromnej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, poznałam jeden sposób wędzenia na gorąco, przed którym mięso marynuje się ok. 14 dni w solance z przyprawami. Idą święta, pobawić się naprawdę warto, satysfakcja gwarantowana:) składniki: - ok. po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szynka dymiona Dawniej mawiano: jeżeli mięso z świńskiej nogi sam wykroiłeś, w solance jak trzeba potrzymałeś, dymem okopciłeś. To i potem ludziom ją przed nos, do zjedzenia pchaj. Zobacz więcej