zawijana pizza po turecku

ENGLISH VERSION Bardzo lubimy drożdżowe wypieki z dodatkami: włoską pizzę, gruzińskie chaczapuri czy tureckie pide. Ja wolę te serowe, Konrad mięsne, ale w tym przypadku jest też w nadzieniu sporo Zobacz więcej
przyprawą do gyrosa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na 1 h. Cebulę kroimy w krążki i odkładamy. Na oleju podsmażamy mięso po zdjęciu z ognia dodajemy cebulkę. Tak przygotowany Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Lahmacun

Lahmacun 175

0
Lahmacun to tradycyjna, turecka potrawa, znana w Europie pod nazwa turecka pizza. w Turcji szczególnie popularne są dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują czyli Gaziantep Zobacz więcej
wody. Dodajemy gałkę muszkatołową, natkę z pietruszki, przeciśnięty czosnek. Tak przygotowanym farszem smarujemy placki i zawijamy boki w formie łódki. Postępujemy tak też z pozostałymi kawałkami Zobacz więcej
BartPoplawski
BartPoplawski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
picante-jalapeno
Tureckie Pide

Tureckie Pide 245

0
Pide to forma tureckiej pizzy z mięsem mielonym i sosem pomidorowym na cieście drożdżowym. Dziś przed Wami nasza wersja tej potrawy z dodatkiem pieczarek. Skład. 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki Zobacz więcej
Pide to taka pizza turecka, która ma charakterystyczny kształt łódeczki. Od razu mi się spodobała! Ale postanowiłam zrobić wersję śródziemnomorską, która wydaje mi się lżejsza niż mięsny oryginał i Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AL's kitchen
Tureckie różyczki

Tureckie różyczki 355

0
Kiedyś, będąc w Turcji miałam okazję robić te pyszne bułeczki. Pyszne drożdżowe ciasto i twarożkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Tam do nadzienia dodawano zieloną pietruszkę i czosnek, bez Zobacz więcej
Pierwszym wpisem jaki umieściłam na blogu był przepis na lahmacun. Pomimo, że wcześniej tę pyszną turecką pizzę robiłam domu, dopiero w Istambule zrozumiałam jak powinna smakować. Po wielu Zobacz więcej
Natalaada
Natalaada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KUCHNIA NATKI
PIDE (TURECKA PIZZA)

PIDE (TURECKA PIZZA) 134

1
PIDE (TURECKA PIZZA) Byłam w Turcji, widziałam, jadłam i zachwycałam się pide, ale zanim to nastąpiło najpierw upiekłam swoją wersję w domu. Pide (czytaj: pyde), jest to pewien rodzaj wypieku, Zobacz więcej
O kuchni tureckiej wiem tyle, że serwowany tłusty bakłażan po prostu jest najlepszy a napój zwany ayranem świetnie koi pragnienie. Poszłam jednak nieco do przodu próbując smaku tureckiej pizzy, która Zobacz więcej
Domowy kebab | KulinarnyBlog.pl Strona główna Kontakt Współpraca Domowy kebab Strona główna / Domowy kebab 16 czerwca 2015 Składniki 1 pierś z kurczaka przyprawa do kebaba 4 łyżki oliwy 2 chlebki pita Zobacz więcej
Być może kojarzycie cynamonowe ślimaczki vel bułeczki do odrywania? Ja postanowiłam przygotować je w wersji wytrawnej. Dzisiejsze bułeczki do odrywania to nic innego jak moja ulubiona pizza z cukinią Zobacz więcej
myredpot
myredpot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
my red pot
Pide- Turecka pizza

Pide- Turecka pizza 57

0
Pide- Turecka pizza - baranina - my red pot - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU my red pot Pide- Turecka pizza (07.04.2016)Kurczak pieczony ze szpinakiem pomidorami i ciecierzycą. Zobacz więcej
Zakalce mego życia Krakersy Po prostu Marghe torta di schiacciata all'olio con zucchine Sono io, Sandra la schiacciata di pane coi buchi Sono io, Sandra pan di ramerino Sono io, Sandra ...i na Zobacz więcej
Jakieś dwa lata temu, będąc we Wrocławiu, w jednej z wielu kababiarni zamówiłam lahmacun. Nie miałam pojęcia, jak to się wymawia i, niestety, jak powinno smakować. Dostałam luźny, gumowaty placek bez Zobacz więcej
Gozlema z serem (tureckie chlebki) | słodkamuffinka słodkamuffinka blog kulinarny RSS Gozlema z serem (tureckie chlebki) 20 gru Pierwszy raz spróbowałam gozleme, gdy byłam w Turcji na wakacjach. Zobacz więcej
cebulę. Dodać przyprawy i namoczoną bułkę. Wymieszać. Schab rozłożyć, położyć mięso mielone przyprawione. Rozłożyć na całej powierzchni, z jednej dłuższej strony zostawić ok. 1,5 cm wolne. Zobacz więcej
Jakieś dwa lata temu, będąc we Wrocławiu, w jednej z wielu kababiarni zamówiłam lahmacun. Nie miałam pojęcia, jak to się wymawia i, niestety, jak powinno smakować. Dostałam luźny, gumowaty placek bez Zobacz więcej
W pierwszej części kulinarnego opisu Stambułu napisałem o rybach i owocach morza, z których miasto jest znane. Jednak oczywiście podstawą oryginalnej kuchni tureckiej, wywodzącej się z jedzenia Zobacz więcej