żołądki okrasy

Są dni,kiedy wracając z pracy po prostu padam na twarz. I nic mi się nie chce. Totalnie. Jest po 17, należałoby zrobić jeszcze "całemnóstworóżnychrzeczy" a w tle majaczy żołądek przyssany do Zobacz więcej
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
Pyszne i niezwykle sycące danie cudownie rozgrzewające w mroźny dzień. Aromatyczne przyprawy nadają tej potrawie wyrazistości a mięso z warzywami przykryte apetyczną pierzynką ze zdrowej kaszy Zobacz więcej
krychutek
krychutek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
baba do garu
wpis pierwszy

wpis pierwszy 22

0
narzędzi) niż karola okrasę (jak w ogóle kucharz może być chudy? coś mnie to nie przekonuje...), tyle że po mnie nikt nie sprząta. wtedy zwykle moja kuchnia wygląda tak: lub tak: zdarza mi się rzucać Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 762

0
– mi najbardziej smakowała gęś na sposób orientalny z melonem i papryką. Myślę też, że to już czas, żeby samej we własnej kuchni zmierzyć się z tym ptakiem :) Oto, czego miałyśmy okazję spróbować (i Zobacz więcej
ptak). Spotkanie zaczęliśmy bardzo ambitnie – od luzowania i porcjowania gęsi. Dla mnie było to ciekawym i nowym doświadczeniem. W międzyczasie odbyła się degustacja półgęska, czyli wędzonej piersi z Zobacz więcej
Staram się pokazać na blogu jak najwięcej potraw z gęsi , których nauczyłam się robić na warsztatach w moich rodzinnych stronach. Jednym z moich zdaniem smaczniejszych form podania gęsiny są Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
Chłodnik to chyba najprostsze i najszybsze danie. Ogranicza nas tylko zawartość lodówki i ... temperatura. W Polsce prawie wszyscy ogórki obierają. Nie za bardzo wiemy dlaczego, ale domyślamy się, że Zobacz więcej
Ryby smażenie na wodzie. Czy w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Po świątecznym obżarstwie i sylwestrowych ekscesach wysokoprocentowych, niejednego pewnie sumienie kaloryczne mocno gryzie. Mnie Zobacz więcej
:-)) : bez niczego z okrasą czosnkową ze startym serem żółtym ze startym serem wędzonym ze śmietaną i startym żółtym serem ze śmietaną i czerwoną cebulą ze śmietaną, serem żółtym i węgierską Zobacz więcej
:) Nasze pierogi były najbardziej pracochłonne, ale w końcu się z nimi uporałyśmy i wszyscy mogliśmy zasiąść do stołu, żeby spróbować tego co stworzyliśmy podczas kilku godzin warsztatów. Najpierw Zobacz więcej
z bryndzą (18,00 złotych)... Ciasto było mięciutkie i cienkie. Farsz dobrze doprawiony i do tego okrasa ze szczypiorkiem, która doskonale uzupełniała całość. Szkoda, że we Wrocławiu nie można dostać Zobacz więcej
. Po pysznym wstępie, wzięliśmy się do pracy. Nawet sprawnie nam to szło. Pod bacznym okiem Artura Moroza i Marcina Sobola część osób luzowała gęś, inni ją porcjowali, jeszcze inni przygotowywali Zobacz więcej
w kuchni” D. Lánská). W tym roku , postanowiłam zrobić z kwiatów mniszka, właśnie miodek majowy . Usłyszałam o nim zupełnie niedawno, w programie Karola Okrasy. Dodawał ten specyfik do swoich potraw Zobacz więcej
obnażone a cudaczne produkty natychmiast zdyskwalifikowane. W chwili gdy nasze urażone podniebienia zaczęły przejawiać symptomy zdenerwowania, pojawiła się Halina Łuc ze Słajszewa ze swoim Zobacz więcej
do Łazienek, pięknie i cudownie wyglądał: pawie, kaczki i kaczuszki skaczące z drzew, wiewiórki, które pragną Twojego jedzenia i nawet komary, które całą zgrają rzucą się na Twoją kostkę. Oczywiście Zobacz więcej
Czas na gęsinę – ogłaszają włodarze Kujawsko-Pomorskiego i częstują okrasą, półgęskiem i konfitowanymi udkami. Weganie protestują, a Przewozy Regionalne łączą wszystkich paróweczką. W miniony czwartek Zobacz więcej
przygotowywaliśmy a potem jedliśmy. trybowanie i porcjowanie gęsich tuszek pod czujnym okiem Szefów półgęsek czyli surowa, podwójna pierś gęsia ze skórą, nasolona, złożona razem i dość długo wędzona Zobacz więcej
najlepszego półgęska dostępnego w Polsce. Szef Artur przywiózł go specjalnie dla nas. Półgęsek to piersi gęsi zszyte ze sobą, marynowane i wędzone przez długi czas w dymie o niskiej temperaturze. Zobacz więcej