zaplatanie chałki

Od dawna chodziła za mną taka Chałka , mleczna , słodka , puszysta , z dużą ilością kruszonki na wierzchu . Smak dzieciństwa ! Moja mama często kupowała nam na śniadanie takie właśnie chałki , Zobacz więcej
Pamiętam jak byłam mała i Mama przynosiła z piekarni ciepłą jeszcze chałkę, smarowała masłem i dawała mi do zjedzenia. Zajadałam się nią aż mi się uszy trzęsły! Do dziś uwielbiam ten smak - świeża, Zobacz więcej
Chałka z 6 części (splotowa) – zaplatanie krok po kroku ze zdjęciami. – I Love Bake Tweety na temat @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Home Zobacz więcej
justa_kitchen
justa_kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
justa kitchen
chałka z makiem

chałka z makiem 64

2
Chałki już robiłam /TU i TU/ i robić będę. Coraz bardziej zadowolona jestem ze swojego splotu chałkowego. Jeszcze nie jest idealny - ciągle formuję koślawe rolki ciasta, ale już samo zaplatanie Zobacz więcej
Planeta Smaku
Planeta Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Planeta Smaku
Chałka

Chałka 114

4
Muszę się Wam do czegoś przyznać. Chałka była jednym z moich pierwszych drożdżowych wypieków! Z perspektywy tych kilku ładnych lat wiem, że zaczęłam od dość ambitnej propozycji. W końcu dobre Zobacz więcej
Świeża bo wsuwana od razu. A czy healthy? Nie wiem. Dodałam ziarenek, jęczmienia i takich tam. Więc może trochę tak. Zaplatam chałki z zamiłowaniem. A wsuwam z jeszcze większym. Póki co, jedyna Zobacz więcej
Zdrowa Kuchnia
Zdrowa Kuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zdrowa Kuchnia
Chałka

Chałka 209

0
Przepis na dwie chałki. W miseczce wymieszać 3 łyżki mąki, cukier i mleko. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek i wlać rozczyn drożdżowy. Dodać jajko i Zobacz więcej
noresay
noresay Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Yummy morning
Chałka

Chałka 49

0
na 15 minut. Dodajemy zaczyn do mąki przesianej z cukrem, solą i cukrem waniliowym, mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy 1 roztrzepane jajko i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zobacz więcej
Bahati
Bahati Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lukrowa Wyspa
Chałka z sezamem

Chałka z sezamem 51

0
Znacie lepsze połączenie niż ciepłe mleko i pachnąca, świeża chałka? :) 3 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 łyżek cukru 20 g drożdży świeżych 3 łyżki masła 1 jajko 1 jajko do posmarowania+ Zobacz więcej
Dzisiaj kolejny raz uczestniczyłam w akcji wspólnego Wypiekania na śniadanie. Już jakiś czas temu chciałam upiec okrągłe chałki, które znalazłam na amerykańskich stronach i ten właśnie pomysł Zobacz więcej
. W miseczce wymieszać cukier puder, kakao i cynamon. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować w prostokąt grubości około 0,5 cm, posmarować roztopionym masłem Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Chałki musli

Chałki musli 127

1
minut ręcznie, pod koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie delikatnie przekładamy na stolnicę i Zobacz więcej
Chałka z kruszonką Dodane 23 maja, 2012 w Dodatki, Inne, Przystawki i przekąski Uwielbiam świeżą, mięciutką chałkę z masełkiem.Ta wyszła świetna, ładnie wyrosła, ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Zobacz więcej
PrzedwczorajBeatricenarobiła mi ogromnego smaka na domową chałkę, postanowiłam więc zrobić swoją. Przeczytałam co najmniej 5 przepisów na chałkę,naoglądałamsię pięknych zdjęć i w ten sposób Zobacz więcej
Na warsztaty w Zielonym Talerzyku potrzebowałam przepisu wegańskiego na chałkę. Znalazłam ten i zrobiłam w domu w wersji niewegańskiej. Zniknęła sama nawet nie wiem kiedy. Potem okazało się, że na Zobacz więcej
Zapraszam na pyszną chałkę w wersji klasycznej - na masełku, pod chrupiącą kruszonką. Puszysta, delikatna, lekka, idealnie wilgotna. Szczerze polecam- doskonała na niedzielne leniwe śniadanie. Chałka Zobacz więcej
rozwałkowujemy na długi wąski pasek, smarujemy grubo nutellą i zawijamy w rulon (z nutellą w środku). Z powstałych 4 pasków zaplatamy ciasto jak na chałkę (tu instrukcja). Odstawiamy zaplecione Zobacz więcej
Lukrecja
Lukrecja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mam smaczek
Chałka

Chałka 59

0
ciasto lekko wyrabiamy aby je odgazować. Dzielimy na 3 lub 4 części ( zależy jak chcemy zaplatać) u mnie 3 , formujemy wałki i zaplatamy chałkę w warkocz. Przekładamy chałkę na blachę wyłożoną Zobacz więcej
Chałka z kruszonką, smak mojego dzieciństwa. Uwielbiana przez mojego Synka :). Składniki na dużą chałkę : 20 g świeżych drożdży lub 10 suchych 550g mąki typ 450 1/2 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki Zobacz więcej
Od dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za Zobacz więcej