zielone gąski

Na zielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w Zobacz więcej
Na zielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w Zobacz więcej
Po raz pierwszy zrobiłam zielone gąski. Z przepisu mojej ś.p. babci. Moja mama pamięta doskonale jak bardzo jej smakowały. Babcia podawała je na zimno, ja podałam na ciepło. Do sobotniego obiadu. Zobacz więcej
Po raz pierwszy zrobiłam zielone gąski. Z przepisu mojej ś.p. babci. Moja mama pamięta doskonale jak bardzo jej smakowały. Babcia podawała je na zimno, ja podałam na ciepło. Do sobotniego obiadu. Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Nigdy. Choć jak ją zobaczyłam u Gąski Malwinki to wydawało mi się, że to zupa z dzieciństwa, ale pomyliłam ją z zupą szczawiową (też często mylicie te dwa warzywa?) Zobacz więcej
Bardzo prosta w składniki i bogata w smaku zupa ziemniaczano-grzybowa. Najlepiej smakuje przygotowana z zieleniatek czyli gąsek zielonych, ale można użyć innych twardych grzybów takich jak rydze lub Zobacz więcej
mc_cichy
mc_cichy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lavanna
Księżycowe rogaliki

Księżycowe rogaliki 58

0
kubek cukru kostka masła 4 żółtka kubek zmielonych orzechów Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je tak długo, aż jego kawałki uzyskają wielkość ziarenka zielonego groszku i będą Zobacz więcej
Zacierek używam rzadko. Jednak świetnie sprawdzają się w zupach, które są wodniste. Dzięki temu drobnemu makaronowi zupa staje się bardziej sycąca. A dziś było to bardzo wskazane, bo po wczorajszym Zobacz więcej
mycatcooks
mycatcooks Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Cat Cooks
indyk w zielonkach

indyk w zielonkach 302

0
Podobno zielonki a właściwie gąski zielone, pojawiają się w lesie na koniec sezonu grzybobraniowego. Udało nam się w tym roku zebrać kilka sztuk. Przez wielu są niedoceniane ze względu na dużą ilość Zobacz więcej
, która zaangażowała się w zdobienie liter oliwkami (równie chętnie oliwki podkradała - uwielbia je!). Opowieści naszej posłuchajcie: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (from Biedronka or Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim 408

0
Książka kucharska - Galeria przekąsek środa, 20 marca 2013 14:22 Święta tuż...tuż. A na talerzukrokusy...Przedstawiam Wam moje następne propozycje menu świątecznego. Będzie tego więcej! A dzisiaj Zobacz więcej
. gołąbki, pizzę czy rydze z surówką, ale też klasyki: rydze w śmietanie czy grzyby marynowane. Wkrótce pewnie do tych przepisów dołączę inne z wykorzystaniem chyba najsmaczniejszych i najbardziej Zobacz więcej
Szymanderskiej składniki: 0, 5 kg świeżych gąsek zielonych, 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu, sześć ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki masła, sól, pieprz, łyżka mąki, 1,5 l wody, cebula, 250 g Zobacz więcej
Sześć godzin spacerowania po cudownym lesie, rozkoszowaniem się widokiem wrzosówi w pełnym rozkwicie, cudowne zielone kępy bajkowego mchu, stare mokradła, o tak ! sezon na grzyby uważam za oficjalnie Zobacz więcej
szkoły. Źródło: http://www.spg.olecko.edu.pl/ Pomyślałam, że skoro mamy czerwiec i zbliża się lato, wyciągniemy grilla i poszalejemy kulinarnie na podwórku. Pogoda była jednak dość niepewna, dlatego Zobacz więcej
posty Topinambur z pieca. Cebula, czosnek i świeży rozmaryn. Idealny dressing do zielonej sałaty Wino / Blogi / Zlot Polędwica wołowa i zielone gąski Jarmuż z patelni. Czosnek i Chilli. Newsletter Zobacz więcej
. Starszy postStrona główna Subskrybuj:Komentarze do posta (Atom) Need to translate? Szukaj inspiracji Ładowanie... Moja książka kulinarna Newsletter Google+ Popularne posty Sandacz w galarecie Sos z Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
To jest zapach lasu...

To jest zapach lasu... 89

1
Jałowiec pospolity, wiecznozielony krzew, przybiera formy drzewa i krzewu wiecznie zielonego. Jego igiełki są kłujące, jakby broniły się od intruzów, które chcą zagarnąć jego owoce. Ciekawy, leśny Zobacz więcej
. Gąski to grzyby wyjątkowe. Zamarynowane są boskie. I można je mrozić (nie te zamarynowane, ale surowe). Dopóki śniegi nie przykryją lasu, to zawsze mam nadzieję, że kiedy znów odwiedzę Lucynę, to Zobacz więcej