zrazy po nelsońsku

Kolejny ze smaków dzieciństwa. Takie zrazy (od święta), przygotowywała moja babcia z dziadkiem. Tyle, że używali do nich suszonych grzybów leśnych i dusili w wielkim garnku, na piecu opalanym węglem. Zobacz więcej
Tradycyjne danie z kuchni kresowej. Dlaczego więc po nelsońsku? W dawnych czasach do przygotowania takiego dania używano specjalnych kamionkowych naczyń tzw nelsonek, w których zapiekano danie. Ja Zobacz więcej
Homcia w domu
Homcia w domu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Homcia w domu
Zrazy po nelsońsku

Zrazy po nelsońsku 147

0
600g wołowiny ( polędwicy lub ładnego udźca) 30dkg grzybów suszonych 3 cebule 6-7 ziemniaków sól pieprz smietana wino czerwone Porto masło Grzyby myjemy i moczymy przez dwie godziny w wodzie, po czym Zobacz więcej
Co łączy bitwę pod Trafalgarem, zrazy wołowe i piękną Lady Hamilton? To osoba angielskiego admirała Horacego Nelsona na którego cześć nazwano wyśmienite danie. Było pewne, iż dzień 21 października Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Zrazy a'la Nelson Horatio Nelson (ur. 29 września 1758 w Burnham Thorpe, zm. 21 października 1805 k. przylądka Trafalgar) – admirał angielski, wicehrabia, książę Brontu, Zobacz więcej
, tarta tatin, beza Pawłowej, tort Sachera i wiele innych. Dowiemy się czy Sałatkę Cezara jadał Juliusz Cezar, co miał wspólnego z kuchnią Aleksander Dumas, kto wymyślił Kąski Królowej, czym różni się Zobacz więcej
(10) zupy(43) łosoś(8) łowiectwo(16) śniadania i kolacje(98) świąteczne(34) żurek(1) . Translate Archiwum bloga 2015(41) luty(10) Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Targi Myśliwskie - Knieje 2015 - Zobacz więcej