zupa gruzińska

Wspaniała zupa gruzińska o konsystencji przypominającej zupę gulaszową,bardzo pikantna,o wyrazistym smaku.Baza to przepyszny wołowina. Ja do swojej użyłam antrykotu bo lubię jak zupa jest trochę Zobacz więcej
Sycąca, wegetariańska zupa fasolowa o wyrazistym kwaśno-ostrym smaku. Wywodzi się z kuchni gruzińskiej. Jest bardzo aromatyczna. Zamiast suchej fasoli można użyć gotowej fasoli z puszki, co znacznie Zobacz więcej
Paczka soczewicy już od jakiegoś czasu czekała w szufladzie na swój dzień. I oto nadszedł. Kłopot mój polega na tym, że zepsuła mi się waga, a soczewicę kupowałam na bazarze i nijak nie mogłam sobie Zobacz więcej
Smaki Gruzji były mi jak dotąd obce, kuchnia ta zdawała mi się być ciężka, tłusta i mocno mięsna. Okazuje się jednak, jak to często bywa, że wystarczy trochę poszukać, poczytać i dowiedzieć się, że Zobacz więcej
Lobio w języku gruzińskim oznacza fasola, i tak wszystkie potrawy z nią związane nazywają się „lobio” lub lobio-podobne. Przykładem może być zupa lub występująca też w wersji nieco gęstszej jako pasta Zobacz więcej
Od kiedy wróciliśmy z Gruzji jest to nasza ulubiona zupa pomidorowa. Delikatnie ostra, niezwykle aromatyczna i.. chrupiąca. Tak właśnie chrupiąca, bo dodaje się do niej rozdrobnione orzechy włoskie. Zobacz więcej
Chłodne dni, bez słońca, bez ciepłego powiewu wiatru są dobrą okazją by ogrzewać organizm mocnymi w smaku daniami. Szukałam długo przepisu, który rozgrzałby nie tylko mój organizm ale zmysły. Zobacz więcej
Autor: thiessa @ 6:59am, Czwartek 13 Czerwiec 2013. Zupa szparagowa po gruzisku Uwielbiam dania, ktre posiadaj nazw wasn w danym jzyku. Dla mnie oznacza to, e nie mam do czynienia z daniem typu Zobacz więcej
W mojej kuchni z galicyjskiej prowincji goszczą czasami nowinki, albowiem H&C domaga się, w przerwach między wymiataniem mich z boszczem i knydlami, jakiejś egzotyki. Dlatego lustrując sklepowe Zobacz więcej
Wiem, że nie wygląda zbyt atrakcyjnie na zdjęciu, ale jej smak ostro-kwaśno-słodki wart jest wypróbowania... Składniki: żeberko jagnięce słoiczek lutenicy 2 marchewki szklanka czerwonej ugotowanej Zobacz więcej
Co tu dużo mówić - 8 listopada w Krakowie, Michał Chudecki zgarnie kolejną wygraną. Dziś więc na Bazyliowym Musie zdjęcia ze sparingów - dokument ciężkiej pracy, potu i poświęcenia w drodze do celu. Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Zupa rybna

Zupa rybna 1533

4
„Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym zazwyczaj pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Warto jednak otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu Zobacz więcej
„W tym roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze Zobacz więcej
. Gruzińskie smaki, pachnące przyprawami specjały to powody dla których warto tu zajrzeć... Pyszne Chaczapuri - delikatne placuszki z białym serem podawane z czerwonym sosoem, Gupta- delikatne Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Chmieli Suneli

Chmieli Suneli 354

0
To ezgotyczna mieszanka ceniona wśród narodów zakaukaskich. Często jest stosowana w kuchni gruzińskiej (np. do zup charczo lub pasty adżika). Tradycyjna gruzińska przyprawa składa się z kilkunastu Zobacz więcej
buszujacawkuchni
buszujacawkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Buszująca w kuchni
Charczo

Charczo 1402

1
Charczo to gęsta zupa gulaszowa. Charakterystyczna dla kuchni gruzińskiej. Ma wyrazisty, ostry smak. Podawana jest ze świeżą pietruszką. Składniki mięso wołowe, 500 g mąka pszenna, 3-4 łyżki oliwa do Zobacz więcej
Włosi mają swoje pesto, Gruzini swoją adżikę. To uniwersalny sos, który nadaje się do mięs, marynat, jako baza do zupy charczo. Tylko jedna uwaga - jest cholernie ostry - w sumie to zmielone ostre Zobacz więcej
Chinkali, czyli duże kołduny wypełnione zupą, która pojawia się samoistnie w wyniku gotowania potrawy, wydzielając się zeznajdującegosię w środkumięsa np. baraniny lub wołowiny (cyt. Wikipedia). Zobacz więcej