ziemniaki gratin

Potrzebny czas: 1 godzina Porcja: 2 osoby Poziom trudności: Łatwy Wydrukuj Autor Wysmakowane 25 czerwca 2017 Ziemniaki au gratin z łososiem w dwóch postaciach (świeży i wędzony) czyli zapiekanka Zobacz więcej
jester0
jester0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kopystką po garach
Gratin-ziemniaki po francusku

Gratin-ziemniaki po francusku 80

Pierwszy raz ten rarytas jadłam dawno,dawno temu, kiedy liczenie kalorii było mi bardziej obce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem i bez wyrzutów sumienia Zobacz więcej
Mimo że w tym daniu dominują słodkie smaki to idealnie gra z pieczonym mięsem i sosem z jego pieczenia. Natomiast jeśli nie jecie mięsa, to świetnie będzie pasować choćby zwykła sałata z winegretem. Zobacz więcej
smakikuchenne
smakikuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kuchni z uczuciem
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin 146

Uwielbiam wszelkie zapiekanki, ale mój mąż najbardziej lubi te z ziemniakami. Dzisiaj zrobiłam mu ziemniaki gratin. Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych pyr. Trochę pracy przy Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin 94

Czy ziemniaczana zapiekanka może być dodatkiem do niedzielnego lub nawet świątecznego obiadu? Jak najbardziej. Pod warunkiem, że nie będzie to pierwsza lepsza zapiekanka. Poprosiłam Witka, żeby Zobacz więcej
Pyszne zapiekane ziemniaki, które stanowią idealny dodatek do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielne danie. Ważne by ziemniaki były pokrojone odpowiednio cienko, najlepiej malakserem, gdyż Zobacz więcej
Wrześniowe wieczory przytrzymują nas dłużej przy stole. Kolacja jest wcześniej, trwa dłużej, drzwi na taras już zamknięte. Na sofie czekają koce... Wszystko dzieje się naturalnie, bez planu. Na stole Zobacz więcej
SKŁADNIKI 600 g ziemniaków 400 ml bulionu warzywnego 50 g parmezanu 5 gałązektymianku oliwa z oliwek sól, pieprz **** INGREDIENTI 600 g di patate 400 ml di brodo vegetale 50 g di parmigiano 5 rametti Zobacz więcej
1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany 20 dag sera typu cheddar 10 dag masła gałka muszkatołowa, sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Śmietanę doprawić Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolandminty
GRATIN/Ziemniaki po francusku

GRATIN/Ziemniaki po francusku 572

Gratin to tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków. Jest boska - pachnąca czosnkiem, tymiankiem, delikatnie kremowa... wprost wymarzona na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Oryginalnie Zobacz więcej
Ziemniaki. Zwykłe, niezbyt urodziwe bulwy, które w Polsce najczęściej spotykamy w postaci puree czy wszechobecnych (zazwyczaj niesmacznych) frytkach. Szare i pospolite. Dzięki Julii Child, mojej Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Ziemniaki

Ziemniaki 31405

Ziemniaki Hasselback Te pieczone ziemniaczki pochodzą z kuchni szwedzkiej. Ciekawy sposób pieczenia powoduje, że są rumiane i chrupiące. Nawet zwykłe ziemniaki mogą zachwycić:) Składniki dla 2 osób: 6 Zobacz więcej
Klasyczne gratin było już tutaj : klik . Dziś wersja wzbogacona gruszką :) Lista zakupów dla 4 osób na formę o średnicy 25 cm: 6 dużych ziemniaków (po obraniu ok. 800 g) 2 średnie gruszki sól, pieprz Zobacz więcej
Gratin czyli zapiekane warzywa na sposób francuski. Można zapiekać właściwie każdy rodzaj warzyw. Najsłynniejszy jednak jest przyrządzony z ziemniaków. Gratin może być daniem głównym lub dodatkiem do Zobacz więcej
« Spaghetti z hummusem z ... Tarta z kremem z limonek » Ziemniaki au gratin czyli francuska klasyka TO jest blog archiwalny zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ Gratin to właściwie sposób Zobacz więcej
Co to jest gratin? Gratin to właściwie sposób pieczenia warzyw, pokryte rumianą skorupką sera, która tworzy się podczas zapiekania i okraszone przyprawami. Pochodzi z kuchni francuskiej. Zobacz więcej
a-garden-a
a-garden-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BalkonoweGotowanie
Ziemniaki

Ziemniaki 66

Możemy wyróżnić trzy typy ziemniaków: Typ A – ziemniaki sałatkowe, twarde, nie rozpadają się, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i Zobacz więcej
Kupiłam piękną, ciemnozieloną główkę włoskiej kapusty i musiałam ją jakoś sensownie zagospodarować. A jako, że zimą mam wielką ochotę na dania z kategorii tych „nie najlżejszych”, ziemniaki gratin Zobacz więcej
Fiordiligi
Fiordiligi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lisiecka Przystań
Gratin

Gratin 128

Takie proste, a dla mnie nowość! A było tak...Wędrowałam sobie po blogach kulinarnych, szukając, tym razem konkretnej (czyt. niesłodkiej), inspiracji kolacyjnej i znalazłam bardzo miłe miejsce - Zobacz więcej
Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych Zobacz więcej