zapiekane mule

{{headerMessage}}
Z tym przepisem wiaze sie mala opowiesc. Jak to goscie, w dobrej wierze stawiaja gospodarzy w niezrecznej sytuacji. Mialam kiedys na kolacji znajomych. Wszystko przygotowane, goscie przychodza. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
byśmy zamieściły na blogu, nigdy nie mów nigdy, całe życie przed nami. Na ten czas mamy jednak, naszym zdaniem do zaproponowania o wiele tańszy zamiennik, i o ile ostryg nie wypda jeść inaczej niż na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne zapiekane mule z górską bryndzą i boczkiem. Połączenie idealne. Mogłabym jeść codziennie:-) Z kilograma muli możemy zaserwować 2 porcje dania głównego, lub 4 porcje przystawki. Pożądanym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno nie było moich ukochanych muli! Tym razem przygotowałam je jako hiszpańskie tapas – apetyczną zakąskę między posiłkami, ta idealnie pasuje także do białego wina. Mule zapiekane są bardzo proste Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj rano zobaczyłam, że konkurs z Apetiną trwa jeszcze do dzisiaj, do północy. Postanowiłam się nie poddawać i coś wymyślić, żeby powalczyć dalej o mojego wymarzonego robota kuchennego Kenwooda. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co potrzebowałam? 20 muli 1 średnia cebula 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 50 g sera pleśniowego blue 150 g mrożonych grzybów leśnych 50 ml porto sól morska pieprz czarny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 kg muli, 80 g startych migdałów, 100 g tartej bułki, 1 pepperoni, 1 ząbek czosnku, 250 g natki pietruszki, 30 g parmezanu, oliwa, Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
I kolejny raz post z cyklu: jedzenie knajpowe. Dorsz z patelni z pieczonym ziemniakiem i sosem tzatziki wraz z ogórkiem małosolnym to przepyszne danie obiadowe - chyba najlepiej smakujące nad morzem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pasta paprykowa z ciecierzycą Questadille z figą i serem kozim Placuszki z krewetkami Mini-tortille z kaczką, sosem wasabi i śliwkowym Meksykańskie tacos Mule z czosnkową bułką tartą i oszukane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wpis z bloga wrzucony wcześniej, na "durszlak" więc musiałem napisać post. Ale słowo się, rzekło i w przyszłym tygodniu zrobię jakąś potrawę z moimi suszonymi borowikami. Póki co, zdjęcia świeżych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cozze Gratinate - zapiekane małże Co tydzień mam dostęp do świeżych - żywych muli. I choć najchętniej jadam je jesienną i zimową porą, to teraz latem, też chętnie się na nie kuszę. Pomysł podpatrzony Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do idealnego ich przygotowania, ale nie daliśmy rady! Mule przyrządziliśmy dodatkowo z bardzo pikantnym chorizo, co dodatkowo podkręciło ich smak. Pstrąg był wędzony dymem z drzewa czereśni w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Małże w muszlach- naturalnie trudno o lepsze połączenie :) Użyłam apetycznych, trójkolorowych muszli makaronu Czanieckiego, który nadziany kremowym sosem warzywnym z aromatycznymi mulami stworzył Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pisałam już jak przygotować mule duszone w białym winie z szalotką. Kiedy po raz kolejny kupiłam świeże małże chciałam wypróbować czegoś nowego, więc połowę porcji użyłam do makaronu, a połowę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na 20 babeczek 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 100ml jogurtu naturalnego Żółtko 20g masła 1/4 łyżeczki soli Farsz 5 sporych pieczarek 2 średnie cebule Garść natki pietruszki Mule z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciasta francuskiego * 200g rozmrożonych lub świeżych muli bez muszli * 3 łyżki masła ghee (może być zwykłe masło) * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki * 4 łyżki przecieru pomidorowego * pół szklanki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
| blog: Inspiracje na kolacje Paella na kaszy jaglanej z krewetkami (bezglutenowa, fit) autorka: julalamieprzepisy | blog: Jula łamie przepisy Mule w białym winie i pomidorami autorka: Gary do Pary | Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tablicy go nie było. I zdecydowałam się na nie dopiero po tym jak okazało się, że nie ma tatara ani carpaccio z kaczki. I bardzo dobrze, że nie było, bo grasica na purée ze skorzonery (22 PLN) była Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 kg małży, 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Małże duszone w winie – moules marinieres to klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Zobacz więcej