zapiekanka z oliwkami

Zapiekanka może być podana jako samodzielne danie, albo jako dodatek do potraw z ryb i delikatnych mięs. Składniki, których będziemy potrzebować: ziemniaki 60 dkg zielone oliwki 10 dkg cebula 2 szt Zobacz więcej
Może nie wygląda jak podana przez szefa kuchni, ale smakuje bardzo dobrze. Muszę zdobyć jakiś aparat, bo zdjęcia teraz są coraz gorszej jakości niestety. Niebawem coś wymyśle. A póki co trzeba się Zobacz więcej
Składniki dobieramy w zależności od tego ile osób będzie wcinać zapiekanki i jak bardzo bogate lubimy :) Skład: bułki podłużne salami oliwki zielone suszone pomidory oliwa z oliwek cebula mozzarella Zobacz więcej
Zapiekanka z tuńczykiem, oliwkami i warzywami to pożywny, zdrowy, a także smaczny i kolorowy obiad. Połączenie oliwek z tuńczykiem to idealna kombinacja, a reszta warzyw wraz z makaronem doskonale ze Zobacz więcej
Portugalii, jak i w Polsce. Z domu wyniosłem szacunek do każdej kromki chleba i dlatego bardzo nie lubię, kiedy ktoś go wyrzuca. Czerstwy chleb można również spożytkować, np. do różnego rodzaju Zobacz więcej
To taki rodzaj bruschetty , tym razem podstawowym składnikiem jest szynka , oliwki i pomidorki. Do tego odrobina tymianku i czosneczku. Takie mini zapiekanki wspaniale nadają się na sobotnie śniadanko Zobacz więcej
Zapiekanki to doskonały pomysł na przystawkę lub kolację. Składniki dla 2 osób: pół długiej bagietki, 2 plasterki szynki, 10 plasterków salami, 5 plasterków żółtego sera, 10 oliwek, 6 pieczarek, 6 Zobacz więcej
Pyszne, kolorowe zapiekanki, które znikają ze stołu w oka mgnieniu :) Polecam na sycące śniadanie lub szybką kolację. SKŁADNIKI (4 szt.) 4 kromki chleba pełnoziarnistego ( u mnie graham) 4 plastry Zobacz więcej
Zapiekanka z mięsem w przyprawie gyros jest przepyszna! Nie potrzeba dużo składników i robi się bardzo szybko. Polecam! Składniki: 200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki) 1/2 słoiczka Zobacz więcej
Zamiarem moim było zrobić dziś gratin dauphinois, które, jak wiadomo, jest bez sera, ale coś mnie podkusiło, i dodałam jeszcze fetę w kostkach z zielonymi oliwkami - pełna improwizacja. Wiem, to Zobacz więcej
Zbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, Zobacz więcej
Szybka i bardzo pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Dzięki oliwkom, przyprawie gyros do mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu Zobacz więcej
oznacza to również, że wchodzimy powoli w jesienny sezon kulinarny, a na nasze stoły zawitają dania, których latem jeść się nie chciało. Dla mnie jednym z takich dań są zapiekanki ziemniaczane, które Zobacz więcej
Już pewnie wcześniej zauważyliście, ze zapiekanki są w mojej kuchni ważnym elementem. Mam do nich sentyment, bo często ratowały mnie z opresji. Nieoczekiwana wizyta, dość przejrzysta lodówka czy Zobacz więcej
Dzisiaj przepis dla miłośników kaszy jaglanej, do których zdecydowanie należę. Proponuję aromatyczną zapiekankę jaglaną z fasolką i oliwkami, mocno doprawioną curry i pachnącym tymiankiem. To ciekawe Zobacz więcej
Jeśli macie ochotę na pyszne i nietuczące zapiekanki, to koniecznie sprawdźcie ten przepis! 100% smaku, a dużo mniej kalorii niż w bule ;-) 3 kromki pieczywa chrupkiego kukurydziano-jaglanego Tovago 1 Zobacz więcej
Zapiekanka makaronowa z oryginalnym węgierskim salami lub zielonymi oliwkami. Bardzo tłusta, pomidorowo-serowo-czosnkowo-paprykowa. W dwóch wersjach - z oliwkami i węgierskim salami. Przez ilość sera Zobacz więcej
Hej :-). Wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu :-). Ja jako osoba, która go uwielbiam, oczywiście przygotowałam pyszną zapiekankę. Znajdziemy w niej łososia, cukinię, suszone pomidory i Zobacz więcej
przychodzą takie dni, kiedy człowiek ma straszną ochotę na coś ciepłego aromatycznego, ale chęci na długotrwałe gotowanie brak. Wtedy robię zapiekanki. Bo one robią się w zasadzie same, i mają Zobacz więcej
Zapiekanka makaronowa to potrawa z którą zawsze można eksperymentować. Różnorodność w doborze składników, przypraw i sosu powoduje, że za każdym razem może smakować zupełnie inaczej i po prostu nas Zobacz więcej