zaprawianie grzybów

Znalazłam i byłam szczęśliwa. Grzybów było za mało, żeby zaprawiać w occie, postanowiłam więc wrzucić je na masło. Czyli rydze pur, usmażone bez panierki, na samym maśle i doprawione wyłącznie solą. Zobacz więcej
Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano Zobacz więcej
Składniki: - kasza gryczana z grzybami firmy SYS - 1 kg karkówki - sól - pieprz - kostki wołowe - mąką - ogórek konserwowy - smalec - przyprawy do smaku Przygotowanie: Karkówkę kroimy na 6-8 Zobacz więcej
BartPoplawski
BartPoplawski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
picante-jalapeno
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa 113

0
Skład 60 dag świeżych grzybów leśnych 2 pętka kiełbasy 1,5 litra bulionu drobiowo-wołowego 1 średniej wielkości cebula marchewka pietruszka por pół niewielkiego selera 5 łyżek śmietany 18% sól, Zobacz więcej
SKŁADNIKI : 2 l wywaru warzywnego z marchewką liść laurowy ziele angielskie 1 szklanka zakwasu 4 łyżki śmietany 4 grzyby suszone Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Kapuśniak

Kapuśniak 501

5
Zauważyłam, że na blogach przeważają przepisy na wypieki oraz dania. Zupy są raczej w mniejszości, ale każdy z nas ma swoje ulubione. Jedną z moich ulubionych zup jest kapuśniak, który dziś Wam Zobacz więcej
Przepis dostałam od Taty. Pamiętam jak takie grzybki przywoził z Mazur... zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam je zrobić, a że byłam z Rodzicami na grzybobraniu i to całkiem udanym, więc wzięłam Zobacz więcej
Ekspresowa marchewka z ... » Kartoflanka z leśnych grzybów Znowu zasmakowaliśmy w zupach, a że w zamrażalniku miałam jeszcze porcję grzybów, zrobiłam tą pyszną zupkę. Gęsta i pożywna, jest świetna na Zobacz więcej
Ostatnio posmakowaliśmy wmakaronach, dodatek sosów i aromatycznychprzypraw sprawia że za każdym razem mamy inne, smaczne danie;) 250 g makaronu fettuccine 60 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2 Zobacz więcej
Wysyp grzybów! Można jeść świeże, zamrażać, suszyć, zaprawiać w occie...Warto poświęcić wolny weekend i pójść pooddychać świeżym powietrzem, a przy okazji przywieźć koszyk tych pyszności. Dzisiaj Zobacz więcej
Leśne grzyby są cudowne, uwielbiam ich zapach i oczywiście je zbierać . Co roku zaprawiam je w ten sposób, potem tylko wystarczy otworzyć słoiczek i przygotować grzybki w ulubiony sobie sposób. Grzyby Zobacz więcej
Beti Beti
Beti Beti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Betijska
Krem z kurek

Krem z kurek 112

0
Składniki: Słuszna porcja kurek, kilka suszonych grzybów, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, por, 4 ziemniaki, śmietana 18% (lub dwa serki topione), liść laurowy, 3 ziela Zobacz więcej
Pyszny,rozgrzewającygulasz z grzybami leśnymi, o tej porze roku wskazany, zasmakuje każdemu, zapraszam:) Około kg mięsa gulaszowego z indyka kg mrożonych grzybów 1 cebula 2 łyżki suszonej włoszczyzny Zobacz więcej
Pyszne danie jednogarnkowe, połączenie mięsa z indyka i grzybów leśnych, poezja;) Smacznego:) Około kg mięsa gulaszowego z indyka kg mrożonych grzybów 1 cebula 2 łyżki suszonej włoszczyzny 2 liście Zobacz więcej
do smażenia farsz grzybowy: 10 dag suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz 1/3 kostki bulionowej grzybowej Sposób przygotowania: Grzyby moczymy, a następnie należy je obgotować. Wodę spod Zobacz więcej
Mocno grzybowy sos z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki sera pleśniowego i pysznym włoskim ekologicznym makaronem. Polecam! Składniki: grzyby suszone dowolną ilość woda (u mnie przefiltrowana) Zobacz więcej
Świeża zupa grzybowa po leśnej gonitwie za darami lasu smakuje najlepiej. Możecie wykorzystać różne rodzaje grzybów – im więcej tym lepiej ( ja użyłam prawdziwków i podgrzybków ) Najważniejsze aby Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Sos grzybowy

Sos grzybowy 142

1
Sos grzybowy to doskonały dodatek do wielu potraw – mięs, klusek czy placków. Warto go zrobić szczególnie teraz, kiedy możemy kupić na rynku świeże grzyby, bo sos z mieszanki grzybów jest najlepszy. Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Opieńki - cz.2

Opieńki - cz.2 218

2
Grzybki, które przygotowujemy od lat w ten sam sposób, każdego roku na nie czekamy, zbieramy w tym samym lesie a potem zaprawiamy do słoiczków. Przepis na opieńki w zalewie octowej zapoczątkował 3 Zobacz więcej
. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone żołądki z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i pieprzu. Pod koniec smażenia żołądki zaprawiamy mąką, mieszamy i zalewamy bulionem. Całość Zobacz więcej