żel z czerwonej porzeczki

Wspominałam już pewnie, że Łukasz za naleśniki oddał by wiele :) Lato, sezon owocowy więc jest i kolejna propozycja podania, dla mnie smaczniejsza niż tradycyjne naleśniki z twarogiem. Dobór owoców Zobacz więcej
Frużelina którą ostatnio wykorzystałam jako dodatek do przepysznych bez. Myślę że właśnie dlatego zasługuje na swój osobny wpis. W przypadku porzeczki jak i innych owoców które zawierają wysoką Zobacz więcej
Dżem który z powodzeniem można by nazwać „dary lata”. Dzięki dużej zawartości pektyn nie wymaga dodawania żel-fiksów czy cukrów żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla Zobacz więcej
Jako, że zostałam obdarowania sporą ilością porzeczki zarówno czerwonej, jak i czarnej postanowiłam wyczarować z niej przetwory na jesienną słotę, a także zimowy mrozik. Na pierwszy ogień poszła dziś Zobacz więcej
drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Frużelina porzeczkowa: 250 g czerwonej porzeczki 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Zobacz więcej
borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Zobacz więcej
Zainspirowała mnie Kwestia Smaku. Ale u nas zdecydowanie odpadł kokos - mąż nie przepada, a to w końcu jego imieninowy. Krem z mascarpone... tym razem mnie nie odpowiadał. I tak powstała inna wersja, Zobacz więcej
Zobaczyłam ten przepis przeglądając swoje archaiczne zbiory, akurat miałam i czereśnie, i porzeczki; skusiłam się. To taka mikstura-niespodzianka:) Wygląda jak zatopione w żelu wiśnie, trudno się Zobacz więcej
, jeżyny, maliny, jagody, truskawki, czarne porzeczki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Wiśnie: wiśnie, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Zobacz więcej
Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Frużelina z owoców lata przygotowana z borówki amerykańskiej,brzoskwiń, nektarynek, śliwek,moreli, czarnej, Zobacz więcej
Osz! Jąkam się! Ale jak nie, skoro usta po brzegi wypchane są czereśniami i innymi ogrodowymi skarbami? ;) Czerwone (bardzo, bardzo!) czereśnie, porzeczki, truskawki.. Lato ma plusy. Lato jest kul. Zobacz więcej
. Tort zrobiłam tradycyjnie, biszkopt z 7 jajek, krem budyniowo-masłowy jeden czekoladowy drugi śmietankowy. Przełożyłam kremem czekoladowym i dżemem z czerwonej porzeczki. Na górę dałam śmietankowy Zobacz więcej
w pektynę - jeżeli nie są przejrzałe, posiadają odpowiednią ilość pektyny i kwasu aby uformować żel tylko przy dodatku cukru: czarne porzeczki czerwone porzeczki agrest żurawina śliwki mirabelki Zobacz więcej
szklanki surowej kaszy quinoa zmielonej w młynku do kawy pół szklanki mąki z cieciorki pół szklanki pestek dyni szklanka czerwonych porzeczek, świeżych lub zamrożonych 2/3 szklanki cukru trzcinowego Zobacz więcej
Agata gotuje
Agata gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agata gotuje
Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa 117

0
kg czerwonych porzeczek. Uderzona falą upału załamałam rączęta i z musu zrobiłam dżem wiśniowy i frużelinę, dżem i chutney z porzeczek, po czym w te pędy uciekłam z miasta. Ledwo słoiki wystygły, już Zobacz więcej
miodu, a od niego już bliska droga do własnoręcznie robionych przetworów. Poza tym, jeżeli nie pozabijacie się z przyszłym współmałżonkiem przy iskaniu porzeczek i agrestu, to jest szansa, że Zobacz więcej
Jest to stosunkowo prosty tort,ale efektowny. U mnie powstał z okazji dnia Mamy,ale także można go zrobić na urodziny czy komunię. Jest mocno owocowy i śmietanowy,ale taki właśnie ma być. Wykonany na Zobacz więcej
a później podziel się w komentarzu :) Składniki Truskawki 500 g 4 łyżki Rabarbar czerwony Zentis 2 łyżki Czarna i czerwona porzeczka Zentis 1 łyżka Wiśnia w żelu Zentis dwie łyżeczki Miód cynamonowy Zobacz więcej
Składniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 Zobacz więcej
wody łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 750g serka mascarpone 250g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 200g zmielonych migdałów 2 łyżki amaretto Frużelina porzeczkowa: Zobacz więcej