zapiekane szpinakowe kulki

. Wbić jajko, wsypać mąkę i wyrobić rękami. Doprawić jeszcze w razie potrzeby. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować tłuszczem. Formować z masy okrągłe kulki, lekko Zobacz więcej
patelni uprażyć sezam, a następnie wymieszać ze szpinakową masą. Całość przestudzić. Kolejno dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać, dołożyć starty ser i delikatnie połączyć wszystkie Zobacz więcej
podwójna pierś z kurczaka 250g pieczarek 2 kulki mozzarelli sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju 2 łyżki masła SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anyżkowo
Lasagne w 3 kolorach

Lasagne w 3 kolorach 63

0
Lasagne w 3 kolorach Składniki warstwa mięsna : 200g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 puszki pomidorów krojonych w zalewie, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, 1 duża cebula, 1 mała ostra papryczka, Zobacz więcej
foremki, nakłuwamy widelcem, smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy szpinakowy farsz i ponownie wkładamy Zobacz więcej
żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi Zobacz więcej
chwilę i na pewno nie zdążą się w piecu zarumienić. Naleśniki sobie odpoczywają, a my w tym czasie zmienimy mrożone kulki szpinaku w rzecz niewątpliwie jadalną. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy Zobacz więcej
się lepił, ale nie był zbyt wodnisty. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę stołową octu ryżowego. Ryż odstaw by ostygł. Szpinak i chłodny ryż przełóż do miski. Dodaj zgniecione 2-3 ząbki czosnku i sól. Zobacz więcej
płatów lasagne (400 g) pół reklamówki świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego 1 puszka pomidorów 1 ser feta (200 g) 2 kulki mozarelli w zalewie (250 g) 1 szklanka bulionu 1 pęczek młodej cebulki 4 Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Szpinakowe Kadaifi !

Szpinakowe Kadaifi !  132

1
mrożonego ciasta Kadaifi 4 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyczna z czosnkiem) 1 łyżka masła 82% sól, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 125g mrożonego szpinaku ( użyłam w kulkach) parmezan Zobacz więcej
i dopiero całość włożyłam do lodówki na dolną półkę aby się nico schłodziło W międzyczasie jak się ciasto chłodzi robimy farsz. Cukinię, cebulę i grzyby siekamy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na Zobacz więcej
kawałków): CIASTO 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki graham 75 g zimnego masła 6 łyżeczek zimnej wody 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej jajko szczypta soli NADZIENIE 6 kopiatych łyżek gęstego Zobacz więcej
masło klarowane, podsmażamy pokrojony drobno czosnek i dodajemy szpinak. Jeżeli liście są duże, możemy je wcześniej nieco pokroić. Szpinak smażymy tylko chwilę, do czasu aż jego liście zwiędną. Zobacz więcej
: naleśnik, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, 1/2 kulki startej mozzarelli ; naleśnik, 1/3 sosu, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, reszta mozzarelli ; naleśnik, reszta sosu beszamelowego, Zobacz więcej
pieprz 1 ząbek czosnku olej do smażenia 8 płatów makaronu do lazanii 1 opakowanie mozzarelli małe kulki słodka papryka beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka Zobacz więcej
Quiche to popularny rodzaj francuskiego wypieku w formie placka, który składa się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Pierwszy raz piekłam Quiche i zakochałam Zobacz więcej
Słoneczna, delikatna w smaku, lżejsza niż klasyczna i z pewnością mniej kaloryczna. W tej wersji testowałam nowy sos, który nie zawiera mąki. Hit sezonu :) 4 porcje (użyłam foremki o wymiarach 15x20 Zobacz więcej
Byłynaleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelemikukurydziane naleśniki ze szpinakiema teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam z liśćmi botwiny a naleśniki przełożone Zobacz więcej
Tarta szpinakowa jest moją małą ulubienicą. Łatwa w przygotowaniu, dobra na ciepło, na zimno i można do niej dobrać dodatki, jakie akurat są w lodówce. Tym razem szpinak połączyłam z łososiem Zobacz więcej
oliwy z oliwek,dodajemy zmiazdzony czosnek i pokrojona cebule,mieszamy,potem dodajemy rozmrozony szpinak i wszystko razem dusimy pod przykryciem ok.20 min. Mase przekladamy do miski,dodajemy ricotte Zobacz więcej