zasmażka z mąki i masła

Fasolka szparagowa z marchewką ( składniki na 6 słoików 0,5l.) Składniki: 3 kg. fasolki szparagowej 1 kg. marchewki Zalewa: 4 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 4 łyżki soli Przygotowanie: Marchew obrać Zobacz więcej
W garnczku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić wodą z mlekiem. Dodać ocet winny, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Do sosu Zobacz więcej
Składniki: obrane marchewki 1 1/2 łyżki masła sól cukier łyżka mąki odrobina oleju Wykonanie: Obraną i umytą marchew pokroić według uznania (krążki, kostka itp). Marchewkę dusić do miękkości na maśle. Zobacz więcej
Składniki: młoda kapusta cebula liść laurowy ziele angielskie kostka bulionowa pieprz przyprawa uniwersalna 20g masła 10g mąki 100g śmietany koperek Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie dodając Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Sos koperkowy

Sos koperkowy 1466

1
Banalnie prosty, a zarazem niesamowicie smaczny. Klasycznie podawany do jajek na twardo, w komplecie z ziemniakami. Może towarzyszyć potrawom z ryb lub mięsa. Składniki: litra bulionu pęczek Zobacz więcej
kasia_044
kasia_044 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zgrabne gotowanie
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy 179

1
Idealny sos beszamelowy, świetny dodatek do potraw. Szczególnie pieczonych lub gotowanych. Pasuje zarówno do mięsa jak i warzyw. Warto urozmaicać nim swoje dania :) SOS BESZAMELOWY - kopiasta łyżka Zobacz więcej
zakalec
zakalec Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zakalec
Lazania

Lazania 661

0
80 dag mięsa mielonego koncentrat pomidorowy makaron lasagne 30 dag startego sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, bazylia sos beszamelowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka Mięso usmażyć, Zobacz więcej
SKŁADNIKI: - 1 młoda kapusta, - 120ml wody, - 50ml bulionu warzywnego, - 2 łyżki octu jabłkowego, - 3 łyżki masła, - 1 łyżka mąki pszennej, - 1 łyżka cukru, - 1/2 łyżeczki soli morskiej, - 1/3 Zobacz więcej
Tym razem kurczak w wersji dietetycznej, czyli w potrawce :) SKŁADNIKI: 1/2 kg polędwiczek z kurczaka 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach (lub surowej, pokrojonej) sok z cytryny 3 łyżki Zobacz więcej
Sos beszamelowy z serem Bardzo dobry przepis na serowy sosik :) -Sos beszamelowy z serem- zdj. www.gotujemy.pl Składniki: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 szklanki mleka 50g żółtego tartego sera sól Zobacz więcej
właśnie odkryłam bloga - witam.Dosiego Roku. kaczkę wiśniową wypróbuję w niedzielę ale a propos kapustki młodej: 1/ po co cebula? ma smakowac młodą kapustką i młodym koperkiem... 2/ aż 1/2 kostki Zobacz więcej
Polecam zupkę z soczewicy zdrowa i pyszna a do tego podsmażana kiełbaska Zimbo * 1 szkl soczewica, * 3 kostki bulion, * 4 szt ziemniaki, * 1 szt marchewka, * 1 szt pietruszka, * 1 szt cebula, * Zobacz więcej
Maja
Maja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maja - moje smaki
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty 303

2
rosołu, gotować do miękkości. 4. Dodać pokrojone mięso z ćwiartki kurczaka. 5. Przygotować zasmażkę z masła i czubatej łyżki mąki. Dodać bigosu. 6. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 7. Dodać dużo Zobacz więcej
ZeSmakiem
ZeSmakiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ZE SMAKIEM
MŁODA KAPUSTKA

MŁODA KAPUSTKA 35

0
Składniki: * główka młodej kapusty * czosnek * pęczek koperku * dymka * 2 kostki rosołowe * świeżo mielony pieprz * dwie łyżki masła * 1duża łyżka mąki Kapustę przekrawam na półi drobno szatkuję. Zobacz więcej
Dziś zasmażana kapusta w pierwszym wydaniu - z białej kapusty. Składniki: 450g poszatkowanej białej kapusty 1 cebula 1 łyżka masła 1/2 jabłka 1/4 łyżeczki kminku (można dać więcej jeśli ktoś lubi Zobacz więcej
Klasyczny dodatek do smażonej ryby czy kotleta. My uwielbiamy... Składniki 5 marchewek szklanka mrożonego groszku 3 łyżki masła sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie Obraną marchewkę pokroić Zobacz więcej
Obiadek z kurczaczka , pasuje do ziemniaczków i do ryżu. Pałki z kurczaka w sosie chrzanowym z koperkiem składniki 8 szt pałki z kurczaka uniwersalna przyprawa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka Zobacz więcej
Kuchnia kaszubska charakteryzująca się wyrazistym smakiem. Składniki litr wywaru mięsno-warzywnego (u mnie z żeberek i włoszczyzny) 2 szklanki kwasu z kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów łyżka Zobacz więcej
. Farsz do gołąbków: 1:1 mielone mięso z szynki i ugotowany ryż 1 pokrojona i podsmażona cebula, sól i pieprz Składniki farszu mieszamy i wypełniamy nim obgotowane liście kapusty. Zwinięte gołąbki Zobacz więcej
Zapewne zapytacie - a co to za mąka?- i do czego służy?Już odpowiadam.Jest to rodzaj zasmażki na zimno hmm dla leniwych:-) którą możemy przechowywać około tygodnia w lodówce.Takiej zasmażki można użyć Zobacz więcej