zaparzanie mąki

{{headerMessage}}
Przepyszny, mięciutki, delikatny chlebek. Skoro babka zwyczajna od zaparzanej różni się jak.... to musiałam spróbować! Składniki: 500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo około 100 ml gorącej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To ciasto jest bardziej skomplikowane niż tradycyjne ciasta drożdżowe. Cała trudność polega na tym żeby podczas zaparzania mąki mlekiem nie zrobiły się grudki, ja wsypuję mąkę w dwóch partiach i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
po prostu przepyszny. Ma bardzo smaczny miąższ z małymi, regularnymi dziurkami .... najlepiej smakuje po prostu z masłem:)... a za przepis na ten pyszny chleb dziękuję Danusi:). Kobieto jak dla mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na pączki luksusowe, które zrobione są z mąki zaparzanej wrzącym mlekiem. Są luksusowe, bo ciasto jest miękkie, puszyste i na drugi dzień pączki nie tracą na swoim smaku. Składniki: 850 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pączki luksusowe na zaparzanej mące, najdelikatniejsze – przepis – I Love Bake Tweety na temat @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Home Zobacz więcej
chien
chien Obserwuj blogaObserwujesz bloga
saffron
Chleb żytni z mąką zaparzaną.

Chleb żytni z mąką zaparzaną. 61

1
{{headerMessage}}
Kolejny smaczny razowiec ze słonecznikiem. Pracę nad tym chlebkiem należy rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia trzeba nastawić zaczyn, namaczankę ziarna i zaparzyć mąkę. Drugiego dnia wymieszać Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaGucia
Chleb Morski  - z żurawiną

Chleb Morski - z żurawiną 71

1
{{headerMessage}}
Chleb Morskijeszcze raz. Tym razem z mieszanką mąk żytnich 700 i 2000, dodatkiem żurawiny i łyżeczką słodu diastycznego dodanego do zaparzanej mąki. Chleb aromatyczny i można go smakować jako deser Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Propozycje na Tłusty Czwartek Szybkie domowe pączki z mąki orkiszowej Pączki ziemniaczane z kremem budyniowym Domowe pączki z dodatkiem ziemniaków II Mini pączki z marmoladą różaną w polewie Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
zakwas na żur

zakwas na żur 90

1
{{headerMessage}}
Po co kupować, kiedy możemy zrobić sami? :) 100 gramów mąki żytniej razowej ( typ 2000) skórki razowego chleba ( okrojone z dwóch kwadratowych kromeczek) 3 - 4 ząbki czosnku 4 szklanki wody Mąkę Zobacz więcej
SLONCE
SLONCE Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaSłońca
Babka herbaciana

Babka herbaciana 106

0
{{headerMessage}}
. Mąkę mieszamy z sodą ,proszkiem do pieczenia . Margarynę ucieramy z cukrem .Dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę z dodatkami . Na koniec wlewamy cienkim strumieniem herbatę . Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Melon w cieście herbacianym

Melon w cieście herbacianym 296

0
{{headerMessage}}
Składniki: - 1 miękki melon - 1 torebka herbaty z truskawkami, melonem i zielonym pieprzem Irving - 1 jajko - 50ml śmietany 30% - 40ml miodu - 70g mąki pszennej + 30g do obtoczenia - sól - olej do Zobacz więcej
lucyna
lucyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszna piecze...
Ptysie

Ptysie 2404

1
{{headerMessage}}
Przepis mojej mamy na fantastyczne ptysie - smak który odchodzi do lamusa. Wszyscy znamy i pamiętamy ptyśki albo eklerki z dzieciństwa kupowane w cukierniach. Pora na przypomnienie tego smaku! Ciasto: Zobacz więcej
leonkot
leonkot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Żeby życie miało smaczek
ciasto pierogowe

ciasto pierogowe 299

0
{{headerMessage}}
Całe życie myślałam, że wykonanie ciasta na pierogi jest bardzo trudne (u nas w domu zawsze zajmuje się tym mój mąż), okazuje się jednak, że nie taki wilk straszny... potrzebne składniki: 1 kg mąki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zamrożenia, wspaniale wspominać takie smaki zimą :-) Ciasto jest niesamowicie elastyczne, konsystencji plasteliny, a przede wszystkim proste, wystarczą dwa składniki, mąka i woda, gorąca woda, gdyż Zobacz więcej
Haim
Haim Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa Świątynia Smaku
Uszka z grzybami

Uszka z grzybami 61

0
{{headerMessage}}
dwa: mąka i woda, gorąca woda ! Dzięki temu mąka się zaparza i powstaje cienkie, mięciutkie i elastyczne ciasto, którego nawet nie trzeba podsypywać mąką przy wałkowaniu. W dodatku rewelacyjnie się Zobacz więcej
Teija
Teija Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Weganka gotuje
Miętowe naleśniki z bananem

Miętowe naleśniki z bananem 102

1
{{headerMessage}}
Składniki: mąka pszenna (1 1/2 szklanki) woda (1 szklanka) mleko sojowe (1 szklanka) mięta suszona (1 łyżka) oliwa (do smażenia) banan (2 szt.) margaryna (5 dag) cukier trzcinowy (1 łyżka) kakao (1 Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Piegusek

Piegusek 857

1
{{headerMessage}}
Dobry pomysł na wykorzystanie białek, które zostają w dużej ilości na przykład z faworków. Bezy są dosyć czasochłonne, to ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: 4 białka 1/3 kostki margaryny Kasia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 kg mąki 30 dag tłuszczu (15 dag masła i 15 dag margaryny) 3 jajka 30 dag cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 20 dag miodu sztucznego 2 łyżki czubate kawy mielonej 1 opakowanie przyprawy korzennej Zobacz więcej
Gaździnka warzy
Gaździnka warzy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gaździnka warzy
Pierożki

Pierożki 131

0
{{headerMessage}}
Składniki: 600g mąki gorąca woda sól, pieprz 4 cebule kawałek wędzonego boczku 4 ziemniaki 30g białego sera Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - Zobacz więcej