żeliwnym

{{headerMessage}}
To mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gofry z żeliwnej gofrownicy - jeszcze można takie kupić Gofry pieczone na wsi na płycie kaflowej i jak to na wsi nikt nie bawi się w mierzenie i ważenie, więc przepis „na oko”, ale zawsze wychodzi. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak upiec dobry chleb? Oczywiście najlepiej w piecu chlebowym. Ale cóż? Ilu z Was to jego szczęśliwi posiadacze... Moja Babcia mówiła: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma... W żeliwnym Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Garnek żeliwny i chleb

Garnek żeliwny i chleb 498

1
{{headerMessage}}
Garnek żeliwny kupiłam będąc jeszcze w Londynie, ale że jest strasznie ciężki do podręcznego bagażu nie miał szansy się zmieścić, przyjechał w związku z tym później :) pierwszy chleb upiekłam w nim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na dnie garnka żeliwnego układam paski pietruszki, marchew, pokrojony seler i skrapiam oliwą, dodaję cząber i mieszam ręką tak, żeby warzywa były delikatnie pokryte oliwą. Przekrajam główkę czosnku na Zobacz więcej
Nette7
Nette7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka smaku
Chleb pieczony w garnku żeliwnym

Chleb pieczony w garnku żeliwnym 318

0
{{headerMessage}}
Wpis obiecany :). Jestem przekonana, że kiedy po raz pierwszy wypróbujecie ten sposób pieczenia chleba nie będziecie chcieli piec go w żaden inny sposób. Przygotowanie ciasta (wcale nie trzeba go Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witajcie dzisiaj przepis na świetny, cudownie pachnący, pyszny i bardzo prosty domowy chleb, pieczony w garnku żeliwnym. Pomysł zaczerpnięty z programu „Tajemniczy składnik” Składniki: 500 g mąki + 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kasię i dlatego to Jej przepis lekko zmodyfikowałam. Chleb wyszedł świetny, z chrupiącą skórką (oj, jak bardzo chrupiącą), następnego dnia doskonale nadawał się nadal do jedzenia. W sumie to fajna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bardziej wyrośnięte i wypieczone. Dlatego postanowiłam skorzystać z tego przepisu, wykorzystującego do wykonania chlebka patelnię żeliwną. Patelni takiej nie posiadam, ale od czego jest żeliwny wok Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zawsze powtarzam, że moją ulubioną metodą wypiekania chleba jest ta, która wymaga użycia żeliwnego garnka. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze, do której rozgrzewa się garnek uzyskujemy jakby „mini Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niedawno temu publikowaliśmy przepis na pszenny chleb z naczynia żeliwnego. Na tym samym pomyśle oparłem teraz chleb dyniowy. My zawsze wszystko mamy na zapas zamrożone, więc dynię również mieliśmy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pieczywo. Będziemy robić mój ulubiony chleb. Wymyśliłem go jakieś 2 miesiące temu i od tego czasu co 2-3 dni gości w naszym domu. Jeszcze nigdy nie piekłem tyle razy tego samego chleba. Właściwie już Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo smaczny chleb pszenno - żytni na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku, który dzięki temu na lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Chleb pszenno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
karkówki ulubione przyprawy (u mnie tym razem majeranek, sól, pieprz i słodka papryka wędzona -> polecam ten typ do domowych wędlin!) + 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula (jeśli lubimy lekko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do koszyka do wyrastania chleba i odstawiamy przykryty na 1-1/5 godziny w ciepłym miejscu lub na 12 godzin do lodówki. Chleb przekładamy do garnka żeliwnegonagrzanego w piekarniku do 250 stopni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. CHLEB (NA ZAKWASIE) Z GARNKA ŻELIWNEGO Składniki (1 duży chleb): 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 5 łyżek aktywnegozakwasu żytniego 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najlepszy chlebek jaki dotychczas piekłam. Przyczyny są dwie: garnek żeliwny i niesamowita metoda "No knead bread" Jima Laheya. O "chlebach bez wyrabiania" rozpisały się kulinarne blogi, więc wspomnę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W święta obchodzę urodziny, z tej okazji zawsze zapraszam do siebie grupkę znajomych. W tym roku zostałam obdarowana masą wspaniałych prezentów jak wymarzony robot kuchenny, roczną prenumeratę gazety Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny chleb bez zagniatania, pieczony w garnku żeliwnym tym razem z dodatkiem mąki żytniej. Również do tego chleba nie jest potrzebny zakwas, wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki Zobacz więcej