ziemniaki gratin

Uwielbiam wszelkie zapiekanki, ale mój mąż najbardziej lubi te z ziemniakami. Dzisiaj zrobiłam mu ziemniaki gratin. Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych pyr. Trochę pracy przy Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin 88

6
Czy ziemniaczana zapiekanka może być dodatkiem do niedzielnego lub nawet świątecznego obiadu? Jak najbardziej. Pod warunkiem, że nie będzie to pierwsza lepsza zapiekanka. Poprosiłam Witka, żeby Zobacz więcej
Gratin to tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków. Jest boska - pachnąca czosnkiem, tymiankiem, delikatnie kremowa... wprost wymarzona na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Oryginalnie Zobacz więcej
Wrześniowe wieczory przytrzymują nas dłużej przy stole. Kolacja jest wcześniej, trwa dłużej, drzwi na taras już zamknięte. Na sofie czekają koce... Wszystko dzieje się naturalnie, bez planu. Na stole Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Gratin z ziemniaków

Gratin z ziemniaków 121

0
Gratin z ziemniaków Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Sałatka z grillowanym kurczakiem, arbuzem, ... Gratin z ziemniaków #we wtorek dookoła świata to moje dzisiejsze wyzwanie. Zapraszam Zobacz więcej
Klasyczne gratin było już tutaj : klik . Dziś wersja wzbogacona gruszką :) Lista zakupów dla 4 osób na formę o średnicy 25 cm: 6 dużych ziemniaków (po obraniu ok. 800 g) 2 średnie gruszki sól, pieprz Zobacz więcej
Gratin Dauphinois to jedno z tradycyjnych dańkuchni francuskiej, wywodzące się z południowo-wschodniego regionu Francji,Dauphiné. Danie to, najprościej określić można, jako zapiekanka z ziemniaków. W Zobacz więcej
Kupiłam piękną, ciemnozieloną główkę włoskiej kapusty i musiałam ją jakoś sensownie zagospodarować. A jako, że zimą mam wielką ochotę na dania z kategorii tych „nie najlżejszych”, ziemniaki gratin Zobacz więcej
« Spaghetti z hummusem z ... Tarta z kremem z limonek » Ziemniaki au gratin czyli francuska klasyka TO jest blog archiwalny zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ Gratin to właściwie sposób Zobacz więcej
Byłam w Paryżu dwa lata temu i naprawdę nie wiem jak to się stało, że nie spróbowałam Gratin dauphinois - ziemniaczanej zapiekanki wywodzącej się z południowo-wschodniej części Francji. Kiedyś Zobacz więcej
odpowiednie do wzięcia na wiosenny wypad. Gratin z ziemniakami i kurczakiem Składniki: 200 g piersi z kurczaka 5 średniej wielkości ziemniaków 8 jajek 1 cebula 150-200 g sera typu emmentaler 2 Zobacz więcej
Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych Zobacz więcej
Ziemniaki au gratin to tradycyjna, francuska zapiekanka. Danie pochodzi z okolic Dauphine, dlatego też używa się tej nazwy zamiennie z gratin. Samo "gratin" to sposób na zapieczenie warzyw, ale Zobacz więcej
Bedąc w UK przekonuję się, że czasem do zrobienia smacznego, treściwego dania wystarczą proste, ogólnodostępne składniki. Zapiekanka z ziemniaków i pora, uznawana za tzw. comfort food, świetnie Zobacz więcej
Tweet Dziś przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego, ziemniaki zapiekane z buraczkami ćwikłowymi. Idealne do każdego dania głównego. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „ Zobacz więcej
Pyszne zapiekane ziemniaki, które stanowią idealny dodatek do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielne danie. Ważne by ziemniaki były pokrojone odpowiednio cienko, najlepiej malakserem, gdyż Zobacz więcej
na gałązki rozmarynu. Jest to świetny pomysł na nadanie daniu smaku i aromatu :) Jak zrobić ziemniaki au gratin ??? 4 ziemniaki sałatkowe 100 g śmietany kremówki 50 ml mleka oberwane listki świeżego Zobacz więcej
Tweet Dawno nie jadłam tak pysznych zapiekanych ziemniaków. Przełożone cukinią z tymiankiem i upieczone w mleku pod warstwą sera Gruyère. Danie jest łatwe i absolutnie satysfakcjonujące, ja podaję je Zobacz więcej
ziemniakami, serem pleśniowym, cebulą i gruszką...i jeszcze kawałkiem chorizo, które cudownie wzbogaci każdą potrawę. Tanio i szybko, a wyszło doskonale. Inspirowałam się francuską gratin de pomme de Zobacz więcej
1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany 20 dag sera typu cheddar 10 dag masła gałka muszkatołowa, sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Śmietanę doprawić Zobacz więcej