żółwiowy

Kino&Kuchnia
Kino&Kuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kino&Kuchnia
Zupa żółwiowa

Zupa żółwiowa 204

0
Ten przepis pochodzi z notatników Adolphe Duglere, najbardziej znanego szefa kuchni w Café Anglais. Zupa Żółwiowa z „Uczta Babette” POTAGE A LA TORTUE (Green Turtle Soup) 1 żywy zielony żółw (około 5 Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Tort żółwiowy

Tort żółwiowy 147

1
To jest chyba najdziwniejszy wypiek, jaki zdarzyło mi się stworzyć. Oczywiście na zamówienie (dlatego nie ma zdjęć w przekroju). Blaty tortowe smakują jak maca, krem jest bardzo dziwny, do Zobacz więcej
Są takie dni gdy wpadają niezapowiedziani goście lub dzieci chodzą za Tobą krok w krok i marudzą, że są głodne (choć chwilę wcześniej w żółwiowym tempie zjadały obiad) i że zjadły by coś słodkiego. Zobacz więcej
Dominika
Dominika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Różne Rzeczy
Kawa, herbata czy mate?

Kawa, herbata czy mate? 167

0
espresso aromatyzowanego zieloną herbatą, mieszanką przypraw chai (cynamon, kardamon, imbir, goździk) z miodem i wanilią. Turtle latte można wypić w coffee heaven. Można też kupić mieszankę Zobacz więcej
misiapat
misiapat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Food Haven
RETRO.

RETRO. 194

0
, żółwiowy deser z lat 30tych czy moje ulubione ciasteczka owsiane. W którym czas toczy się innym rytmem, a przestrzeń wypełniają dźwięki z Trzeszczącej płyty Piotra Kaczkowskiego. W którym raz w Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków 446

1
W historii kulinariów kuchenne podróbki były od zawsze na porządku dziennym. Bawiono się formą, nazwą i składnikami, aby zaszokować lub rozweselić jedzących. Tak na przykład powstała słynna zupa Zobacz więcej
Przez żołądek do serca.: ODMIANY FASOLI ORAZ ICH ZASTOSOWANIE Przez żołądek do serca. Kategorie BABECZKI I MUFFINKI BOŻE NARODZENIE CIASTA CIASTA BEZ PIECZENIA CIASTECZKA DODATKI DO OBIADU DRÓB GULASZ Zobacz więcej
mój kochany sprawdzony. Skąd nazwa "niemieckie", to jestem w stanie zrozumieć. Ale to "turtle"? Żółwiowe? Podobno ciasto przypominało żółwia. Nauka patologii nauczyła mnie, że ludzie mają bardzo Zobacz więcej
polskiego, jak i europejskiego stołu. Niegdyś ludzie jadali nawet lepiej niż teraz pomimo, że to była w ich mniemaniu "tania" kuchnia. W innej bowiem książce, autorstwa M. Disslowej, która pochodzi Zobacz więcej
zazwyczaj opowiadają się za drugą wersją). Jakby tego było mało - spotykamy różne odmiany nazwy tej samej potrawy; popularna w Polsce - Strogonow, francuska - boeuf Stroganow (i ta pochodzi od Zobacz więcej
wspomina go jako doskonałego kucharza: Oni uporali się właśnie z zupą żółwiową. Maria niosła zielony, słodki groszek konserwowy polany masłem. Matzerath, który był odpowiedzialny za pieczeń Zobacz więcej
przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał Zobacz więcej
zdecydowaliśmy się jedynie na tę ostatnią opcję, a ramen z żółwia i nie dość, że okazał się niebywale smaczny to na dodatek jest nam w pewien sposób bliski (w klasycznej książce kucharskiej Marii Zobacz więcej
Relację z drugiej części poszukiwania smaku w Paryżu zacznę może od kilku ciekawostek rodem z XVIII wieku, jeśli chodzi o kuchnię francuską. Dlaczego akurat z XVIII wieku? Bo to był wyjątkowy czas dla Zobacz więcej