Przepis na ze szpikiem

Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Szpik wołowy

Szpik wołowy 755

Szpik kostny nie bez powodu nazywany jest przez kucharzy masłem bogów. To chyba najzdrowszy, bardzo wartościowy tłuszcz zwierzęcy. Jest wysokokaloryczny i bogaty w łatwo przyswajalne żelazo, fosfor, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Szpik cielęcy

Szpik cielęcy 468

kości cielęce pocięte wzdłuż- 800g* sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki – 60g, kapary – 20g, sos vinaigrette – 50ml**, szalotka – 50g, bagietka, oliwa-50ml Kości ułożyć przecięciem do góry. Posypać Zobacz więcej
Gregor
Gregor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paleo SMAK
Szpik – masło bogów

Szpik – masło bogów 535

Nie ma nic bardziej paleo od jedzenia szpiku kostnego – na długo zanim nasi przodkowie nauczyli się polować, szpik ze znalezionej padliny oraz zwierząt upolowanych przez inne drapieżniki był pierwszym Zobacz więcej
sweet cherimoya: Dawcy szpiku pilnie poszukiwani sweet cherimoya Cały mój świat na talerzu, w obiektywie, w słowach. Etykiety Baju Baju(23)Dzieci(17)Włóczykije(12)"Eko"świadomi(6)Mamy Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Szpik wołowy pieczony

Szpik wołowy pieczony 1179

kości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm sól w płatkach – kwiat solny tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub smalec do smażenia Zobacz więcej
terrina ze szpikiem W połowie stycznia wybrałam się na małe zasłużone wakacje, których pierwszym etapem była Bydgoszcz. Akurat trafiłam w tym piękniejącym z dnia na dzień mieście na finał Wielkiej Zobacz więcej
Szpik pieczony to danie, które jadłem pierwszy raz w życiu podczas mojej wizyty w restauracji Ed Red. Zatęskniłem za tym smakiem, ale nie wiedziałem gdzie kupić kości szpikowe. I oto w tym tygodniu Zobacz więcej
Światowy Dzień Dawców Szpiku. Problem, zagadnienie przerobiony na milion sposobów. Jest to temat, który zawsze warto będzie pokazać jeszcze raz i jeszcze raz o tym pogadać. Co Ciebie powstrzymuje Zobacz więcej
gotujemywdomu.com
gotujemywdomu.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotujemywdomu.com
duszona goleń wołowa

duszona goleń wołowa 6789

W środę wieczorem mieliśmy odebrać swojską kiełbasę z wędzarni ale już od rana o niej myśleliśmy. Aby zaspokoić całodzienne oczekiwanie zakupiliśmy po dwa końce polskiej, myśliwskiej i zasuszanej u „ Zobacz więcej
Właśnie wróciłam z Cinema City. Obejrzałam. Jeszcze go przeżywam, bo film Jana Komasy wbija w fotel. I ukazuje prawdę o Powstaniu Warszawskim, o tym jak wpuszczono młodych ludzi w kanał. Wysłano ich Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Risotto alla milanese

Risotto alla milanese 18

Risotto alla milanese czyli złote risotto z szafranem – klasyka mediolańskiej kuchni. Eleganckie, choć niezwykle proste, idealne jako dodatek lub solo jako pierwsze danie. W oryginalnym przepisie na Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese 96

Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej „Risotto alla Milanese” to w zasadzie risotto szafranowe. Różnica polega na tym, że przyrządzane jest na podsmażonym szpiku wołowym. Bardzo często podawane jest z Zobacz więcej
Wielokrotnie już byłam proszona, dosłownie o jakikolwiek przepis na jesiotra. Po raz pierwszy tę rybę spróbowałam przypadkowo w Polsce. Jesiotr pojawił się domu mojej teściowej, jako wynik Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
5 ćwiartka podroby

5 ćwiartka podroby 1570

bycze jądra cynaderki - nerki cielęce flaki gulasz z żołądków drobiowych nóżki wieprzowe w galarecie serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka Zobacz więcej
Dziś dzień przepełniony miłością. Dzień urodzin mojej Córeczki. Jeszcze chwila i stanie się całkiem dorosła... Dla Ciebie serce z owoców leśnych i ażurowa dekoracja z karmelu. Najprostsza z Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Gicz cielęca po mediolańsku

Gicz cielęca po mediolańsku 1242

Zaczynając przygodę z kawałkiem mięsa, którego nigdywcześniej sięnie przygotowywało, najlepiejzacząć od klasyki.Zanim przejdziemy do przepisu warto wiedzieć, że mięso giczy wołowej lub cielęcej Zobacz więcej
Chimek
Chimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuryer Cyniczny
Gzelce a sprawa (staro)polska

Gzelce a sprawa (staro)polska 150

To straszne, że uprawiam częściowy recykling, ale chodził ten temat za mną już od jakiegoś czasu. To znaczy – chodził o tyle, że chciałem o tym napisać na kuchennym blogasku, z racji że dawno nie było Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gicz jagnięca duszona

Gicz jagnięca duszona 169

Gicz/goleń składa się z wielu mięśni, jest bardzo soczysta i kleista. Świetnie nadaje się do gotowania i duszenia. 2 jagnięce gicze, oliwa do smażenia, 2 cebule, 3 – 4 ząbki czosnku, 8 filecików Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Risotto alla milanese

Risotto alla milanese 46

Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, w ramach akcji "Cisowianka. Gotujmy zdrowo - mniej soli!". Razem z czterema koleżankami blogerkami Martą, Sylwią, Pauliną i Edytą pod okiem Sebastiana Zobacz więcej
I nie udało mi się wystartowac, choc taki miałam plan. Kontuzje i choroba stanęły na drodze...Ale byłam przy mecie i kibicowałam w koszulce Druzyny Szpiku. Atmosfera cudna, choc wiadomosc o Pawle Zobacz więcej