zapiekane muszle beszamel

- muszle swietego Jakuba, czyli przegrzebki - krewetki tygrysie - paluszki krabowe - pol cebuli - 2 zabki czosnku - oliwa - polowka czerwonej papryki - dobre biale wino - maslo, maka, mleko igalka Zobacz więcej
Ponieważ prezentowałam Wam już muszle na zimno jako przekąskę, dziś zapraszam na danie obiadowe: conchiglioni ze szpinakiem, zapiekane pod beszamelem, w sosie pomidorowym. Powiem krótko: jest to Zobacz więcej
dużych muszli (u mnie Lubella) 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3-4 ząbki czosnku 1 cebula słodka papryka w proszku Kamis sól pieprz zioła prowansalskie Kamis lub rozmaryn i tymianek Kamis Zobacz więcej
i zapiekane. Farsz zrobiłam z czego miałam. Na zasadzie: mięso mielone, no może jeszcze TO i TAMTO i jeszcze odrobinę TEGO. Farszu po nadzianiu wszystkich papryczek zostało jeszcze sporo, ugotowałam Zobacz więcej
Tweet Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące połączenie, przedstawionego wcześniej puree z dyniz beszamelem, pod którym zapieczone są muszle makaronowe z kremową warstwą z ricotty i drugiej Zobacz więcej
Jakoś spodobało mi się nadziewanie tych dużych makaronowych muszli :) Pewnie dlatego, że wbrew pozorom, jest to nie tylko proste danie, ale do tego bardzo efektowne. Pierwsza wersja muszli, o której Zobacz więcej
Conchiglioni – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to makaron w kształcie dużych muszli o rowkowanej powierzchni. Makaron ten ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Idealnie nadaje się do Zobacz więcej
Co może być lepszego od makaronu?;D Ja oczywiście lubię w zasadzie wszystko, ale nie ukrywam, że mam do niego szczególną słabość. Odpowiedzią na pytanie może być... makaron zapiekany;) Zdecydowałam Zobacz więcej
. Zapiekłam w nieco niestandardowym sosie beszamelowym z dodatkiem bulionu. A Wy jaki beszamel preferujecie?:) Składnki: - 7 muszel makaronowych - opakowanie mrożonego szpinaku (polecam świeży) - pół Zobacz więcej
W czasach kryzysu i niepewności zawodowo-finansowej nie można pozwolić sobie na marnotrawstwo jedzenia :) Skoro mamy na stanie makaron "muszle" to należy go wykorzystać jak najlepiej się da. A tak na Zobacz więcej
Znowu zapowiada się że będę miała spore ilości cukinii. Cieszy mnie to bo ją lubię. A po tym jak upiekłam ciasto z cukinią (tutaj) uważam, że jest naprawdę uniwersalna.Dzisiaj miało powstać spaghetti Zobacz więcej
Od dawna miałem ochotę zrobić nadziewane muszle makaronowe. Zadanie okazało się trudniejsze niż myślałem – sporo czasu zajęło mi ułożenie ich w taki sposób, żeby się nie przewracały podczas pieczenia. Zobacz więcej
Dzisiaj w roli głównej szpinak i makaron, czyli jeden z moich ulubionych duetów. Całość polana beszamelem – palce lizać. Muszle można zapiec i podać gorące w formie obiadu lub sycącej kolacji, bądź na Zobacz więcej
Zawsze przy takich daniach jest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa Zobacz więcej
Conchiglioni – duże makaronowe muszle doskonale nadają się do faszerowania. Wypróbowałam już kilka sprawdzonych przepisów: muszle faszerowane mięsem mielonym z pomidorami w beszamelu, muszle z Zobacz więcej
Zamiast tradycyjnego spaghetti polecam zrobić zapiekane muszle :) To efektowne i pyszne danie. Składniki: 24 szt makaronu dużych muszli lub 12 koszyczków 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 3 Zobacz więcej
Z cyklu Viva la pasta prezentujemy razem z Aleksandrą z Moja Toskania danie z wykorzystaniem makaronu w kształcie muszli. Tym razem makaron zapiekłyśmy z pięknym i smacznym kalafiorem rzymskim Zobacz więcej
Zawsze mi się podobały takie duże muszle makaronowe, ale jakoś do tej pory ich nie przygotowywałam. Teraz wiem, że na pewno będę je robić częściej, tym bardziej, że uwielbiamy wszyscy zapiekane Zobacz więcej
Na zakończenie tegorocznego sezonu proponuję potężną dawkę dyni. W tym roku trochę jej pojedliśmy, trochę więcej niż w poprzednich latach. Muszle nią faszerowane są tylko dla jej prawdziwych fanów. Zobacz więcej