Przepis na zupa ribollita

Ribollita - toskańska zupa z chleba Zawsze, kiedy jestem na zakupach w hipermarkecie, nie potrafię się powstrzymać, by nie zaglądać do koszy z przecenionymi książkami. Najczęściej kończy się na Zobacz więcej
Ribollita dosłownie przetłumaczona oznacza „powtórne gotowanie”, bowiem po każdym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza. Dlatego można ją przygotować poprzedniego dnia. RIBOLLITA Zupa fasolowa z Zobacz więcej
Ribollita to zupa, która od wielu lat jest ikoną toskańskiej kuchni. Jej nazwa (po angielsku „reboiled” czyli ponownie ugotowana) odnosi się do metody przyrządzania. To często pozostałe po innym Zobacz więcej
980true dots bottomright 300true true 10none 5000 slideleft true 60 bottom 10 Witam na stronie www.globecookerka.pl 5000 random true 60 bottom 30 5000 random true 60 bottom 30 5000 random true 60 Zobacz więcej
Ribollita to bardzo gęstazupa chlebowa, której korzenie sięgają toskańskich ziem. Jak wszystko co pyszne i proste we Włoszechzupa wywodzi się z biedniejszych regionów, gdzie chłopii pasterze Zobacz więcej
Ribollita - toskańska zupa fasolowa - Trawka Cytrynowa Trawka Cytrynowa | O jedzeniu ze smakiem Strona główna Indeks przepisów O nas Kontakt WSPÓŁPRACA & PORTFOLIO Ribollita – toskańska zupa Zobacz więcej
Sycąca, rozgrzewajaca, gesta zupa z warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i Zobacz więcej
Zima w Toskanii to czas ribollity. Czyli chłopskiej zupy z fasoli, kapusty, różnych sezonowych warzyw i suchego toskańskiego chleba. Przygotowanej poprzedniego dnia i jedzonej następnego, po odgrzaniu Zobacz więcej
Pamiętam dokładnie, kiedy jadłam ją pierwszy raz. Było to w czasie jednego z naszych wypadów do Toskanii. Tamto popołudnie spędzaliśmy w Sienie. Wygłodzeni błąkaliśmy się wąskimi uliczkami w Zobacz więcej
Ta zupa mnie zauroczyła. Podobnie jak sama Toskania. Chce się jej więcej i więcej. I rzeczywiście ciągle się do niej wraca. Przynajmniej ja tak mialam. Ważne, aby nie rezygnować z żadnego składnika, z Zobacz więcej
Pyszna, sycąca zupa pochodząca z Toskanii. To nie pierwszy doskonały przepis powstały z biedy i niewielkiej dostępności składników oraz chęci wykorzystania resztek. Moja wersja jest dostosowana do Zobacz więcej
B.B
B.B Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MAD TEA PARTY
RIBOLLITA. Jesienna zupa na bogato.

RIBOLLITA. Jesienna zupa na bogato. 97

Dni są cieplejsze i zimniejsze na przemian. Jednego świeci słońce, drugi jest spowity chmurami, z których pada lodowaty, rzadki deszcz. Mam wrażenie, że to samo dzieje się w moim sercu. Tak bardzo bym Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eat.Read.
"Średniowieczna" ribollita

"Średniowieczna" ribollita 615

"Ribollita" znaczy po włosku "ugotowana ponownie". Potrawa ta podobno (podkreślam "podobno", bo nie sprawdziłam dokładnie źródeł, a jako osoba niby-naukowo-zajmująca-się-średniowieczem nie chciałabym Zobacz więcej
Smakołyki Angeli na FacebookuPolish/English/Italiano Składniki dla 4 osób/ Ingredients (serves 4)/ Ingredienti per 4 persone: 150 g fasoli np. kolorowej/ 5 oz small beans/ 150 g di fagioli (borlotti, Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Ribollita

Ribollita 497

Ribollita to zupa charakterystyczna dla rejonu Toskanii. Choć jej nazwa budzi skojarzenia z rybą, jest to zupa w stu procentach warzywna ;) I choć poszczególne przepisy różnią się niektórymi Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
RIBOLLITA.

RIBOLLITA. 116

Nastała jesień, a ja wciskam się pod koc kiedy tylko mogę i odganiam przeziębienie naparem z imbiru. No i gotuje zupy na rozgrzewkę. I choć ribollita raczej nie powinna kojarzyć się z jesienią lecz z Zobacz więcej
Czego potrzebujemy? (10 porcji) 1,5 l bulionu warzywnego 1 biała część pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 2 garści poszatkowanej kapusty czerwonej 1 puszka pomidorów 1 marchew 2 Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
RIBOLLITA - minestra di pane

RIBOLLITA - minestra di pane 120

RIBOLLITA - minestra di pane RIBOLLITA czyli ponownie ugotowana. MINESTRA DI PANE czyli zupa z chleba jako że czerstwy chleb podsmażano razem z warzywami. Najlepsza na drugi dzień. Wywodzi sie z Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Ribollita

Ribollita 280

Nastała jesień. Robi się coraz zimniej, ciemniej, coraz bardziej ponuro. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Nadchodzi zima. Musimy zapomnieć o lekkich sałatkach, ciastach z owocami i galaretką, Zobacz więcej
kryzysowy kucharz
kryzysowy kucharz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kryzysowa Książka Kucharska
Ribollita

Ribollita 37

Filmik z poprzedniego postu rozpoczął serię przepisów ze starym chlebem, dlatego ciągniemy dalej ten temat. Może niektórym trudno w to uwierzyć, ale są kraje, w których chleb i ziemniaki używane są Zobacz więcej