ziemniaki feta

Jeżeli komuś znudziły się zwykłe ziemniaki do obiadu, to niech spróbuje tej wersji zapiekanej z fetą. Podałam je z grillowanymi piersiami z kurczaka i sałatą. Lista zakupów dla 4 osób: 800 g Zobacz więcej
Ziemniaki nie muszą być nudne. :-) Zrobienie ich wymaga nieco więcej zachodu niż w przypadku zwykłych ziemniaków z wody, ale naprawdę warto. W tej formie można podać je do mięsnego obiadu, ale równie Zobacz więcej
Lubię takie szybkie, proste dania, które w połączeniu np. z sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe. Do takich faszerowanych ziemniaków możemy oczywiście sporządzić Zobacz więcej
Pojawiły się młode ziemniaki z eksportu. Udało mi się kupić dość duże okazy celem zrobienia faszerowanych fetą. Ziemniaki okazały się wyśmienite. Jedliśmy je jako dodatek do obiadu mięsnego. Ale mogą Zobacz więcej
Nazwaliśmy te placuszki dukacikami. Są bardzo miękkie i delikatne w środku, lekkie, mimo tego, iż smażone - polecam smażyć na oliwie. Moi chłopcy rzucili się na nie jak na prawdziwe złote dukaty:) Zobacz więcej
Jeżeli znudziły się Wam ziemniaki do obiadu w formie gotowanej to polecam zapiec je z serem feta. Dla ziemniaczanych smakoszy polecam tą formę podania również bez dodatków w postaci mięs. Ja je dziś Zobacz więcej
Składniki: - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 cebula - 2-3 ziemniaki - 1/2 czerwonej papryki - 1 ząbek czosnku - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy - 1-2 szklanki bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy - 1 Zobacz więcej
Dziś zapraszam na proste kotleciki z ziemniaków. Do ich przygotowania można użyć puree pozostałe z obiadu. I jakikolwiek ser. Ja dodałam fetę, ale myślę, że każdy inny będzie równie dobrze pasował. Zobacz więcej
Proste do wykonania, kuszące smakiem, ziemniaki w mundurkach nadziewane masą szpinakową z dodatkiem słonego sera feta ;) W wersji dla mięsożernych nadzienie można wzbogacić o wędlinę, kiełbasę czy Zobacz więcej
Maj, czerwiec, lipiec to najwspanialsze miesiące w roku! A dlaczego? Powód jest jeden: pyszne nowalijki, sezonowe warzywa i owoce! Na botwinkę z utęsknieniem czekam cały rok, by móc cieszyć się pyszną Zobacz więcej
Wreszcie chwila wytchnienia między egzaminami, tak więc dzielę się z Wami przepisem, który przygotowałam dawno temu, a nie było okazji by go opublikować. Danie banalnie proste, ale dzięki temu pyszne! Zobacz więcej
Tarty na francuskim cieście z dodatkiem konfitury cebulowej, gotowanych ziemniaków pokrojonych na plasterki, szynki parmeńskiej, sera feta i ziół. Tarta z karmelizowaną cebulą, ziemniakami i fetą to Zobacz więcej
Składniki: 4 młode ziemniaki 4 łyżki kremówki 100 g sera fety 2 łyżki posiekanego szczypiorku 300 g szpinaku 1 łyżka masła Szczypta papryki Ugotowane ziemniaki pokrajać w plastry. Do miski wbić jajka, Zobacz więcej
Składniki: ziemniaki 30 dkg mięsa mielonego 1/2 opakowania sera feta 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka natka pietruszki koperek olej Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w Zobacz więcej
Po świątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Składniki: 6 dużych Zobacz więcej
Ciasto na pierogi z przepisu na pierogi ze szpinakiem. Nadzienie: ok. 450 g ziemniaków 110 g sera feta średniej wielkości cebula 1/2 czerwonej papryki pieprz czarny, pieprz ziołowy, oregano, zioła Zobacz więcej
Proponuję bardzo szybką i łatwą w przygotowaniu przystawkę, do której potrzebne nam tylko : 4 ziemniaki mniej więcej takiej samej wielkości pół łyżki masła przyprawa do ziemniaków, sól , pieprz , oraz Zobacz więcej
A na obiad dzisiaj była tarta. Ale taka trochę inna tarta. Z dwoma płatami ciasta francuskiego i nadzieniem trochę jak z pierogów ruskich. Mało warzyw. Konkretna. Smaczna, ale musi być podawana z Zobacz więcej
PIECZONE PIEROGI Z FETĄ ZIEMNIAKAMI I POREM SKŁADNIKI NA CIASTO: * 100 gram mąki żytniej * 200 gram żytniej razowej * 200 gram mąki pszennej * 100 gram masła * 2 jajka * 3 Łyżki kwaśniej śmietany * Zobacz więcej
Danie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych Zobacz więcej