ze świeżą żurawiną

Dzisiejszy dzień znów spędzimy na wystawie psów rasowych, w doborowym towarzystwie, trzeba upiec coś słodkiego do kawy. Bez dwóch zdań. Wstałam o 7:00 i godzinę później miałam już dwie blaszki Zobacz więcej
niego świeżą żurawinę i aromatyzując otartą skórką pomarańczy. Wyszło przepyszne, świąteczne ciacho. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 100 g masła 150 ml mleka 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka Zobacz więcej
Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 1/2 szklanki cukru brązowego - 1/2 szklanki cukru białego - 2 jajka - 1 łyżeczka olejku waniliowego - 1 Zobacz więcej
Jedno z moich ulubionych ciast na święta, zawsze pytałam babcie czy będzie keks Dlaczego postanowiłam go zrobić teraz? Szukałam pomysłu jak wykorzystać świeżą żurawinę i ten nadmiar różnych bakali, Zobacz więcej
Piernik ze świeżą żurawiną Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Koktajl śliwkowo-buraczkowy z trawą pszeniczną Piernik ze świeżą żurawiną Jeśli jeszcze wciąż nie możecie się zdecydować Zobacz więcej
bynie dzwoniłi nikt by nic nie chciał. Dzień tylko dlasiebie. Aby choć na chwilę oderwać się od tego co zacznie się od 10 w pracy. Postanowiłam zrelaksować się w kuchni i zrobiłam pyszne ciasto ze Zobacz więcej
Żurawina ma charakterystyczny cierpko-gorzki smak. Ponadto zawiera błonnik, witaminę C, B1, B2 i sole mineralne m.in. fosfor, wapń, miedź, jod. Zawiera również kwas benzoesowy- naturalny konserwant. Zobacz więcej
Sezon na żurawinę trwa. Jest on zwykle bardzo krótki, dlatego niewybaczalne by było wcale go nie wykorzystać. I stąd właśnie dzisiejsze babeczki. Świeża żurawina jest trochę cierpka w smaku, dlatego Zobacz więcej
Żurawina nadaje słodkiej chałce lekkiego kwaskowego posmaku. Nie potrzeba żadnych innych dodatków. Tylko masełko,które topi się samo na jeszcze ciepłej kromeczce... Przepis na dwie chałki: 500 g mąki Zobacz więcej
Żurawina nadaje słodkiej chałce lekkiego kwaskowego posmaku. Nie potrzeba żadnych innych dodatków. Tylko masełko,które topi się samo na jeszcze ciepłej kromeczce... Przepis na dwie chałki: 500 g mąki Zobacz więcej
Domyślam się, że wiele osób ma dosyć moich przepisów z użyciem ksylitolu, który nie jest tak tani i powszechnie dostępny jak cukier. Dlatego dzisiaj mam dla was ciasto marchewkowe bez cukru i bez Zobacz więcej
Zapraszam Was na przepyszne ciasto waniliowe z dodatkiem świeżej żurawiny. Ciasto jest wilgotne, waniliowe, słodkie i z kwaskowatymi żurawinami komponuje się wspaniale, smaki się równoważą. Ciasto Zobacz więcej
Ciasto jest proste w wykonaniu, jak to ciasto ucierane. Do tego pięknie pachnie wanilią i żurawiną. Smakuje doskonale. Upiekłam je w 20 minut, na niespodziewaną wizytę miłych gości, którzy dzwonią i Zobacz więcej
cytrynową i cynamon. Tartę nadziewa się owocami, zwykle kwaskowymi - czarną porzeczką, malinami, wiśniami, choć można również trafić na wersje z jabłkami lub morelami. W wersji baaardzo Zobacz więcej
U mnie dzisiaj pachniało wypiekami. Kupiłam świeżą żurawinę i postanowiłam zrobić muffinki. Dodałam do nich kakao także mają one świetny kolor. Posypane cukrem pudrem idealne do herbaty, kawy. 1 szkl. Zobacz więcej
Nie jadłam jeszcze świeżej żurawiny, do tej pory tylko suszoną. No i taką liofilizowaną, w płatkach śniadaniowych, która smakowała, jak się okazało, bardzo podobnie do świeżej (co nie sprawdza się w Zobacz więcej
Ciasto z wanilią i świeżą żurawiną Lubię proste ciasta: zamieszać, wymieszać, wstawić do piekarnika i już. To ciasto właśnie takie jest i do tego bardzo dobrze smakuje. Długo zachowuje świeżość. Jest Zobacz więcej
Tydzień temu na targu zakupiłam żurawinę. Widziałam ją pierwszy raz i po prostu nie mogłam się oprzeć tym pięknym, czerwonym kuleczkom! :) Naprawdę uroczy owoc. Niestety w ogóle nie miałam pomysłu co Zobacz więcej
sera białego (u mnie twaróg na pół z ricottą) - 25 g cukru (do sera) - 300 g świeżej żurawiny (może być mrożona) - 25 g cukru (do żurawiny) - 400 g mąki pszennej - 340 g cukru - 4 płaskie łyżeczki Zobacz więcej
Rewelacyjny przepis na nieduży serniczek, wzbogacony smakiem białej czekolady (doskonale wyczuwalnym), z dodatkiem świeżej żurawiny i aromatem limonki. Połączenie kwaskowatości owoców z czekoladową Zobacz więcej