zapiekane muszle beszamel

{{headerMessage}}
- muszle swietego Jakuba, czyli przegrzebki - krewetki tygrysie - paluszki krabowe - pol cebuli - 2 zabki czosnku - oliwa - polowka czerwonej papryki - dobre biale wino - maslo, maka, mleko igalka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ponieważ prezentowałam Wam już muszle na zimno jako przekąskę, dziś zapraszam na danie obiadowe: conchiglioni ze szpinakiem, zapiekane pod beszamelem, w sosie pomidorowym. Powiem krótko: jest to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dużych muszli (u mnie Lubella) 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3-4 ząbki czosnku 1 cebula słodka papryka w proszku Kamis sól pieprz zioła prowansalskie Kamis lub rozmaryn i tymianek Kamis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i zapiekane. Farsz zrobiłam z czego miałam. Na zasadzie: mięso mielone, no może jeszcze TO i TAMTO i jeszcze odrobinę TEGO. Farszu po nadzianiu wszystkich papryczek zostało jeszcze sporo, ugotowałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tweet Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące połączenie, przedstawionego wcześniej puree z dyniz beszamelem, pod którym zapieczone są muszle makaronowe z kremową warstwą z ricotty i drugiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakoś spodobało mi się nadziewanie tych dużych makaronowych muszli :) Pewnie dlatego, że wbrew pozorom, jest to nie tylko proste danie, ale do tego bardzo efektowne. Pierwsza wersja muszli, o której Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Conchiglioni – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to makaron w kształcie dużych muszli o rowkowanej powierzchni. Makaron ten ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Idealnie nadaje się do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Faszerowane muszle podgrzybkami i zapiekane w beszamelu Składniki: 16-18 szt. makaronu muszli (conchiglioni) 2 łyżki oliwy sól Składniki na farsz: 10 średnich podgrzybków 1 średni por 1 mała cebula 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co może być lepszego od makaronu?;D Ja oczywiście lubię w zasadzie wszystko, ale nie ukrywam, że mam do niego szczególną słabość. Odpowiedzią na pytanie może być... makaron zapiekany;) Zdecydowałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Zapiekłam w nieco niestandardowym sosie beszamelowym z dodatkiem bulionu. A Wy jaki beszamel preferujecie?:) Składnki: - 7 muszel makaronowych - opakowanie mrożonego szpinaku (polecam świeży) - pół Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W czasach kryzysu i niepewności zawodowo-finansowej nie można pozwolić sobie na marnotrawstwo jedzenia :) Skoro mamy na stanie makaron "muszle" to należy go wykorzystać jak najlepiej się da. A tak na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Znowu zapowiada się że będę miała spore ilości cukinii. Cieszy mnie to bo ją lubię. A po tym jak upiekłam ciasto z cukinią (tutaj) uważam, że jest naprawdę uniwersalna.Dzisiaj miało powstać spaghetti Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od dawna miałem ochotę zrobić nadziewane muszle makaronowe. Zadanie okazało się trudniejsze niż myślałem – sporo czasu zajęło mi ułożenie ich w taki sposób, żeby się nie przewracały podczas pieczenia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj w roli głównej szpinak i makaron, czyli jeden z moich ulubionych duetów. Całość polana beszamelem – palce lizać. Muszle można zapiec i podać gorące w formie obiadu lub sycącej kolacji, bądź na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zawsze przy takich daniach jest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Conchiglioni – duże makaronowe muszle doskonale nadają się do faszerowania. Wypróbowałam już kilka sprawdzonych przepisów: muszle faszerowane mięsem mielonym z pomidorami w beszamelu, muszle z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zamiast tradycyjnego spaghetti polecam zrobić zapiekane muszle :) To efektowne i pyszne danie. Składniki: 24 szt makaronu dużych muszli lub 12 koszyczków 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z cyklu Viva la pasta prezentujemy razem z Aleksandrą z Moja Toskania danie z wykorzystaniem makaronu w kształcie muszli. Tym razem makaron zapiekłyśmy z pięknym i smacznym kalafiorem rzymskim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po muszle makaronowe sięgam zawsze z przyjemnością. Można je zapiekać ze szpinakiem, z mięsem, grzybami, z sosem pomidorowym czy beszamelem. Dziś ze szpinakiem i beszamelem, klasycznie ale smacznie :) Zobacz więcej