żołądki okrasy

Mirror
Mirror Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lustrzana kuchnia
Cukinia po bretońsku ;)

Cukinia po bretońsku ;) 59

0
{{headerMessage}}
Są dni,kiedy wracając z pracy po prostu padam na twarz. I nic mi się nie chce. Totalnie. Jest po 17, należałoby zrobić jeszcze "całemnóstworóżnychrzeczy" a w tle majaczy żołądek przyssany do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po trzech tygodniach spędzonych w domu, po Świętach i szpitalu jutro wreszcie wracam do pracy!!! Oczywiście mam obawy, które zawsze pojawiająsię w mojej głowie po tak długiej nieobecności... Ciągle Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Gęsie flaczki na rosole

Gęsie flaczki na rosole 13

0
{{headerMessage}}
Flaczki zwykle robi się z podrobów, najczęściej z żołądków. Natomiast te, które pokażę , są nietypowe. Mam już na blogu flaczki drobiowe na rosole, takie klasyczne, z żołądków kurczaka czy indyka. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne i niezwykle sycące danie cudownie rozgrzewające w mroźny dzień. Aromatyczne przyprawy nadają tej potrawie wyrazistości a mięso z warzywami przykryte apetyczną pierzynką ze zdrowej kaszy Zobacz więcej
krychutek
krychutek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
baba do garu
wpis pierwszy

wpis pierwszy 22

0
{{headerMessage}}
narzędzi) niż karola okrasę (jak w ogóle kucharz może być chudy? coś mnie to nie przekonuje...), tyle że po mnie nikt nie sprząta. wtedy zwykle moja kuchnia wygląda tak: lub tak: zdarza mi się rzucać Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 786

0
{{headerMessage}}
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
możliwość uczestniczyć. Odbyły się one w uroczym dworku-restauracji Krasnodwórw Warszawie. Prowadził je koordynator akcji i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz. Od niego dowiedziałam Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Faszerowane gęsie szyjki

Faszerowane gęsie szyjki 211

0
{{headerMessage}}
szyjki wkladamy farsz, lecz niezbyt ciasno, by szyjki nie popękały. Ja dodatkowo nafaszerowałam skórę z gęsiej piersi i zszyłam ją ciasno sznurkiem. Po nafaszerowaniuzaszyłam dokładnie końcówki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chłodnik to chyba najprostsze i najszybsze danie. Ogranicza nas tylko zawartość lodówki i ... temperatura. W Polsce prawie wszyscy ogórki obierają. Nie za bardzo wiemy dlaczego, ale domyślamy się, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ryby smażenie na wodzie. Czy w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Po świątecznym obżarstwie i sylwestrowych ekscesach wysokoprocentowych, niejednego pewnie sumienie kaloryczne mocno gryzie. Mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, drożdżowe ciasto na langosza - bez ziemniaków. Dziś ciasto, które najczęściej można spotkać na Węgrzech. Odnoszę wrażenie, że jest mniej zapychające, ale jednocześnie na dłużej syci. Wcześniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:) Nasze pierogi były najbardziej pracochłonne, ale w końcu się z nimi uporałyśmy i wszyscy mogliśmy zasiąść do stołu, żeby spróbować tego co stworzyliśmy podczas kilku godzin warsztatów. Najpierw Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nie podróbkę. Ja najbardziej czekałam na zabielaną kwaśnicę, gdyż to jedna z moich ulubionych zup, którą zjadam obowiązkowo, za każdym razem, gdy odwiedzajam Zakopane. Sama zupa była bardzo smaczna, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, że nie będzie łatwa do kupienia. Mimo, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, to trzeba dobrze poszukać na lokalnych bazarkach, albo u producentów. Na Zachodzie, produkty z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w kuchni” D. Lánská). W tym roku , postanowiłam zrobić z kwiatów mniszka, właśnie miodek majowy . Usłyszałam o nim zupełnie niedawno, w programie Karola Okrasy. Dodawał ten specyfik do swoich potraw Zobacz więcej
KrytykKulinarny.pl
KrytykKulinarny.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Krytyk Kulinarny
Bursztynowe Laury

Bursztynowe Laury 340

0
{{headerMessage}}
obnażone a cudaczne produkty natychmiast zdyskwalifikowane. W chwili gdy nasze urażone podniebienia zaczęły przejawiać symptomy zdenerwowania, pojawiła się Halina Łuc ze Słajszewa ze swoim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(trochę też celebrytę) Karola Okrasę oraz przemiłego szefa kuchni Marcina Budynka. Zaczęła się degustacja: zupa rybna z halibuta, krem ze szparagów, zupa z młodej kapusty, rosół królewski, flaczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas na gęsinę – ogłaszają włodarze Kujawsko-Pomorskiego i częstują okrasą, półgęskiem i konfitowanymi udkami. Weganie protestują, a Przewozy Regionalne łączą wszystkich paróweczką. W miniony czwartek Zobacz więcej