zapiekane mule

Z tym przepisem wiaze sie mala opowiesc. Jak to goscie, w dobrej wierze stawiaja gospodarzy w niezrecznej sytuacji. Mialam kiedys na kolacji znajomych. Wszystko przygotowane, goscie przychodza. Zobacz więcej
byśmy zamieściły na blogu, nigdy nie mów nigdy, całe życie przed nami. Na ten czas mamy jednak, naszym zdaniem do zaproponowania o wiele tańszy zamiennik, i o ile ostryg nie wypda jeść inaczej niż na Zobacz więcej
Pyszne zapiekane mule z górską bryndzą i boczkiem. Połączenie idealne. Mogłabym jeść codziennie:-) Z kilograma muli możemy zaserwować 2 porcje dania głównego, lub 4 porcje przystawki. Pożądanym Zobacz więcej
Dawno nie było moich ukochanych muli! Tym razem przygotowałam je jako hiszpańskie tapas – apetyczną zakąskę między posiłkami, ta idealnie pasuje także do białego wina. Mule zapiekane są bardzo proste Zobacz więcej
Dzisiaj rano zobaczyłam, że konkurs z Apetiną trwa jeszcze do dzisiaj, do północy. Postanowiłam się nie poddawać i coś wymyślić, żeby powalczyć dalej o mojego wymarzonego robota kuchennego Kenwooda. Zobacz więcej
Co potrzebowałam? 20 muli 1 średnia cebula 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 50 g sera pleśniowego blue 150 g mrożonych grzybów leśnych 50 ml porto sól morska pieprz czarny Zobacz więcej
1 kg muli, 80 g startych migdałów, 100 g tartej bułki, 1 pepperoni, 1 ząbek czosnku, 250 g natki pietruszki, 30 g parmezanu, oliwa, Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, Zobacz więcej
I kolejny raz post z cyklu: jedzenie knajpowe. Dorsz z patelni z pieczonym ziemniakiem i sosem tzatziki wraz z ogórkiem małosolnym to przepyszne danie obiadowe - chyba najlepiej smakujące nad morzem Zobacz więcej
Pasta paprykowa z ciecierzycą Questadille z figą i serem kozim Placuszki z krewetkami Mini-tortille z kaczką, sosem wasabi i śliwkowym Meksykańskie tacos Mule z czosnkową bułką tartą i oszukane Zobacz więcej
wpis z bloga wrzucony wcześniej, na "durszlak" więc musiałem napisać post. Ale słowo się, rzekło i w przyszłym tygodniu zrobię jakąś potrawę z moimi suszonymi borowikami. Póki co, zdjęcia świeżych Zobacz więcej
Cozze Gratinate - zapiekane małże Co tydzień mam dostęp do świeżych - żywych muli. I choć najchętniej jadam je jesienną i zimową porą, to teraz latem, też chętnie się na nie kuszę. Pomysł podpatrzony Zobacz więcej
do idealnego ich przygotowania, ale nie daliśmy rady! Mule przyrządziliśmy dodatkowo z bardzo pikantnym chorizo, co dodatkowo podkręciło ich smak. Pstrąg był wędzony dymem z drzewa czereśni w Zobacz więcej
Małże w muszlach- naturalnie trudno o lepsze połączenie :) Użyłam apetycznych, trójkolorowych muszli makaronu Czanieckiego, który nadziany kremowym sosem warzywnym z aromatycznymi mulami stworzył Zobacz więcej
Pisałam już jak przygotować mule duszone w białym winie z szalotką. Kiedy po raz kolejny kupiłam świeże małże chciałam wypróbować czegoś nowego, więc połowę porcji użyłam do makaronu, a połowę Zobacz więcej
Składniki na 20 babeczek 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 100ml jogurtu naturalnego Żółtko 20g masła 1/4 łyżeczki soli Farsz 5 sporych pieczarek 2 średnie cebule Garść natki pietruszki Mule z Zobacz więcej
ciasta francuskiego * 200g rozmrożonych lub świeżych muli bez muszli * 3 łyżki masła ghee (może być zwykłe masło) * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki * 4 łyżki przecieru pomidorowego * pół szklanki Zobacz więcej
bardzo z moją grasicą. Z dań głównych, absolutnie bezkonkurencyjna była gicz jagnięca z pak choyem (43 PLN). Miał Widelec szczęście, że porcja sandacza z masłem limonkowym i tagliatelle (37 PLN), Zobacz więcej
1 kg małży, 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub Zobacz więcej
Małże duszone w winie – moules marinieres to klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Zobacz więcej