zapiekanka ziemniaczana czyli gratin

Autorka: Ola | 14 marca 2012 | Kategorie:&nbspDodatki do dań,&nbspWarzywa zaPiekanka ziemniaczana (gratin dauphinois) Dziś 14 marca – Dzień Liczby Pi :) Jako typowej humanistce z matematyką Zobacz więcej
Napisany dn.12listopad2012 Ziemniak to proste warzywo, a jakże wspaniałe. Uwielbiam je pod każdą postacią. Ziemniaczane au gratin jest absolutnie moim faworytem. Rzadko pozwalałam sobie na tę Zobacz więcej
Gratin dauphinois czyli wspaniały dodatek z ziemniaków. Zapiekankę można przygotować wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem. Składniki: 8 średnich ziemniaków 150 ml śmietanki 30% sól himalajska 50 Zobacz więcej
W Wielkopolsce mówią, że każde danie można podać z ziemniakami. Urodziłem się w Gnieźnie, więc nie wypada mi zaprzeczyć. Ziemniaki muszą być po prostu z wody, czy purée. Inne wydania też są bardzo Zobacz więcej
Gratin dauphinois - danie, które chodziło za mną tak długo aż w końcu wychodziło, wraz z nową foremką do zapiekania :) Cudowne zapiekane plasterki z ziemniaków, w sosie śmietanowym, a całość Zobacz więcej
Zapiekanka ziemniaczana jest smacznym, prostym regionalnym daniem. Konkretnie pochodzi z regionu Dauphine, czyli z Alp jakby nie patrzeć. Dauphine oprócz ziemniaczanej potrawy kojarzy mi się bardzo z Zobacz więcej
Knudelnie…), chwilowym rozchorowaniem, pochłanianiem niezliczonej ilości książek i filmów, oraz nową pasją (do której na razie nie jestem stworzona, ale niedługo się stworzę) – robieniem na drutach! Zobacz więcej
Kilka razy w moim dorosłym życiu ziemniak zaskoczył mnie niesamowicie. Pierwszy raz olśnienia doznałem przy frytkach belgijskich, potem były chipsy z batata, a ostatnio toskańskie frytki Nigelli. Bo Zobacz więcej
-30 minut aż ziemniaki będą miekkie. Ja miałam za mało śmietany i nie wpadłam na to by zalać mlekiem wiec po 30 minutach przemieszałam całość (dlatego tez fotka taka... badziewna :). Generalnie efekt Zobacz więcej
Te francuskie danie przeważnie robi się bez jajek. Postanowiłam trochę zmienić recepturę i zrobiłam po swojemu :-) Idealne jako dodatek do obiadu lub jako obiad sam w sobie. Można modyfikować i dodać Zobacz więcej
Smakołyki Angeli na Facebooku Polski: Wykonanie: Poddusić pokrojone w plasterki ziemniaki na patelni pod przykryciem, z marchewką, posolić do smaku, dodać szczyptę pieprzu, kurkumy i papryki. W Zobacz więcej
Gratin Dauphinois to jedno z tradycyjnych dańkuchni francuskiej, wywodzące się z południowo-wschodniego regionu Francji,Dauphiné. Danie to, najprościej określić można, jako zapiekanka z ziemniaków. W Zobacz więcej
Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami. Przepis na ziemniaczane gratin z jabłkami znalazłam niedawno w magazynie Bon Appetiti zapisałam go do zrobienia już na następny dzień. Sezonowy, klasyczny i z Zobacz więcej
Wrześniowe wieczory przytrzymują nas dłużej przy stole. Kolacja jest wcześniej, trwa dłużej, drzwi na taras już zamknięte. Na sofie czekają koce... Wszystko dzieje się naturalnie, bez planu. Na stole Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois 358

1
Gratin Dauphinois, choc nazwa byc moze brzmi groznie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposob nadaja sie jako dodatek do wszelkiego rodzaju Zobacz więcej
Byłam w Paryżu dwa lata temu i naprawdę nie wiem jak to się stało, że nie spróbowałam Gratin dauphinois - ziemniaczanej zapiekanki wywodzącej się z południowo-wschodniej części Francji. Kiedyś Zobacz więcej
Czyli kolejny dobrze pozycjonowany tytuł ;)A przy okazji odrobina prywatności :) W związku z tym, że szczytów w okolicy dostatek, a ich zdobywanie to fajna zabawa postanowiłem wybrać się na taki po Zobacz więcej
Gratin to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, bardzo prosta w wykonaniu, za to po francusku od razu brzmi wykwintniej ;) Ponieważ wczoraj dobrałem się do prawie 10 kilowej dyni, która wylądowała w Zobacz więcej
Ziemniaki au gratin to tradycyjna, francuska zapiekanka. Danie pochodzi z okolic Dauphine, dlatego też używa się tej nazwy zamiennie z gratin. Samo "gratin" to sposób na zapieczenie warzyw, ale Zobacz więcej
końcem duszenia dolewam śmietanę i sprawdzam, czy sos jest wystarczająco słony oraz wyczuwalny jest aromat pieprzu. Jest to istotne, bo królik jest dość „mdłym” mięsem, więc trzeba mu nadać Zobacz więcej