żeberka w dymie

Żeberka po teksańsku. W sezonie można grillować mięso w naturalnym dymie a zimą podsmażać na patelni grillowej. Pomysł: “moje Gotowanie” marzec 2014 (232) Składniki: 1 kg żeberek marynata: sól, Zobacz więcej
Surowiec -paski żeberek Wykonanie Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i przechowujemy w lodówce po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą Robimy Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Zielony barszcz

Zielony barszcz 37

2
o wędzonkę, to dym także lepiej osiada na porowatej strukturze kości i tłuszczu niż na mięsie. Dobrze jest wziąć to pod uwagę, wybierając wędzonkę dla przyrządzania tych czy innych potraw. Wszystko Zobacz więcej
. Jest to słodki sos, no słodko-kwaśny, a w naszej wesji także lekko pikantny i pachnący wędzonką. Do tego sosu często dodaje się tzw. dym w płynie (liquid smoke), żeby wzmocnić aromat wędzonki Zobacz więcej
odmianę cebuli zwaną Vidalia, która smakiem i słodkością bije na twarz każdą inna cebulę. Cierpkość/kwaśność uzyskuje się przez dodanie octu, winegretu, soku z cytryny, innych sosów z dodatkiem octu. Zobacz więcej
, lecz KAPUŚNIAKIEM NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH. Powinnam zacząć tak: Gdy wieprza karmnego bić będziesz, nakaż masarzowi, by dobrze żebra wywędził. Ja żem swojego czeladnego dobrze przypilnowała (to już Zobacz więcej
Jest taka ekipa Jacek, Łukasz Ania i Wojtek. Nosi ich po całej Polsce, jak już się pojawią to robią dymią ile wlezie. Ostra ekipa która nie daje sobie w kasze dmuchać. Tutaj nie ma lipy, a co robią i Zobacz więcej
kolor i pachnieć wędzonką. Przez 3 dni bigos staropolski podgrzewamy przez ok. 30 minut od zagotowania. Oczywiście nikt nam nie zabroni już go jeść, ale… warto dać mu „dojrzeć”. Podajemy z pajdą Zobacz więcej
Pomysł na dodanie suszonych grzybów do kapuśniaku przyszedł mi do głowy po analizie polskich zup. W pierwszej kolejności był to polski barszcz czerwony (który znacznie różni się od prawdziwego Zobacz więcej
. Polędwica wieprzowa z truflową fantazją, Przemysław Gryz i Krzysztof Pawlik, Restauracja Amber Room Polędwiczki wieprzowe w towarzystwie glazurowanych żeberek w balsamicznej redukcji, serwowane z Zobacz więcej
kzat
kzat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia z pomysłem Karoliny
Żeberka BBQ

Żeberka BBQ 358

0
Dziś na blogu słynne na całym świecie żeberka w sosie barbecue(w skrócie sos BBQ). Sos ten łączy w sobie kwaśne, słodkie i pikantne składniki. U mnie z wyjątkowym dodatkiem, wędzonej śliwki Zobacz więcej
Nie da się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane. Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo Zobacz więcej
700 g wędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dzikie Smaki
Żeberka z warchlaka

Żeberka z warchlaka 30

0
Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - żeberka z warchlaka - sól 20g/kg - pieprz - jałowiec Sposób wykonania: Żeberka tniemy w paski nacieramy solą oraz zmiażdżonymi przyprawami. Układamy Zobacz więcej
Żeberka z warchlaka Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - żeberka z warchlaka - sól 20g/kg - pieprz - jałowiec Sposób wykonania: Żeberka tniemy w paski nacieramy solą oraz zmiażdżonymi Zobacz więcej
. Miejsce całkowicie oddaje klimat programów z cyklu „Bez rezerwacji”Anthony’ego Bourdaina. Malutkie kuchnie, plastikowe krzesełka, unoszący się wpowietrzu dym z grilli, ganiające między nogami koty, Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Bigos

Bigos 1172

1
Nie ma bigosu ekspresowego, tak jak nie można ugotować prawdziwego rosołu na skrzydełkach - i to w pół godziny. Procedury nie przyspieszy szybkowar. Gotowanie bigosu to rytuał. Zima to dla niego Zobacz więcej
, a jak wiemy dymu w mieszkaniu nie powinno być, więc odpadają wszystkie ruszty, gdzie tłuszcz kapie bezpośrednio na węgle wydzielając dym. Wybierz taki grill, który odprowadza tłuszcz na zewnątrz. Zobacz więcej
danae
danae Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zielone ulubione
Wege grill

Wege grill 486

4
Grill to chyba najbardziej mięsna kulinarna dyscyplina. W przeszłości kojarzył mi się z tłustymi kiełbasami, pikantnymi żeberkami a dodatkowo nieprzyjemnym zapachem dymu i załzawionymi oczami. Jakoś Zobacz więcej
Długi weekend trwa, sezon grillowy w pełni, to najlepsza pora na soczyste, pikantne kawałki mięsa uwędzone dymem i jedzone palcami, mowa oczywiście o żeberkach. Ja podałam je dziś w sosie barbecue z Zobacz więcej