żeberka z winem

Dzisiaj na obiad mieliśmy duszone żeberka wołowe. Po angielsku nazywają się one ‘short ribs’ i jak wskazuje nazwa, są krótkie. Sąto zazwyczaj kwadraciki mięsa z kością. Tutaj w Stanach są bardzo Zobacz więcej
To danie jest w całości dziełem mojego męża, który mięsa uwielbia i umie je pysznie przygotowywać. Ja do klubu wielbicieli „sztuki mięsa z sosem”, a już zwłaszcza żeberek, nie należę, więc tylko Zobacz więcej
500 g żeberek 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku pół szkl czerwonego wina 2 łyżeczki brązowego cukru majeranek bazylia sól pieprz 400 ml wywaru wołowo drobiowego lub rosołu tłuszcz do smażenia Zobacz więcej
śliwkami. Poniżej prezentuję prostą i sycącą potrawę, która została przygotowana na podstawie przepisu mojej mamy. Najważniejsze w tym daniu to poprawnie udusić żeberka, żeby nie były twarde. W Zobacz więcej
i puki co,brak piekarnika. Dziczyzna jest mięsem bardzo specyficznym,nie każdemu przypada do gustu.Sarna jest chuda, przyrządzona z kwaśnymi jabłkami i półwytrawnym winem wypadła naprawdę zacnie:) Zobacz więcej
Doskonałe na kolację ze znajomymi :) Wiem, bo wczoraj doskonale się sprawdziły ;) Mięciutkie mięsko, świetnie doprawione, okraszone boczkiem, pieczarkami i świeżą, pachnącą pietruszką. Składniki: 1kg Zobacz więcej
https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Żeberka są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Miękkie, soczyste mięso - łatwo odchodzi od kości. (3 porcje) 450-500g żeberek Zobacz więcej
600 g żeberek w jednym kawałku pół szkl wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 cebula 3 ząbki czosnku mięta lubczyk chili sól pieprz 1 łyżka smalcu Żeberka umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać smalec, włożyć Zobacz więcej
SKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina olej z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na Zobacz więcej
Bigos w świątecznej odsłonie:) Potrzebne składniki: ziele angielskie, kiełbasa, liść laurowy, śliwki suszone, boczek parzony, pieczarki, łopatka, boczek, olej, kapusta kwaszona, główka kapusty Zobacz więcej
Żeberka jadam rzadko, bo są raczej tłuste i mają swój charakterystyczny smak, na którym mam ochotę tylko czasami. Grzyby za to uwielbiam z całego serduszka, a i sosami z dodatkiem wina nie wzgardzę. Zobacz więcej
1 kg żeberek 3 łyżki jarzębiny do mięs 200 ml wina Monte Santi 2 marchewki 1 por 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta oregano szczypta lubczyku pół łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego pieprz Zobacz więcej
97. Żeberka, kasza gryczana, fasolka szparagowa i sos na winie Obecnie jeżeli robimy na obiad czy kolację żeberka to najczęściej rozpoczynamy przygotowania dzień wcześniej. W warzywnym wywarze mięsko Zobacz więcej
Karnawał, czy Walentynki to tylko jedne z wielu okazji, które w ostatnim czasie skłaniają nas do świętowania i wydawania proszonych kolacji. Zazwyczaj wtedy przyrządzamy sprawdzone menu, by uniknąć Zobacz więcej
kilkanaście rozkruszonych jagód jałowca świeżo zmielony czarny pieprz W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym i konfiturą z czerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek Zobacz więcej
W sierpniu byliśmy w Chorwacji. Na jakimś straganie z pamiątkami wypatrzyłam książeczkę kucharską z chorwackimi daniami po angielsku. Zakupiłam ją sobie. Poniżej pierwszy ze znalezionych w niej Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Jesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem z kapustą, raz świeżą a raz kiszoną. Zobacz więcej