żółtko

Hej! Dziś przepis na jaja faszerowane idealne do podania na stół wielkanocny i nie tylko. Co prawda Wielkanoc już minęła, ale przecież przed nami jeszcze wiele Świąt Wielkanocnych, więc przepis przyda Zobacz więcej
Zaczynam z cyklem przepisów z wyższej półki.We Włoszech mówią na to alta cucina, ja nazwę to "Stół z wyższej półki czyli jedzenie arystokratów". Prosty przepis, jeszcze prostsze wykonanie, a wizualnie Zobacz więcej
Może wyda się Wam to dziwne, ale dopiero co poznałam pewną metodę oddzielania żółtek od białek :). Jeśli już ją znacie nie obrażajcie się , że zawracam Wam głowę, ale pomyślałam, że może kogoś tak jak Zobacz więcej
Smaki, na które czekamy cały rok: słodkich truskawek, rozgrzanych słońcem pomidorów, szparagów. To, że takdługo trzeba na nie czekać i później tak szybko znikają, stanowi cały ich urok i zapewnia, Zobacz więcej
Dzisiejsza sałatka inspirowana jest sałatką liońską jednak zdecydowanie odbiega od jej klasycznego kształtu. Wzbogaciliśmy ją o karmelizowany por, marchewkę i cebulę. Poza dressingiem Zobacz więcej
Żółtko to dla dziecka kolejna ważna zmiana w jadłospisie. Wreszcie dostaje coś konkretnego. Dzieci karmione piersią powinny zacząć dostawać żółtko po ukończeniu 7. miesiąca życia. W przypadku dzieci Zobacz więcej
Raczej ciekawostka, ozdoba, amuse-bouche, niż prawdziwa, pełnowartościowa potrawa. Wygląda ciekawie, pachnie ładnie (jeśli ktoś lubi miso), w konsystencji przypomina towot, smakuje przeciętnie (bez Zobacz więcej
W leniwe, pochmurne dni leżymy w łóżku z laptopem na kolanach i szukamy inspiracji. Przeglądamy książki i gazety, czytamy ciekawe artykuły, rozmawiamy i chwalimy się sobie nowościami. Tak naprawdę Zobacz więcej
Taką przystawką raczej trudno się najeść, ale nie o to tu chodzi. Kluczowa w tym przepisie jest kompozycja i prezencja. To kolejna elegancka układana sałatka/przekąska. Zabawa na talerzu, przy której Zobacz więcej
Jeśli macie problem z oddzielaniem żółtka od białka, zobaczcie koniecznie! Zobacz więcej
Składniki 4- 6 jajek liście sałaty zielonej 4-6 kromek chleba tutaj płatki cebuli do posypania Wykonanie Zagotować wodę w szerokim rondelku z 3 łyżkami octu .Delikatnie wbijamy jajko.do małej Zobacz więcej
Perliczkę jadłem już kilka razy w swoim życiu dlatego chciałem się podzielić z Wami swoimi na jej temat doświadczeniami. Delikatne mięso, zupełnie inne w smaku niż kurczak. Idealne do lekkich Zobacz więcej
Składniki Chleb żytni awokado sałata sól i pieprz do smaku 2 - 4 duże jajka -ilość zależy od ilości osób ,1 jajko na osobę Wykonanie Piec nagrzać do 165 C. Oddzielić jaja ,białka od żółtek, Zobacz więcej
akcja prowokacja - żółtko W życiu każdego alergika nadchodzi moment, w którym musi dać się sprowokować ociupiną alergenu. Czasem się uda takiemu jednemu z drugim, a czasem nie. Nam się udało z Zobacz więcej
Dzień dobry Kochani, po mojej długiej nieobecności! :) Już tłumaczę dlatego, aż tak długo mnie nie było. Jak wiecie z niecierpliwością czekałam na nasze wymarzone cztery kąty, no i właśnie doczekałam Zobacz więcej
Od dawna przymierzałam się do przygotowania tych ravioli, włoskich pierożków z ricottą i płynnym żółtkiem. Z pozoru wydają się łatwe do przygotowania, ale po pierwsze trzeba ostrożnie Zobacz więcej
Pierwszy raz próbowałam tej genialnej potrawy podczaswizyty w restauracjiFoccacia Ristorante w Warszawiei przepadłam. Genialny smak, płynne żółtko, pyszny ser w środku. Tym razem sama zdecydowałam się Zobacz więcej
Obawiam się trochę mięsa wołowego czy nie będą twarde, ale nie. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły delikatne i pyszne. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, majeranek, zioła Zobacz więcej
Składniki: 250 ml spirytusu 200 ml wody 150 ml koniaku 150 ml mleka 40 dkg cukru pudru 4 żółtka Sposób wykonania: Mleko zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, ubić na parze Zobacz więcej