Przepis na zrazy wołowe

mapik27
mapik27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat Domowej Kuchni
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe 3655

1/2 kg zrazowego mięsa wołowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 ogórki kwaszone 1/2 czerwonej papryki 1 biała cebula 80 g boczku wędzonego w plasterkach 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 2 Zobacz więcej
HannaT
HannaT Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
HIT PYCHOTKA
ZRAZY (ROLADKI)  WOŁOWE ZAWIJANE

ZRAZY (ROLADKI) WOŁOWE ZAWIJANE 3916

Zrazy (roladki) wołowe zawijane 4 plastry wołowiny (po 150-200g) 1 ogórek kiszony 2 cebule 4 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 150 g chudego wędzonego boczku 200 g pieczarek 2 liście Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane 3356

To popularna w polskiej kuchni potrawa, która ma zapewne tyle odmian ile osób, które ją przygotowują. Zrazy przygotowuje się z mięsa wołowego bez kości. Może to być udziec, rozbratel, antrykot lub Zobacz więcej
Follow The Taste
Follow The Taste Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Follow The Taste
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe 1284

Tradycyjne zrazy z ogóreczkiem w pysznym sosie. Składniki: 4 kotlety wołowe (każdy po około 100 g), najlepiej np. ligawa albo udziec kilka ogórków kiszonych 2 marchewki 2 spore cebulki szalotki 2 Zobacz więcej
Zraziki lubimy bardzo. Ale babcia daleko :( Co zrobić? Trzeba się ruszyć do sklepu, kupić mięsko i robić zraziki! Choć myśl o ich robieniu napawała nas dotąd lękiem to nie ma tu jednak wielkiej Zobacz więcej
Wołowina to takie smaczne mięso, ale cena jej jest dość wysoka. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na lepszy kąsek mięsa. Kupiłam piękny kawałek łopatki wołowej i zrobiłam zrazy z Zobacz więcej
Zrobiło się zimno i bardzo jesiennie, chociaż słońce wciąż pięknie świeci, wiemy że z każdym dniem będzie coraz zimniej. Postanowiłam ten jesienny sezon zainaugurować zrazami zawijanymi, podanymi z Zobacz więcej
CiekawaKuchnia
CiekawaKuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ciekawa Kuchnia
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe 3447

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się Zobacz więcej
Słodka Babeczka
Słodka Babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przeboje
Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane 12501

Zrazy wołowe zawijane z boczkiem, cebulką i ogórkiem - mniam! Chciałam ładnie zrobić przekrój przez zrazika, ale wołowina była tak krucha, że wyszło jak wyszło ;-) Więcej inspiracji, co ugotować na Zobacz więcej
TwojeSmaki
TwojeSmaki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje Smaki
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe 2295

Zawijane zrazy wołowe z cebulą, kiełbasą i ogórkiem kiszonym. Smakują jak u mamy w Święta. Najlepsze z kluskami śląskimi i babcinymi buraczkami. Składniki: ok. 1 kg wołowiny (rostbef lub zrazowej) Zobacz więcej
CiekawaKuchnia
CiekawaKuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ciekawa Kuchnia
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe 1618

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Zrazy zawijane wołowe

Zrazy zawijane wołowe 3809

Zrazy zawijane wołowe Przepis pochodzi z podręcznika MON z 1969r. "Organizacja żywienia i przyrządzania posiłków w stołówkach wojskowych". Składniki: (porcja ok. 110 g; 485 kcal) - 140 g mięsa Zobacz więcej
gotowanie ze stylem
gotowanie ze stylem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie ze stylem
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe 7952

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z cebulą to bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana potrawa idealna na obiad. Zrazy należy na początku podsmażyć na patelni, a następnie dość długo gotować, by mięso Zobacz więcej
LidKa
LidKa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na 4 ręce
Zrazy wołowe zawijane...pyszne :)

Zrazy wołowe zawijane...pyszne :) 5043

Wołowe zrazy zawijane to jedno z moich ulubionych zimowych, polskich dań. Bardzo długo nie robiłam ich sama i do debiutu doszło gdy grupa moich kolegów z pracy - pochodzących z różnych krajów - Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane 3772

Zrazy wołowe często goszczą na naszych stołach. Niby zwykły kawałek mięsa, a smakuje zupełnie inaczej. A to za sprawą farszu z wędzonego boczku, ogórka i cebuli. Nie robiliście już dawno? Wobec tego Zobacz więcej
Klasyka smaku, tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Zrazy są wyjątkowo smacznym i szlachetnym daniem, idealnie pasującym na eleganckie przyjęcia, jak i obiad w rodzinnym gronie. Zrazy wołowe Zobacz więcej
Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso na Zobacz więcej
Maggie_pal
Maggie_pal Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co siedzi w garnku ?
Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane 7719

Przygotowanie: 10 minut Czas oczekiwania: 30 minut Gotowanie: 3 godziny Zrazy wołowe to moje ulubione danie z polskiej kuchni. W Poznaniu moim rodzinnym mieście za którym bardzo tęsknię, zrazy podaje Zobacz więcej
Kolejne tradycyjne danie kuchni staropolskiej - zrazy wołowe zawijane z kawałkami warzyw, zwane również roladą wołową. Podawane najczęściej z kluskami śląskimi i polane sosem śmietanowo-grzybowym. Zobacz więcej
Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso Zobacz więcej

Kuchnia staropolska słynie z obfitości smaków oraz aromatów. Istnieje wiele sztandarowych przykładów oddających klimat sztuki kulinarnej owego okresu, a jednym z ciekawszych są zrazy wołowe. Zrazy wołowe, jak sama nazwa wskazuje, są to kawałki mięsa wołowego, którego przygotowanie to dwustopniowy proces. Pierwszą czynnością jest krótkie przesmażenia zrazów wołowych ze wszystkich stron. Następnie pozostaje proces duszenia z dodatkiem wybranych warzyw. Jaki kształt posiadają zrazy wołowe? W tradycyjnym wariancie występują one pod postacią wąskich – podłużnych pasów, które należy rozbić tłuczkiem. Kluczowe znaczenie w przypadku zrazów wołowych ma farsz. Z czego składa się tradycyjny staropolski farsz? Receptura jest znana od wieków. Do przygotowania farszu do wołowych zrazów potrzebujemy pokrojonych w słupki ogórków kiszonych, boczku – ewentualnie słoniny, cebuli, musztardy sarepskiej – drzewiej występującej pod stłoczonymi ziarnami gorczycy i przypraw oraz grzybów leśnych – mogą być to borowiki, tudzież kurki. Aby uzyskać odpowiedni smak oraz aromat warto podczas smażenia zabielić zrazy wołowe śmietaną. Ciemny sos pieczeniowy doskonale uzupełni smak zrazów wołowych.