zapiekanki z ziem

Już wszyscy wiemy, że warto dbać o kontakt ze słońcem – bez słońca nie ma życia. Ale mało kto mówi o regularnymkontakcie z ziemią, bez której również nie byłoby życia (wyobrażasz sobie życie na Zobacz więcej
Makarony, zapewne większość lubi gotować i na różne sposoby smakować. Ich rodzajów i wzorów, a nawet kolorów, jest mnóstwo do wyboru. Ja, makaronnawet z samym masłem ze smakiem zajadam, ale jednak do Zobacz więcej
ZALEWAJKA ŁÓDZKA Z ZASMAŻKĄ wywodzi się w prostej linii z ludowych potraw staropolskich, zawiesistych i smacznych, choć bazujących na tanich i niewyszukanych produktach, jak ziemniaki, warzywa, Zobacz więcej
Lola in Heaven
Lola in Heaven Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lola in Heaven
Między niebem a ziemią

Między niebem a ziemią 34

Mieliście kiedyś wrażenie, że wasze stopy dotykają ziemi, a głowa sięga błękitu nieba ? To uczucie, że spalone od słońca ciało doznaje uczucia gorąca, odczuwa powiew wiatru, a jednocześnie dusza krąży Zobacz więcej
ZALEWAJKA ŁÓDZKA Z ZASMAŻKĄ wywodzi się w prostej linii z ludowych potraw staropolskich, zawiesistych i smacznych, choć bazujących na tanich i niewyszukanych produktach, jak ziemniaki, warzywa, Zobacz więcej
AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Abc Mojej Kuchni
Danie z darów ziemi...

Danie z darów ziemi... 68

Najprostsze i najszybsze w świecie leczo z cukinii. Tu nie trzeba za wiele pisać. Trzeba podać przepis, bo obiadek pierwsza klasa i nigdy się nie nudzi:) Składniki: 2 duże cukinie (ok 4 kg) 3 czerwone Zobacz więcej
Dziś mam bardzo zajęty dzień . Nie mam zupełnie czasu. W dodatku ta pogoda.. Ty też tak masz? Mam na to sposób.. Bardzo szybkie zapiekanki z chleba tostowego z kurczakiem i serem cheddar oraz rukolą i Zobacz więcej
- To do której knajpy idziemy? - spytałam męża, kiedy tak od dobrego kwadransa dreptaliśmy raz jedną, raz drugą stroną ulicy. W sercu Little Italy - dzielnicy włoskich emigrantów, którzy osiedlili się Zobacz więcej
Kasieńka
Kasieńka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Plate of Joy
Kanapka z darami ziemi.

Kanapka z darami ziemi. 47

Lubicie kanapki? W sumie jak ich nie lubić? Mogą pomieścić na sobie wiele dobrego! Tyle możliwości, tyle wspaniałych smaków! Dzisiaj mam dla Was kanapkę z liśćmi botwinki, pieczonymi buraczkami i Zobacz więcej
Znów nadszedł czas na zupę. Gęstą, aromatyczną, ciepłą. A jeśli ma być zupa, to koniecznie w doborowym towarzystwie. Rzecz jasna, mowa o plackach. I to nie byle jakich, bo puchatych ponad miarę. Nic, Zobacz więcej
Pyszny, tradycyjny wypiek województwa dolnośląskiego. Jak można przeczytać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Ciasto z kruszonką pochodzi ze Śląska i jest tradycyjnym wypiekiem pieczonym Zobacz więcej
Nie ma jak domowe zapiekanki .Często serwujemy sobie na kolację z przeróżnymi dodatkami.Dziś będą z aromatyczną kolorową cukinią ;w dwóch wersjach z pieczarkami lub szynką. Polecam!! Składniki na ok Zobacz więcej
Francuska zupa cebulowa pochodzi z Włoch. Nie ma w tym ani krzty włoskiej megalomanii. „Matką” słynnego francuskiego dania jest toskańska carabaccia. Jej nazwa pochodzi od „karabos”, czyli małych Zobacz więcej
Składniki : Ciasto : - marchew - 250 g - masło - 125 g - mąka pszenna - 0,5 szkl - mąka gryczana - 0,5 szkl - sól - 1 łyżeczka Farsz; - kasza gryczana - 100 g - soczewica czerw. - 100 g - quinoa - 100 Zobacz więcej
Madzialena
Madzialena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Drobinki Smaków
Z ziemi włoskiej do Polski.

Z ziemi włoskiej do Polski. 178

Dziś bez zbędnych wstępów bo nauka goni. Jak dobrze, że noc jeszcze młoda. A w ramach chwilowego odpoczynku od notatek przygotowałam deser, na który od dłuższego czasu miałam ochotę. Wspomnienie Zobacz więcej
Pomysł jest moim autorskim pomysłem , który wpadł mi do głowy zupełnie spontanicznie! Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego na słodko ( zarówno w formie rogalików , które robię niezwykle często jak Zobacz więcej
Podobno najlepsze przepisy powstają pod wpływem chwili.Nie będę oponować,tak po prostu jest :) Gdy otrzymałam telefon od A. i umówiłyśmy się na wczorajszy wieczór wiedziałam,że muszę przygotować coś Zobacz więcej
Wydawnictwo: OtwarteData wydania: 2008Format : KsiążkaIlość stron: 334Półka: posiadamDo kupienia: Gandalf, Merlin, Znak Gdy zaczynałam czytać ,,Krew, którą nasiąkła” Asy Larsson, szwedzkiej pisarki, Zobacz więcej
Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przed markę Princes. Bardzo dziękujemy za wyróżnienie. Uwielbiam ryby pod każda postacią, zdecydowanie bardziej uwielbiam ryby świeże i potrawy z Zobacz więcej
Jeśli marzy Wam się ciasto lekkie jak chmurka, bielutkie, słodkie, ale nie za słodkie, wilgotne, puchate, kokosowe, z białą czekoladą – no po prostu najlepsze na świecie! – oto przepis sprawdzony już Zobacz więcej