ziemniaki au gratin

Potrzebny czas: 1 godzina Porcja: 2 osoby Poziom trudności: Łatwy Wydrukuj Autor Wysmakowane 25 czerwca 2017 Ziemniaki au gratin z łososiem w dwóch postaciach (świeży i wędzony) czyli zapiekanka Zobacz więcej
jester0
jester0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kopystką po garach
Gratin-ziemniaki po francusku

Gratin-ziemniaki po francusku 81

Pierwszy raz ten rarytas jadłam dawno,dawno temu, kiedy liczenie kalorii było mi bardziej obce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem i bez wyrzutów sumienia Zobacz więcej
Mimo że w tym daniu dominują słodkie smaki to idealnie gra z pieczonym mięsem i sosem z jego pieczenia. Natomiast jeśli nie jecie mięsa, to świetnie będzie pasować choćby zwykła sałata z winegretem. Zobacz więcej
1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany 20 dag sera typu cheddar 10 dag masła gałka muszkatołowa, sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Śmietanę doprawić Zobacz więcej
« Spaghetti z hummusem z ... Tarta z kremem z limonek » Ziemniaki au gratin czyli francuska klasyka TO jest blog archiwalny zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ Gratin to właściwie sposób Zobacz więcej
Ziemniaki au gratin to tradycyjna, francuska zapiekanka. Danie pochodzi z okolic Dauphine, dlatego też używa się tej nazwy zamiennie z gratin. Samo "gratin" to sposób na zapieczenie warzyw, ale Zobacz więcej
smakikuchenne
smakikuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kuchni z uczuciem
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin 146

Uwielbiam wszelkie zapiekanki, ale mój mąż najbardziej lubi te z ziemniakami. Dzisiaj zrobiłam mu ziemniaki gratin. Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych pyr. Trochę pracy przy Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin 94

Czy ziemniaczana zapiekanka może być dodatkiem do niedzielnego lub nawet świątecznego obiadu? Jak najbardziej. Pod warunkiem, że nie będzie to pierwsza lepsza zapiekanka. Poprosiłam Witka, żeby Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Grzyby "Au Gratin"

Grzyby "Au Gratin" 77

« Pszennne Bułki Śniadaniowe Grzyby "Au Gratin" W tym przypadku Koźlarze, ale sądzę, że każde inne, leśne grzyby się nadadzą. Genialne danie. W smaku przypomina "quiche" nie ma tylko kruchego spodu. Zobacz więcej
Pyszne zapiekane ziemniaki, które stanowią idealny dodatek do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielne danie. Ważne by ziemniaki były pokrojone odpowiednio cienko, najlepiej malakserem, gdyż Zobacz więcej
Wrześniowe wieczory przytrzymują nas dłużej przy stole. Kolacja jest wcześniej, trwa dłużej, drzwi na taras już zamknięte. Na sofie czekają koce... Wszystko dzieje się naturalnie, bez planu. Na stole Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bulwy „au gratin”

Bulwy „au gratin” 23

Bulwy, to nic innego niż modny obecnie topinambur czyli słonecznik bulwiasty. Bulwa pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przyjechała na początku XVII wieku, a w Polsce znana jest od 1730 roku. Zobacz więcej
Szaszłyki uwielbiam, zwłaszcza te z grilla :) Dzisiaj pogoda jest akurat taka żeby pojechać nad jezioro i urządzić porządnego grilla. No ale jeżeli ma się dużo nauki- można zrobić szaszłyki na Zobacz więcej
SKŁADNIKI 600 g ziemniaków 400 ml bulionu warzywnego 50 g parmezanu 5 gałązektymianku oliwa z oliwek sól, pieprz **** INGREDIENTI 600 g di patate 400 ml di brodo vegetale 50 g di parmigiano 5 rametti Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolandminty
GRATIN/Ziemniaki po francusku

GRATIN/Ziemniaki po francusku 572

Gratin to tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków. Jest boska - pachnąca czosnkiem, tymiankiem, delikatnie kremowa... wprost wymarzona na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Oryginalnie Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Ziemniaki

Ziemniaki 31407

Ziemniaki Hasselback Te pieczone ziemniaczki pochodzą z kuchni szwedzkiej. Ciekawy sposób pieczenia powoduje, że są rumiane i chrupiące. Nawet zwykłe ziemniaki mogą zachwycić:) Składniki dla 2 osób: 6 Zobacz więcej
Od ośmiu dni nie mogę się pozbyć sałatki jarzynowej z talerza. Już jej nie chcę a to nie koniec. Sałatka jarzynowa zawsze oznacza jakieś święto, robi się michę pod tradycję i pod gości a potem za Zobacz więcej
Ziemniaki. Zwykłe, niezbyt urodziwe bulwy, które w Polsce najczęściej spotykamy w postaci puree czy wszechobecnych (zazwyczaj niesmacznych) frytkach. Szare i pospolite. Dzięki Julii Child, mojej Zobacz więcej
kasiaole
kasiaole Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie Ole
Dorsz au gratin

Dorsz au gratin 751

Tak naprawde do tego dania potrzebne sa dwa skladniki: dobra ryba i dobry majonez. Dzis postanowilam dodac do majonezu czosnek izielona pietruszke, ale nie jest to konieczne. Dziecinnie prosty Zobacz więcej
Gratin de chou-fleur bechamel au curry INGREDIENS: (pour 4 personnes) 1 gros chou fleur 300 ml de lait 2 c.à soupe de farine 20 g de beurre 1-2 c.à soupe de curry 2 c.à café de paprika doux 70 g de Zobacz więcej