zupa bogracz

moja e-książka kucharska: zupa bogracz moja e-książka kucharska Szukaj w tym blogu Ładowanie... sobota, 23 listopada 2013 zupa bogracz (przepis znaleziony kiedyś w Internecie) 1 kg mięsa gulaszowego 1 Zobacz więcej
Bogracz jest to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z Zobacz więcej
Od razu zaznaczam, że jest to moja wersja popularnego węgierskiego dania. Robię ją przez cały rok, ale pod koniec sierpnia smakuje idealnie. Z pewnością jest to zasługa dojrzewających w słońcu warzyw. Zobacz więcej
Lola
Lola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Commandaria
Bogracz- zupa gulaszowa

Bogracz- zupa gulaszowa 236

0
Bogracz- to inaczej węgierska zupa gulaszowa, a uściślając chodzi głównie o gar- czyli kociołek. Ja kociołka nie mam w domu i trudno byłoby ugotować coś na podłodze w kuchni. Dlatego trzeba sobie Zobacz więcej
Bogracsgulyas- tak w języku węgierskim nazywa się ta potrawa. Oznacza to "gulasz w kociołku", jednak dla mnie to zdecydowanie zostanie zupą. I to jaką! Dużo aromatycznych przypraw, energetyczny kolor Zobacz więcej
Wszyscy znamy bogracz. Jednak ta nazwa tak naprawdę zarezerwowana jest dla rodzaju kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się zupę gulaszową, która Zobacz więcej
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na swoją wersję węgierskiego bogracza. Z pewnością jest mocno zmodyfikowany i daleki od oryginału, ale mojej rodzinie bardzo smakuje :) Bogracz to rodzaj Zobacz więcej
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na swoją wersję węgierskiego bogracza. Z pewnością jest mocno zmodyfikowany i daleki od oryginału, ale mojej rodzinie bardzo smakuje :) Bogracz to rodzaj Zobacz więcej
Bogracz to przede wszystkim rodzaj garnka, w którym na Węgrzech przygotowuje się dania na ognisku. Stąd właśnie wzięła się nazwa zupy gulaszowej przygotowanej własnie w takim naczyniu. Bogracz to zupa Zobacz więcej
Dziś przedstawiam Wam moją wersję węgierskiej zupy gulaszowej-tym razem gotowanej w domu-ale latem "zaproszę: Was na prawdziwy Bogracz, czyli pikantną zupę gotowaną w kociołku (bogracz) gotowaną nad Zobacz więcej
Czasem dobrze zjeść pożywną zupę i właśnie taką jest gulasz. Węgierski gulasz różni się od tego znanego w Polsce gęstego sosu z kawałkami mięsa. Ten polski jest zbliżony do węgierskiego tokań lub Zobacz więcej
2 listki laurowe sól, pieprz zacierki: 1 jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 1 op. zupy gulaszowej (użyłam zupy gulaszowej Knorr) W głębokim garnku rozpuścić i rozgrzać smalec, wrzucić pokrojone mięso i Zobacz więcej
Dzisiaj kolejna potrawa, która kojarzy mi się z dzieciństwem i jesienną porą :) Bardzo lubię tą gęstą i rozgrzewającą zupę. Nie żałujcie papryki w czasie przygotowywania tej zupy. Składniki: 400g Zobacz więcej
Bogracz ( z węgierskiegobogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim Zobacz więcej
dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać tyle wody, aby całość miało konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem. Zobacz więcej
oldfork
oldfork Obserwuj blogaObserwujesz bloga
oldfork
Bogracz

Bogracz 2826

2
Bogracz to rodzaj kociołka do gotowania nad ogniskiem. Nazwą tą określa się również rodzaj gęstej zupy gulaszowej. Składniki: 80 dag mięsa od szynki 30 dag selera 30 dag marchewki 30 dag pietruszki 30 Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
menudnia
Zupa gulaszowa bezmięsna

Zupa gulaszowa bezmięsna 106

0
i wymieszaj ją z gotującą się zupą. Dopraw solą, pieprzem i koncentratem. Zupę zagotuj, pozostaw na palniku aż dzięki mące zgęstnieje. Ta zupa jest inspirowana bograczem. Przepis na kopytka podam Zobacz więcej
Granice Smaku
Granice Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Granice Smaku
GALUSKI, CZIPETKI

GALUSKI, CZIPETKI 264

0
galuski zdejmujemy z wody i odsmażamy na tłuszczu z bułką tartą. Najczęściej jednak, zgodnie z węgierskim zwyczajem, kluski te je się jako dodatek do gulaszu, lecza, paprykarzu lub zupy gulaszowej. Zobacz więcej
Sycąca zupa z kukurydzy, pora, pomidorów, chilli i limonki Polecam Wam dzisiaj rewelacyjną zupę, która świetnie sprawdza się na co dzień, nawet jako danie główne i na imprezach, zastępując późnym Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Bogracz

Bogracz 1874

0
Bogracz - węgierska zupa gulaszowa - tradycyjnie przygotowywana w kociołku nad ogniskiem. Z kluskami własnej roboty, w uproszczonej wersji - z drobnym makaronem. Składniki: 500 g wołowego na gulasz 2 Zobacz więcej