Przepis na żeliwnym

Bodylicious
Bodylicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bodylicious
#1 garnek żeliwny

#1 garnek żeliwny 934

Zacznę od tego, że do niedawna wcale nie miałam za dużego pojęcia co to jest garnek żeliwny (patelnia żeliwna brzmiała bardziej znajomo), więc jeśli wy nie wiecie nadal – nie przejmujcie się. Wszystko Zobacz więcej
To mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Zobacz więcej
Jak upiec dobry chleb? Oczywiście najlepiej w piecu chlebowym. Ale cóż? Ilu z Was to jego szczęśliwi posiadacze... Moja Babcia mówiła: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma... W żeliwnym Zobacz więcej
Nette7
Nette7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka smaku
Chleb pieczony w garnku żeliwnym

Chleb pieczony w garnku żeliwnym 347

Wpis obiecany :). Jestem przekonana, że kiedy po raz pierwszy wypróbujecie ten sposób pieczenia chleba nie będziecie chcieli piec go w żaden inny sposób. Przygotowanie ciasta (wcale nie trzeba go Zobacz więcej
Żeliwo. Nie wchłania zapachów, nie pochłania wilgoci, nie tworzą się na nim plamy i przebarwienia. Wyjątkowo twarde, nie szczerbi się i nie rysuje. Żeliwne garnki, brytfanny, płyty i patelnie to Zobacz więcej
Ten piękny bochen wypiekałam w żeliwnym garnku. Tak w końcu udało mi się zakupić piękny, żeliwny, pięciolitrowy garnek żeliwny. Wiele razy oglądałam zdjęcia chlebów pieczonych w garnku żeliwnym i Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Garnek żeliwny i chleb

Garnek żeliwny i chleb 516

Garnek żeliwny kupiłam będąc jeszcze w Londynie, ale że jest strasznie ciężki do podręcznego bagażu nie miał szansy się zmieścić, przyjechał w związku z tym później :) pierwszy chleb upiekłam w nim Zobacz więcej
Najlepszy chlebek jaki dotychczas piekłam. Przyczyny są dwie: garnek żeliwny i niesamowita metoda "No knead bread" Jima Laheya. O "chlebach bez wyrabiania" rozpisały się kulinarne blogi, więc wspomnę Zobacz więcej
Jak co weekend znowu mamy Wypiekanie na śniadanie. Czyli wspólna akcja blogerów kulinarnych. Spotykamy się wirtualnie (czyli każdy przy swoim piekarniku) i robimy jakiś z góry zadany temat. Dzisiaj my Zobacz więcej
Pstrąg jest bardzo łatwy do przyrządzenia na płycie żeliwnej, a dodatek aromatycznych ziół sprawia, że z chęcią będziemy powracać do tak przyrządzonego pstrąga. Składniki: 1 duży, lub 2 małe świeże Zobacz więcej
Jak czyścić i konserwować patelnie żeliwne? - Pasja Smaku Strona główna O mnie W mediach Kontakt | Współpraca Toggle navigation Kuchnia Śniadania Przystawki Zupy Obiady Pieczywo Przetwory Przyprawy Zobacz więcej
Prażonka, pieczonka, duszonka, maścipula, kociołek - jak zwał, tak zwał - najważniejsze że pyszne to danie! Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub łódeczki z dodatkiem boczku, Zobacz więcej
Na początku myślałam o napisaniu klasycznej recenzji produktu jakim jest owalny garnek żeliwny Staub , ale rozmyśliłam się. Dlaczego? Natchnęła mnie jedna z rozmów z moim kolegą. Ja mu ochy i achy o Zobacz więcej
Niedawno temu publikowaliśmy przepis na pszenny chleb z naczynia żeliwnego. Na tym samym pomyśle oparłem teraz chleb dyniowy. My zawsze wszystko mamy na zapas zamrożone, więc dynię również mieliśmy. Zobacz więcej
Zawsze powtarzam, że moją ulubioną metodą wypiekania chleba jest ta, która wymaga użycia żeliwnego garnka. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze, do której rozgrzewa się garnek uzyskujemy jakby „mini Zobacz więcej
Zdjęcia były niestety robione na szybko, bo musiałam spieszyć się z obiadem :). Naan to indyjski chleb typu flatbread. Pieczony jest w specjalnym glinianym piecu zwanym tandoor, nagrzewanym do bardzo Zobacz więcej
Nie znałam takiej metody pieczenia chleba. Trafiłam jednak przez przypadek na bloga Nakryty Stoliczek, gdzie właścicielka zachwala bardzo chleb upieczony właśnie w garnku. Zmieniłam przepis Zobacz więcej
Witajcie dzisiaj przepis na świetny, cudownie pachnący, pyszny i bardzo prosty domowy chleb, pieczony w garnku żeliwnym. Pomysł zaczerpnięty z programu „Tajemniczy składnik” Składniki: 500 g mąki + 1 Zobacz więcej
Kociołek na ognisko to naczynie, które od z roku na rok zyskuje na popularności. Z jego pomocą można wykonać wiele potraw o naprawdę niepowtarzalnym smaku. Dodatkowo przygotowanie dań to dobry Zobacz więcej
W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą Zobacz więcej