żeliwny

To mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Zobacz więcej
Gofry z żeliwnej gofrownicy - jeszcze można takie kupić Gofry pieczone na wsi na płycie kaflowej i jak to na wsi nikt nie bawi się w mierzenie i ważenie, więc przepis „na oko”, ale zawsze wychodzi. Zobacz więcej
Jak upiec dobry chleb? Oczywiście najlepiej w piecu chlebowym. Ale cóż? Ilu z Was to jego szczęśliwi posiadacze... Moja Babcia mówiła: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma... W żeliwnym Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Garnek żeliwny i chleb

Garnek żeliwny i chleb 465

1
Garnek żeliwny kupiłam będąc jeszcze w Londynie, ale że jest strasznie ciężki do podręcznego bagażu nie miał szansy się zmieścić, przyjechał w związku z tym później :) pierwszy chleb upiekłam w nim Zobacz więcej
Na dnie garnka żeliwnego układam paski pietruszki, marchew, pokrojony seler i skrapiam oliwą, dodaję cząber i mieszam ręką tak, żeby warzywa były delikatnie pokryte oliwą. Przekrajam główkę czosnku na Zobacz więcej
Wpis obiecany :). Jestem przekonana, że kiedy po raz pierwszy wypróbujecie ten sposób pieczenia chleba nie będziecie chcieli piec go w żaden inny sposób. Przygotowanie ciasta (wcale nie trzeba go Zobacz więcej
Witajcie dzisiaj przepis na świetny, cudownie pachnący, pyszny i bardzo prosty domowy chleb, pieczony w garnku żeliwnym. Pomysł zaczerpnięty z programu „Tajemniczy składnik” Składniki: 500 g mąki + 1 Zobacz więcej
Kasię i dlatego to Jej przepis lekko zmodyfikowałam. Chleb wyszedł świetny, z chrupiącą skórką (oj, jak bardzo chrupiącą), następnego dnia doskonale nadawał się nadal do jedzenia. W sumie to fajna Zobacz więcej
bardziej wyrośnięte i wypieczone. Dlatego postanowiłam skorzystać z tego przepisu, wykorzystującego do wykonania chlebka patelnię żeliwną. Patelni takiej nie posiadam, ale od czego jest żeliwny wok Zobacz więcej
Zawsze powtarzam, że moją ulubioną metodą wypiekania chleba jest ta, która wymaga użycia żeliwnego garnka. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze, do której rozgrzewa się garnek uzyskujemy jakby „mini Zobacz więcej
Niedawno temu publikowaliśmy przepis na pszenny chleb z naczynia żeliwnego. Na tym samym pomyśle oparłem teraz chleb dyniowy. My zawsze wszystko mamy na zapas zamrożone, więc dynię również mieliśmy. Zobacz więcej
W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą Zobacz więcej
pieczywo. Będziemy robić mój ulubiony chleb. Wymyśliłem go jakieś 2 miesiące temu i od tego czasu co 2-3 dni gości w naszym domu. Jeszcze nigdy nie piekłem tyle razy tego samego chleba. Właściwie już Zobacz więcej
Bardzo smaczny chleb pszenno - żytni na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku, który dzięki temu na lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Chleb pszenno Zobacz więcej
karkówki ulubione przyprawy (u mnie tym razem majeranek, sól, pieprz i słodka papryka wędzona -> polecam ten typ do domowych wędlin!) + 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula (jeśli lubimy lekko Zobacz więcej
do koszyka do wyrastania chleba i odstawiamy przykryty na 1-1/5 godziny w ciepłym miejscu lub na 12 godzin do lodówki. Chleb przekładamy do garnka żeliwnegonagrzanego w piekarniku do 250 stopni. Zobacz więcej
. CHLEB (NA ZAKWASIE) Z GARNKA ŻELIWNEGO Składniki (1 duży chleb): 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 5 łyżek aktywnegozakwasu żytniego 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 Zobacz więcej
Najlepszy chlebek jaki dotychczas piekłam. Przyczyny są dwie: garnek żeliwny i niesamowita metoda "No knead bread" Jima Laheya. O "chlebach bez wyrabiania" rozpisały się kulinarne blogi, więc wspomnę Zobacz więcej
W święta obchodzę urodziny, z tej okazji zawsze zapraszam do siebie grupkę znajomych. W tym roku zostałam obdarowana masą wspaniałych prezentów jak wymarzony robot kuchenny, roczną prenumeratę gazety Zobacz więcej
Kolejny chleb bez zagniatania, pieczony w garnku żeliwnym tym razem z dodatkiem mąki żytniej. Również do tego chleba nie jest potrzebny zakwas, wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki Zobacz więcej