zalewa z saletry

Dziś propozycja zrobienie pysznej golonki do słoika.Można ją jeść prosto z niego lub zrobić ją w piwie albo w magii,jak kto uważa. Golonki ze skórką Zalewa do peklowania mięsa: Zobacz więcej
Szynkę peklowaną piekę i zjadamy ją jako wędlinę do chleba. Do tego np. ćwikłą z chrzanem i cały weekend podjadamy tylko to. Kiedyś kupowałam do pieczenia szynkę peklowaną. Jednak kiedy zdarzyło się, Zobacz więcej
, ze zrobiłam z 1/3 porcji 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 łyżeczki soli peklosól ziele angielskie liść laurowy suszona, mielona papryka ostra pieprz świeżo zmielony Pokroiłam z namaszczeniem Zobacz więcej
Staropolska szynka « poprz. nast. » 133 com_content.article 1 2 3 4 5 (Oddano 212 głosów z średnią 4.28 z 5)Staropolska szynka4.28 out of 5 based on 212 voters. Tekst pochodzi z książki: Praktyczny Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 21298

6
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
wędliny - zdrowsze i smaczniejsze. Ogórki - 1,5 roku temu robiłam sałatkę "na zimę". Kroiłam obrane ogórki w plastry, umytą paprykę (czerwoną i żółtą) oraz cebulkę + zalewa (nie pamiętam, jak Zobacz więcej
ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianku. Zamiast tych wszystkich składników można też użyć gotowej mieszanki ziół do peklowania. I przypominam, że to są składniki na 2 kg Zobacz więcej
Nie ma jak pyszna domowa wędzona szyneczka. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu no i musimy mieć potem gdzie to mięsko uwędzić. Taką szyneczkę robimy z mężusiem co jakiś czas, Zobacz więcej
Szynek u nas w sklepach pod dostatkiem, ale tym są podobne do prawdziwych, że zawierają nawet 60% mięsa. Postanowiłam, że sama taką zrobię, więc kupiłam mięso i zabrałam sie do roboty. Moja pieczona Zobacz więcej
Zalewa - składniki na 5 litrów wody: 15 liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy (w całości) 1 łyżka kolendry (w całości) 1 łyżka pieprzu kolorowego 1 łyżeczka goździków 6 ząbków Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Schab wędzony

Schab wędzony 3276

0
Soczysty, bardzo przyjemny kawałek schabu. Przyprawy nie dominują nad mięsem, nie wybijają się w smaku. Wędlina jest różowiutka, łagodna, soczysta i bardzo smaczna. Składniki: 2 kg schabu, 48 g Zobacz więcej
Ziołowa rolada z kurczaka | Po Prostu Gotuje Search for: Po Prostu Gotuje Łatwe gotowanie 13 września 2015 Basia Mięso Leave a comment Ziołowa rolada z kurczaka Zawsze jestem zdziwiona widząc długą Zobacz więcej
6 rozkruszonych liści laurowych 7 ziaren owocu suszonego jałowca 7 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren czarnego pieprzu około 1 litr wody ( szynka musi być całkowicie przykryta marynatą) dwie łyżki Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa wędzona karkówka

Domowa wędzona karkówka 1967

0
• sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) • sól • saletra WYKONANIE Karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa (wspaniała kompozycja Zobacz więcej
Przepis na peklowanie golonki pochodzi jeszcze sprzed wojny. W ten sam sposób można peklować szynkę, karczek, żeberka, łopatkę. Jego największą wadą jest długi czas oczekiwania na należyty efekt. Zobacz więcej
Mięso dotąd nie gościło na moim blogu, choć produkuję i wyroby mięsne. Ale ponieważ sama ich nie lubię, to ciężko było mi dokonać prezentacji czegoś, do czego w sumie nie jestem przekonana. Moje Zobacz więcej
łyżka wędzonej papryki – 10 g saletry potasowej – 200 g soli Kupując karkówkę wybierajcie raczej kawałek węższy, pamiętając o rozmiarach szynkowaru Przygotujcie zalewę: do 2 litrów wody dodajcie Zobacz więcej
kiełbasa drobiowa Dziś pragnę przedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u miłośników delikatnych i dietetycznych wyrobów. Będzie to bowiem kiełbasa, ale jej skład w ogromnej Zobacz więcej
, poznałam jeden sposób wędzenia na gorąco, przed którym mięso marynuje się ok. 14 dni w solance z przyprawami. Idą święta, pobawić się naprawdę warto, satysfakcja gwarantowana:) składniki: - ok. po Zobacz więcej
noga) peklówka sól 1 łyżeczka pieprzu (w ziarnach) 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżeczka majeranku 8 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3-4 ząbki czosnku 10 g saletry 20 g Zobacz więcej