żeliwnym

Jak upiec dobry chleb? Oczywiście najlepiej w piecu chlebowym. Ale cóż? Ilu z Was to jego szczęśliwi posiadacze... Moja Babcia mówiła: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma... W żeliwnym Zobacz więcej
Chleb który dziś proponuję jest pyszny, aromatyczny z jakże ważną dla naszego organizmu kurkumą i wypiekany w garnku żeliwnym. Trochę się kruszy ale i tak jest znakomity w smaku. Nie doczeka momentu Zobacz więcej
Nette7
Nette7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka smaku
Chleb pieczony w garnku żeliwnym

Chleb pieczony w garnku żeliwnym 336

Wpis obiecany :). Jestem przekonana, że kiedy po raz pierwszy wypróbujecie ten sposób pieczenia chleba nie będziecie chcieli piec go w żaden inny sposób. Przygotowanie ciasta (wcale nie trzeba go Zobacz więcej
Zawsze powtarzam, że moją ulubioną metodą wypiekania chleba jest ta, która wymaga użycia żeliwnego garnka. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze, do której rozgrzewa się garnek uzyskujemy jakby „mini Zobacz więcej
Otrzymuję sporo listów z prośbami o różnego typu porady dotyczące pieczenia chleba w garnku żeliwnym, postanowiłam więc poświęcić temu tematowi osobny post. Nie jestem w tym względzie żadnym guru, ale Zobacz więcej
Pyszny chleb na zakwasie pieczony w zeliwnym garnku. Z chrupiaca skorka i miazszem o regularnych, malych dziurkach (moj chleb jest bardzo mocno wypieczony poniewaz wlasnie takie lubimy:) Nie wymaga Zobacz więcej
Lubie piec chleby w zeliwnym garnku. To taka mala odmiana od tradycyjnego pieczenia. Nie trzeba skladac ciasta chlebowego, formowac bochenka i zostawiac go do wyrastania w koszyku. Jedyne co nam Zobacz więcej
Bardzo smaczny chleb pszenno - żytni na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku, który dzięki temu na lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Chleb pszenno Zobacz więcej
Składniki: 230g aktywnego zakwasu żytniego 70g letniej wody 150g letniego mleka (jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche można dodać trochę więcej) 25g oleju 140g mąki żytniej 400g maki pszennej 2 płaskie Zobacz więcej
Przepyszny chleb o fantastycznej grubej chrupiącej skórce. Gdy znalazłam ten przepis na Kwestii Smaku. Chlebsposobem przygotowania bardzo przypomina pieczony wcześniej przeze mnie chleb na ziarnku Zobacz więcej
W swoim życiu upiekłam już dziesiątki chlebów, ale pierwszy raz piekłam chleb w żeliwnym garnku i mam wrażenie, że od tej pory będzie to mój ulubiony sposób pieczenia. Chleb jest po prostu Zobacz więcej
Weekend był na Wsi. Nieważne, że w chałupce znów były 4 stopnie, a Pies jak zobaczył, gdzie przyjechał to nawet z samochodu nie chciał wysiąść. Tym razem jednak dość szybko się nagrzało do całych 15 Zobacz więcej
Tego garnka używałam do tej pory tylko do chleba. Z braku większego żaroodpornego naczynia postanowiłam wykorzystać go do upieczenia udźca z indyka - i to był strzał w dziesiątkę :) Przepis: udziec z Zobacz więcej
Ufff ale długi tytuł, ale trzeba było pochwalić się techniką ;) Przepis pochodzi z książki "Chleb" Hamelmana, ale trochę w nim zamieszałam. To znaczy właściwie to nie zamieszałam do niego drożdży, Zobacz więcej
Pamiętacie poprzednią karkówkę? Męczyło mnie, że jest pieczona w rękawie z folii. Trochę pokombinowałam i udało mi się uzyskać jeszcze lepsze efekty bez tegoż akcesorium. Wędlina się ani trochę nie Zobacz więcej
Muszę powiedzieć, że chleby na zakwasie bardzo lubię. Kilkakrotnie próbowałam wyhodować samodzielnie zakwas- niestety z różnych powodów się nie powiodło. Nie należę jednak do osób które łatwo dają za Zobacz więcej
Bodylicious
Bodylicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bodylicious
#1 garnek żeliwny

#1 garnek żeliwny 868

Zacznę od tego, że do niedawna wcale nie miałam za dużego pojęcia co to jest garnek żeliwny (patelnia żeliwna brzmiała bardziej znajomo), więc jeśli wy nie wiecie nadal – nie przejmujcie się. Wszystko Zobacz więcej
Prażonka, pieczonka, duszonka, maścipula, kociołek - jak zwał, tak zwał - najważniejsze że pyszne to danie! Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub łódeczki z dodatkiem boczku, Zobacz więcej
Żeliwo. Nie wchłania zapachów, nie pochłania wilgoci, nie tworzą się na nim plamy i przebarwienia. Wyjątkowo twarde, nie szczerbi się i nie rysuje. Żeliwne garnki, brytfanny, płyty i patelnie to Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Garnek żeliwny i chleb

Garnek żeliwny i chleb 511

Garnek żeliwny kupiłam będąc jeszcze w Londynie, ale że jest strasznie ciężki do podręcznego bagażu nie miał szansy się zmieścić, przyjechał w związku z tym później :) pierwszy chleb upiekłam w nim Zobacz więcej