Przepis na żółwiowy

Powiązane przepisy:

Są takie dni gdy wpadają niezapowiedziani goście lub dzieci chodzą za Tobą krok w krok i marudzą, że są głodne (choć chwilę wcześniej w żółwiowym tempie zjadały obiad) i że zjadły by coś słodkiego. Zobacz więcej
Moje dzieci uwielbiają chleb tygrysi. W smaku jest zupełnie zwyczajny,ale cały jego urok tkwi w popękanej skórce. Pomyślałam, że można by ją wykorzystać też do innych wypieków. Tak narodził się pomysł Zobacz więcej
OMLECIKI ŻÓŁTKOWE - Alergia pokarmowa - bloog.pl Logowanie OpenID Kliknij zaloguj się Po kliknięciu "Zaloguj" zostaniesz przeniesiony do strony logowania wp.pl. Zaloguj się Wpisz swój PIP z VeriSign Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MadaWKuchni
Tort żółwiowy

Tort żółwiowy 158

To jest chyba najdziwniejszy wypiek, jaki zdarzyło mi się stworzyć. Oczywiście na zamówienie (dlatego nie ma zdjęć w przekroju). Blaty tortowe smakują jak maca, krem jest bardzo dziwny, do Zobacz więcej
Dzisiaj mija miesiąc - woreczek żółciowy Kuchnia na wzgórzu Witaj na moim blogu, blogu który powstał z miłości do jedzenia, ale też jako pamiętnik domowych przepisów kulinarnych z których mam nadzieję Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłonomia
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków 491

W historii kulinariów kuchenne podróbki były od zawsze na porządku dziennym. Bawiono się formą, nazwą i składnikami, aby zaszokować lub rozweselić jedzących. Tak na przykład powstała słynna zupa Zobacz więcej
karmel-itka
karmel-itka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Karmel-itki
JAGODOWA ZUPA NIC

JAGODOWA ZUPA NIC 75

Mama Karmele-ona pożyczyła mi książkę kucharską -"TANIA KUCHNIA NA CIĘŻKIE CZASY", autorstwa Edy Kierskiej, aż z 1916 roku, która należała do Jej babci. Rok 1916! To praktycznie wiek temu, kiedy Zobacz więcej
Przez żołądek do serca.: ODMIANY FASOLI ORAZ ICH ZASTOSOWANIE Przez żołądek do serca. Kategorie BABECZKI I MUFFINKI BOŻE NARODZENIE CIASTA CIASTA BEZ PIECZENIA CIASTECZKA DODATKI DO OBIADU DRÓB GULASZ Zobacz więcej
".... - Czy widziałaś już Niby Żółwia? - Nie, nie widziałam - odparła Alicja - i nawet nigdy o nim nie słyszałam. - Z tego stwora robi się pyszną zieloną zupę, która naśladuje zupę żółwiową. Nazywamy Zobacz więcej
"Życząc dobrego apetytu wszystkim co mego układu obiady jadać będą, cieszę się nadzieją, że nie jedna gospodyni i żona, zawdzięczy mi umniejszenie sobie kłopotu i dobry humor męża po smacznym Zobacz więcej
SielskieM
SielskieM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SielskieM
Kuchnia dawna dzisiaj

Kuchnia dawna dzisiaj 44

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, bez wątpienia uwspółcześniła kuchnię swojej epoki. Dzisiaj z pewnością wciąż byłaby w gronie najpoczytniejszych autorów nie tylko książek kulinarnych, ale i mentorem, przez Zobacz więcej
Wieprzowina kojarzy mi się zawsze z Niemcami. Właściwie nie wiem dlaczego, bo jeśli o jakiejś kuchni nie mam wielkiego pojęcia, to jest to z pewnością kuchnia niemiecka. A nie mam o niej wielkiego Zobacz więcej
Wszystko jedno czy jesteście typem gastroturysty czy wręcz odwrotnie: podczas podróży zdobycie i spożycie posiłku ma Wam zająć minimalną ilość czasu. W Japonii będziecie zadowoleni.* Dostępność Po Zobacz więcej
Goryczak żółciowy Tylopilus felleus - znacie go na pewno bo to bardzo pospolity grzyb naszych lasów. Mnóstwo osób cieszy się na jego widok bo z pewnej odległości do złudzenia przypomina prawdziwka. Zobacz więcej
misiapat
misiapat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Haven
RETRO.

RETRO. 197

Dzisiejszy wpis zaczynałam już chyba 4 razy - po głowie chodzą mi obrazy, smaki i dźwięki, a nie słowa. Ostatni miesiąc był bardzo intensywny - spełnianie marzeń ma swoją cenę i jest nią całkowity Zobacz więcej
Intensywnie czekoladowe babeczki z gęstym kremem kajmakowo-kokosowo-orzechowym otoczonym twarożkowym kremem kakaowym. Prawie jak małe torciki. Właściwie to są wzorowane na cieście o tej nazwie. Zobacz więcej
To jedno z najbardziej znanych dań kuchni rosyjskiej, pierwsze wzmianki o nim pojawiały się w XVIII wieku. Nie do końca znana jest historia jego powstania, nie jest pewne nawet czy związane jest ono z Zobacz więcej
Dominika
Dominika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Różne Rzeczy
Kawa, herbata czy mate?

Kawa, herbata czy mate? 182

"(...) studiował dziwne obyczaje mate, oddech ziela odświeżonego przez wodę, które potem, po wessaniu wody, opadało układając się warstwa na warstwie, traciło zarówno połysk, jak i zapach, aż do Zobacz więcej
Na początek parę słów mądrości z poradnikzdrowie.pl: Pęcherzyk żółciowy, popularnie nazywany woreczkiem żółciowym, stanowi swego rodzaju magazyn żółci wytwarzanej przez wątrobę i potrzebnej do Zobacz więcej
Kino&Kuchnia
Kino&Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kino&Kuchnia
Zupa żółwiowa

Zupa żółwiowa 248

Ten przepis pochodzi z notatników Adolphe Duglere, najbardziej znanego szefa kuchni w Café Anglais. Zupa Żółwiowa z „Uczta Babette” POTAGE A LA TORTUE (Green Turtle Soup) 1 żywy zielony żółw (około 5 Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: