zapiekanka ziemniaczana czyli gratin

Autorka: Ola | 14 marca 2012 | Kategorie:&nbspDodatki do dań,&nbspWarzywa zaPiekanka ziemniaczana (gratin dauphinois) Dziś 14 marca – Dzień Liczby Pi :) Jako typowej humanistce z matematyką Zobacz więcej
Napisany dn.12listopad2012 Ziemniak to proste warzywo, a jakże wspaniałe. Uwielbiam je pod każdą postacią. Ziemniaczane au gratin jest absolutnie moim faworytem. Rzadko pozwalałam sobie na tę Zobacz więcej
Gratin dauphinois czyli wspaniały dodatek z ziemniaków. Zapiekankę można przygotować wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem. Składniki: 8 średnich ziemniaków 150 ml śmietanki 30% sól himalajska 50 Zobacz więcej
W Wielkopolsce mówią, że każde danie można podać z ziemniakami. Urodziłem się w Gnieźnie, więc nie wypada mi zaprzeczyć. Ziemniaki muszą być po prostu z wody, czy purée. Inne wydania też są bardzo Zobacz więcej
Gratin dauphinois - danie, które chodziło za mną tak długo aż w końcu wychodziło, wraz z nową foremką do zapiekania :) Cudowne zapiekane plasterki z ziemniaków, w sosie śmietanowym, a całość Zobacz więcej
Zapiekanka ziemniaczana jest smacznym, prostym regionalnym daniem. Konkretnie pochodzi z regionu Dauphine, czyli z Alp jakby nie patrzeć. Dauphine oprócz ziemniaczanej potrawy kojarzy mi się bardzo z Zobacz więcej
Knudelnie…), chwilowym rozchorowaniem, pochłanianiem niezliczonej ilości książek i filmów, oraz nową pasją (do której na razie nie jestem stworzona, ale niedługo się stworzę) – robieniem na drutach! Zobacz więcej
Kilka razy w moim dorosłym życiu ziemniak zaskoczył mnie niesamowicie. Pierwszy raz olśnienia doznałem przy frytkach belgijskich, potem były chipsy z batata, a ostatnio toskańskie frytki Nigelli. Bo Zobacz więcej
-30 minut aż ziemniaki będą miekkie. Ja miałam za mało śmietany i nie wpadłam na to by zalać mlekiem wiec po 30 minutach przemieszałam całość (dlatego tez fotka taka... badziewna :). Generalnie efekt Zobacz więcej
Te francuskie danie przeważnie robi się bez jajek. Postanowiłam trochę zmienić recepturę i zrobiłam po swojemu :-) Idealne jako dodatek do obiadu lub jako obiad sam w sobie. Można modyfikować i dodać Zobacz więcej
Smakołyki Angeli na Facebooku Polski: Wykonanie: Poddusić pokrojone w plasterki ziemniaki na patelni pod przykryciem, z marchewką, posolić do smaku, dodać szczyptę pieprzu, kurkumy i papryki. W Zobacz więcej
Gratin Dauphinois to jedno z tradycyjnych dańkuchni francuskiej, wywodzące się z południowo-wschodniego regionu Francji,Dauphiné. Danie to, najprościej określić można, jako zapiekanka z ziemniaków. W Zobacz więcej
Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami. Przepis na ziemniaczane gratin z jabłkami znalazłam niedawno w magazynie Bon Appetiti zapisałam go do zrobienia już na następny dzień. Sezonowy, klasyczny i z Zobacz więcej
Dziś w wersji zapiekanej. U Rachel Khoo, od której zaczerpnęłam ten przepis - zapiekanka ma przeromantyczną nazwę "Gratin dauphinois"...ja kompletnie francuskiego, ni w ząb...więc tym bardziej nazwa Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois 336

1
Gratin Dauphinois, choc nazwa byc moze brzmi groznie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposob nadaja sie jako dodatek do wszelkiego rodzaju Zobacz więcej
Byłam w Paryżu dwa lata temu i naprawdę nie wiem jak to się stało, że nie spróbowałam Gratin dauphinois - ziemniaczanej zapiekanki wywodzącej się z południowo-wschodniej części Francji. Kiedyś Zobacz więcej
Czyli kolejny dobrze pozycjonowany tytuł ;)A przy okazji odrobina prywatności :) W związku z tym, że szczytów w okolicy dostatek, a ich zdobywanie to fajna zabawa postanowiłem wybrać się na taki po Zobacz więcej
Gratin to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, bardzo prosta w wykonaniu, za to po francusku od razu brzmi wykwintniej ;) Ponieważ wczoraj dobrałem się do prawie 10 kilowej dyni, która wylądowała w Zobacz więcej
Ziemniaki au gratin to tradycyjna, francuska zapiekanka. Danie pochodzi z okolic Dauphine, dlatego też używa się tej nazwy zamiennie z gratin. Samo "gratin" to sposób na zapieczenie warzyw, ale Zobacz więcej
końcem duszenia dolewam śmietanę i sprawdzam, czy sos jest wystarczająco słony oraz wyczuwalny jest aromat pieprzu. Jest to istotne, bo królik jest dość „mdłym” mięsem, więc trzeba mu nadać Zobacz więcej