żeberka duszone w winie

{{headerMessage}}
Dzisiaj na obiad mieliśmy duszone żeberka wołowe. Po angielsku nazywają się one ‘short ribs’ i jak wskazuje nazwa, są krótkie. Sąto zazwyczaj kwadraciki mięsa z kością. Tutaj w Stanach są bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żeberka jadam rzadko, bo są raczej tłuste i mają swój charakterystyczny smak, na którym mam ochotę tylko czasami. Grzyby za to uwielbiam z całego serduszka, a i sosami z dodatkiem wina nie wzgardzę. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina olej z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
{{headerMessage}}
500 g żeberek 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku pół szkl czerwonego wina 2 łyżeczki brązowego cukru majeranek bazylia sól pieprz 400 ml wywaru wołowo drobiowego lub rosołu tłuszcz do smażenia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po szaleństwach świątecznych i sylwestrowych chce mi się dziś zwyczajnego, domowego obiadku - myślę nad mięsem duszonym w sosie. Jako że mamy już Nowy Rok, zebrałam tutaj moim zdaniem najciekawsze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
600 g żeberek w jednym kawałku pół szkl wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 cebula 3 ząbki czosnku mięta lubczyk chili sól pieprz 1 łyżka smalcu Żeberka umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać smalec, włożyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubimy fasolkę po bretońsku i średnio dwa razy na kwartał gościna naszym stole. Najczęściej gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
97. Żeberka, kasza gryczana, fasolka szparagowa i sos na winie Obecnie jeżeli robimy na obiad czy kolację żeberka to najczęściej rozpoczynamy przygotowania dzień wcześniej. W warzywnym wywarze mięsko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio mój chłopak namawiał mnie na żeberka. Chciałam zrobić mu przyjemność, więc postanowiłam je przygotować. Zdecydowałam się na pieczone żeberka, ponieważ nie lubię smażonych, gdyż są dla mnie za Zobacz więcej
norbert
norbert Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy z zeszytu Zośki
Duszone żeberka

Duszone żeberka 448

0
{{headerMessage}}
Duszone żeberka Składniki żeberka wieprzowe – 1 kg cebula – 3-4 duże sztuki czosnek – 3-4 ząbki czosnek granulowany – 1 łyżka pieprz czarny – 1 łyżeczka słodka suszona papryka (najlepiej wędzona) – 1 Zobacz więcej
jestsmak
jestsmak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jest Smak
Il Ragύ Di Gennaro

Il Ragύ Di Gennaro 92

0
{{headerMessage}}
mnie (do dwóch porcji) ilości składników. Mięsne ragύ Gennaro Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi” A. Carluccio i G. Contaldo (plus moje zmiany) Składniki na 2 porcje: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Zeberka z dzika duszone

Zeberka z dzika duszone 1810

2
{{headerMessage}}
600 g żeberek z dzika, 80 g słoniny wędzonej (najlepiej z dzika), 2 cebule, gałązka rozmarynu, 10 owoców pieprzu czarnego, 4 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 400 ml bulionu wołowego, 250 ml Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Żeberka po farmersku

Żeberka po farmersku 53

0
{{headerMessage}}
700 g żeberek 1 marchewka 1 cebula 2 jabłka 3 ząbki czosnku pół szkl białego wina wytrawnego 1 szkl wody rozmaryn suszony gałązka rozmarynu świeżego kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela Zobacz więcej
akruka
akruka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie Mi
Żeberka na ostro w miodzie

Żeberka na ostro w miodzie 850

0
{{headerMessage}}
Pikantne, słodkawe, miękkie. Mięso samo odchodzi od kości. Chwilkę marynowałam je w oliwie, miodzie i ostrej papryce. Polecam wszystkim mięsożercom. Składniki: 5-6 żeberek 1-2 łyżki miodu 1/4 szklanki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako że kocham jeść mięsko to dzisiaj znowu mam mięsko ;) POTRZEBUJEMY: 600g żeberka wieprzowe 2 łyżki ocet winny z czerwonego wina 3 łyżki sos sojowy ciemny 2 szczypty rozmaryn 3 łyżeczki przyprawa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żeberka w winno-cebulowym sosie z dużą ilością majeranku. Podawane z młodymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Polecam na obiad, najlepiej z lampką czerwonego wina! Składniki: ok. 1 kg żeberek Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Żeberka nadziewane szparagami

Żeberka nadziewane szparagami 81

0
{{headerMessage}}
suszonego tymianku 100 ml wytrawnego wina 2 ostre papryczki 1 łyżka masła sklarowanego rukola do dekoracji Obierz i ugotuj szparagi al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Mięso pokrój w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i puki co,brak piekarnika. Dziczyzna jest mięsem bardzo specyficznym,nie każdemu przypada do gustu.Sarna jest chuda, przyrządzona z kwaśnymi jabłkami i półwytrawnym winem wypadła naprawdę zacnie:) Zobacz więcej