zupa grochowa z ziem

. Kuchnia śląska to również ziemniaki. Powstają z nich takie specjały jak stryki, kugle, placuszki. Oddzielnym tematem są święta. Podaje się wtedy rosół z makaronem oraz roladę wołową. Śledzie i Zobacz więcej
odtworzenia smaku win, jakie wówczas pijano. Nawet jeśli udałoby się je odtworzyć, najprawdopodobniej plulibyśmy dalej niż wzrok sięga. W owym czasie pijano na terenach ziem polskich wina niechętnie, Zobacz więcej
z białym serem, cebulą i czosnkiem. Jak widzicie, tego dnia akurat dostałam sadzonkę czerwonej, ale zostawiłam sobie miejsce na zieloną Ciekawostka: postawiona na oknie doniczka z bazylią podobno Zobacz więcej
z czeladzią jedzą”. W kuchni dobrzyńskiej bardzo popularne było kruszone ciasto rzucane na wrzącą wodę lub mleko zwane zacierkami, obecnie już prawie zapomniane. Wśród zup dominowały zupy owocowe Zobacz więcej
, która nie lubiłaby serniczków. To takie smażone placki-kotleciki na słodko o miękkiej, zwartej strukturze, którą zawdzięczają dodatkowi tłuczonych ziemniaków. W Podlasiaku hojnie polewają je Zobacz więcej